Varför gör ELM på det här viset?

Manligt och kvinnligt ledarskap

ELM är en gräsrotsrörelse som engagerar män och kvinnor, unga och gamla, och vi är beroende av att många bidrar i vår verksamhet.

När det gäller predikanterna är det dock bara män som kallas – men varför är det så? Vilka är argumenten och vad har Bibeln att säga om förkunnelse, andligt ledarskap, samt män och kvinnor?

Samkönade relationer

ELM tror att Gud har skapat människan till man och kvinna, och att allt sexuellt samliv bör omgärdas av äktenskapet. Varför tror vi det och vad finns det för bibliskt stöd?

Hur möter vi varandra med kärlek och respekt samtidigt som ELM har en tydlig övertygelse om vad Gud har tänkt för oss människor ifråga om äktenskap och sexualitet? Hur får vi ett mjukt hjärta i mötet med våra medmänniskor?

Tyvärr har vi ingen videoinspelning från dagen.

Lokalt ledarskap

Idag är avsaknaden av en lokal pastor en av de första sakerna man lägger märke till om man kommer ny till ELM, och rätt ofta efterfrågas ett tydligare lokalt ledarskap. Men hur växte egentligen den nuvarande strukturen fram, och hur har man resonerat teologiskt kring den? Vad behövs för typ av ledarskap idag, och hur bör vi tänka om lokalt andligt ledarskap i ELMs gemenskaper för framtiden?

Barndopet

​Som en luthersk rörelse är barndopet självklart i ELM, men i dagens kyrkolandskap möter vi många syskon i tron som har en annan dopsyn än ELM. Varför döper vi egentligen barn i ELM? Vad säger Bibeln? Hur har det varit historiskt? Spelar dopsynen någon roll för mitt dagliga lärjungaskap?

Anders Ek, ELM-predikant och doktorand i systematisk teologi, ger oss en historisk och teologisk överblick av ELMs dopsyn. Därefter får vi tillsammans med Anders och Joel McInnes, lärare vid ALT i Örebro, samtala kring likheter och skillnader i olika uppfattningar om dopet.

Vi ber om ursäkt för den dåliga videokvalitén, det blev något fel på inspelningen.