I torsdags (9 mars) drog en tropisk cyklon vid namn Yaku in över Chiclayo och framåt kvällen fullständigt vräkte regnet ned och vägarna förvandlades till floder. Jag fick kämpa för att hålla huset torrt när vattnet lätt tog sig in i de otäta fönstren och vid en vägg som inte var så välgjord och jag tog badbyxor på mig för att tömma vatten från vår lilla trädgård som blivit en sjö. Ytterligare ett lika kraftigt tropiskt regn kom i söndags kväll med åska och med skyfall under en dryg timme som fyllde många hus och gator med vatten och lera.

I en ökenstad som Chiclayo som vanligtvis får 30 mm i årsnederbörd och därför inte är byggd för regn, förvandlas staden till en lerig flod när denna mängd kommer på någon timme. Det finns inga dagvattenbrunnar och vattnet har ingenstans att ta vägen utom på gator och in i husen och förstörelsen blir därför massiv, inte minst på de platser som råkar ligga några decimeter lägre än övrig bebyggelse. Vidare har floderna från bergen svämmat över alla sina bräddar och lagt många byar runt Chiclayo under vatten. I ett torrt ökenlandskap fungerar den gamla byggtekniken väl som innebär att man gör stenar av lera och halm för att bygga sina hus. Med denna teknik fungerar inte alls tillsammans med regn och därför har många väggar rasat, ja hela hus, vilket oftast slår mot de allra fattigaste som inte har råd med vanligt tegel. Vi har också hört att flera dött eftersom kraftledningar trillat och vatten är strömledande.

Alla tre lutherska kyrkor i Chiclayo har haft mindre till större översvämningar och de har fått ösa mycket vatten för att hålla vattnet ute. Två av kyrkorna, den i Las Lomas och den i San Antonio är dessutom byggda i den gamla tekniken med lera och halm och därför är väggarna fulla av vatten som trängt in och oron är att de ska rasa. Bilden nedan visar kyrkan i San Antonio, till vänster de nya kyrkväggarna som håller på att byggas och till höger den gamla av lerstenar.

Vädret har nu stabiliserats i norra Peru men cyklonen har dragit vidare och regnen fortsätter i Lima och längre söderöver och orsakar stora problem. I Chiclayo, fyra dagar efter det sista stora regnet, finns fortfarande stora mängder lera och vatten kvar på vägarna. Ett problem är att avloppssystemen inte heller är gjorda för att klara av så mycket regnvatten på en gång, vilket gör att avloppsvatten tränger upp på gatorna och orsakar mycket dålig lukt. I det vitröda huset i mitten på bilden nedan bor volontärerna Hanna och Louise, det är ett fåtal meter från lokalen som missionen hyr och där vi har kontor. Men vattnet har nu pumpats undan härifrån.

Allt är satt på paus, skolorna är stängda denna vecka (eller har digital undervisning), många vägar är avstängda och kollektivtrafiken är kraftigt begränsad. När jag handlade på motsvarande ICA/Coop idag så gapade många hyllor tomma, och av frukt och grönt fanns nästan inget alls. Exakt varför vet jag inte, kanske det varit översvämmat där inne, eller leveranser inte kunnat komma fram, eller färskvaror blivit dåliga eftersom de tvingats hålla stängt pga regnen…?

Det hade varnats för ännu mer regn, så mitt i allt kan vi ändå konstatera att det blev mildare än befarat, i alla fall just i Chiclayo. Det får vi tacka Gud för, Han som håller hela världen och dess väderfenomen och oss alla i sin Hand, samtidigt som vi ber för dem som drabbats av förluster på olika sätt!

/Hjalmar

Andra inlägg

Hejdå Kenya!

Hejdå Kenya!

Hej vänner! Våra fyra månader är nu slut och imorgon är det dags att åka hem till Sverige. Med mycket känslor ser vi...

2 Kommentarer

  1. Ber för er och alla vänner i Peru! Ber om beskydd och hopp!

    Svara
  2. Vilken ödeläggelse! Sorglig logik att de fattigaste drabbas värst, som så ofta. Vi stämmer in i bönerna för er , era nära och alla drabbade.

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.