Sidan skapad 2020-04-22
Vi har alla fått vår rörelsefrihet begränsad på något sätt på grund av den pågående pandemin. För vissa är begränsningarna mer kännbara än för andra. Särskilt tydligt har restriktionerna blivit under påsken då vi dels brukar träffa familj och vänner, dels då vi firar påskens gudstjänster. I år har helgen inte varit som vanligt.
Men även om omständigheterna är annorlunda är våra behov desamma. Vi behöver fortfarande höra Guds Ord och ha gemenskap med varandra, och tekniken kan hjälpa oss. Här är några exempel både på hur ELM-are upprätthåller mötesverksamhet som möter rekommendationerna, men också på hur du som privatperson kan umgås med familj och vänner på distans.
Upprätthålla mötesverksamhet
Kreativa lösningar har dykt upp de senaste veckorna och många föreningar/församlingar har ställt om verksamheten på ett imponerande sätt. För egen del får jag främst information om detta via Facebook, och jag tror att det är så för många andra. Den som därför inte finns på Facebook kan lätt missa sådant.
Hur når vi de äldsta och minst teknikkunniga?
Den som hänger med på sociala medier kan hämta mycket information därifrån, men ofta hänger det samman att de som är mest isolerade också är de minst aktiva på sociala medier. Därför behöver vi hjälpas åt att tänka runt problemet.
ELM Gagnef har fortsatt sin gudstjänstverksamhet men genom telefonmöten. De riktar sig verkligen inte bara till äldre, men har den fördelen att deltagandet inte kräver mer än en telefon och en möteskod. Jag själv har varit med ett par söndagskvällar och haft andakter och har upplevt att det fungerar alldeles utmärkt.
Efter lite inledande fria samtal stänger mötesledaren av allas mikrofoner och leder gemenskapen genom en gudstjänstordning. I söndags var en även person med från Skåne och sjöng en sång, och jag var med från Stockholm och hade predikan. Vid kyrkans förbön öppnar mötesledarna mikrofonerna för att samla in böneämnen och alla som vill kan be högt.
Man kompletterar söndagens gudstjänster med bönemöten varje onsdag kväll.
Tjänsten tillhandahålls av Free Conference Calls: https://www.freeconferencecall.com/sv/se
Den är avgiftsfri och man kan vara praktiskt taget hur många som helst, men den som bjuder in till mötet måste registrera sig på hemsidan. När man har registrerat sig får man ett mail med diverse verktyg för hur man kan administrera samtalet och se vilka som deltar.
Ta del av andras verksamhet
Allt fler föreningar och församlingar börjar nu sända sina gudstjänster via t.ex. YouTube. Via YouTube kan man både följa sändningar live och titta i efterhand. Här är några gudstjänster du kan följa:
• ELF Kristianstad: Till sidan
• ELM Örkelljunga: Till sidan
• Roseniuskyrkan i Stockholm: Till sidan
• Sackeuskyrkan i Umeå: Till sidan
• Missionsgården Fridhem: Till sidan
ELM riks har inte en YouTube-sida men en sida på en liknande tjänst som heter Vimeo. Där ligger mina andakter från de senaste veckorna. Till sidan.
Olika verktyg för digital gemenskap
Oavsett om man vill fira gudstjänst på distans, bjuda in till bönemöte, ha ett sammanträde eller umgås med sin familj, finns det olika sätt att göra det på via nätet. Här är några exempel på enkla tjänster.
Telefonkonferens
Du kan givetvis använda tjänsten som nämndes ovan, men om ni inte är fler än fem fungerar rixmötet utmärkt. Den tjänsten använder jag själv ofta för telefonsammanträden i mindre sammanhang, och du kan enkelt använda den även i familjen.
Meddela deltagarna en sexsiffrig kod som du själv väljer. Genom att knappa in koden kommer man in i det avsedda mötet.
1. Ring 08 5000 5000.
2. Slå den sexsiffriga koden.
3. Delta i mötet.
Om ni har sammanträde på det här viset bör ni komma överens om några enkla regler, t.ex.:
1. Ha micken avstängd när du inte pratar.
2. Begär ordet genom att säga ditt namn och vänta på att ordförande ger dig ordet.
3. Använd gärna någon form av headset.
Videomöte
Även om det är bra att kunna prata med varandra i telefon är det ännu trevligare om man kan se varandra! Det finns flera tjänster som hjälper till med detta. Några av de vanligaste är:
Messenger
Detta är Facebooks meddelandefunktion. Den kräver ett Facebook-konto, men om du har ett är det enkelt att använda.
1. Tryck på “Messenger” i listan till vänster om nyhetsflödet.
2. Tryck på meddelandeknappen och lägg till de du vill ha med i samtalet.
3. Tryck på videoknappen för att starta samtalet. De andra kommer då att få en ringsignal som de ska svara på. Kanske måste du skicka ett meddelande till gruppen innan du kan starta videosamtalet.
En annan lättanvänd tjänst är Googles videolösning. Du som startar mötet måste ha ett google-konto, men de som deltar behöver inte ha det. För att starta mötet ska du:
1. Gå in på www.google.com och se till att du är inloggad.
2. Du kan behöva ladda ner webbläsaren Google Chrome för att kunna genomföra samtalet, men prova med din befintliga webbläsare!
3. Gå upp till högra hörnet och klicka på ikonen med fyrkanter. Då kommer det upp en lista.
4. Scrolla ner till dess att du ser en pratbubbla som heter “Hangouts”. Klicka.
5. Klicka på “Videosamtal”.
6. När du har gjort det bör ett nytt fönster öppnas. Du måste tillåta sidan att använda din kamera och din mikrofon.
7. Sedan bör ytterligare ett fönster dyka upp där du kan skicka ut inbjudningar till medverkande. Personligen tycker jag att det enklaste brukar vara att klicka på “Dela genom att kopiera länk”. När du klickar där sparas automatiskt adressen till mötet och du kan sedan skapa ett mail som du skickar till de som ska delta. I det mailet klistrar du in länken och sedan kan alla med länken delta.
8. Det fungerar även för dig själv. Du kan alltså förbereda steg 1-6 flera dagar i förväg, gå tillbaka till det skickade mailet, klicka på länken och komma in i rätt samtal.
9. Det ska gå alldeles utmärkt att koppla upp sig via telefonen eller en läsplatta om man har installerat rätt program, men är du osäker på det tekniska är det allra enklast att använda datorn.
Både Messenger och Googles tjänster kan du använda för såväl privat bruk som för att anordna sammanträden.
I ELM brukar vi använda Googles tjänst (som för företag heter “Meet”) för videosammanträden, och jag har själv haft hemgrupp de senaste sex veckorna via Google.
Jag hoppas att det ska fungera väl för er!
Daniel Ringdahl
Coronapsalmboken – Ett nytt initiativ har tagits av Andreas Holmberg, Iggesund
Han har samlat ihop videoklippt med ett stort antal sånger och psalmer på sin site
https://coronapsalmboken.blogspot.com/ Det kan utnyttjas för att “krydda” våra hemmagudstjänster
och öka uppbyggelsegraden. Rekommendera varmt!