Följa Luther, 3

Flera böcker har jag läst om Martin Luthers liv. Men ändå har jag lärt mig mycket nytt idag, och tidigare kunskap har fått bakgrund och kontext på plats.

I dag har vi med predikantresan besökt förste den lilla staden Eisleben. Här föddes Luther i november 1483. Dagen efter födelsen döptes han i en kyrka som bara låg ett hundratal meter från huset där familjen bodde. I kyrkan, som används av den evangeliska landskyrkan, var betoningen på dopet tydlig i nutida utsmyckning. Man vill peka på dopets betydelse och innehåll för alla de Lutherturister som dyker upp.

På sockeln till en Lutherstaty i Eisleben fanns denna fina avbildning av Martin med familj.

I Luthers födelsehus direkta anslutning har man byggt ett fint museum som lyfter fram dels Luthers familj och dess bakgrund, men också dåtidens levnadsförhållanden i en bygd präglad av gruvdrift. Koppar och zink, möjligen också andra metaller, grävdes fram ur smala orter långt under gjord.

Vi besökte också Andreaskirchen vid torget i Eisleben där Luther höll sin sista predikan strax innan sin död 1546. Luther var bara ett år när familjen flyttade från Eisleben och Luther bodde aldrig därigen, men på grund av ett medlaruppdrag mellan två bråkande furstar blev det så att han befann sig i Eisleben också när han dog.

Under lunchpausen promenerade jag ut från centrum en bit. Då syntes tydligare en del av staden problem. På Luthers tid var Eisleben en gruvstad. En ny sådan period hade man på 1900-talet då Eiselben åter var en gruvindustristad. Men om DDR-tidens svåra förhållanden vittnade många förfallna byggnader och jag förstod av information i en turistbyrå att man kämpade med befolkningsminskning sedan murens fall.

Ett övergivet hus i Eisleben vid utfarten mot Halle.

Under en ek i Eisleben (låter nästan lite poetiskt) intog jag en enkel lunch inköpt på Lidl. Därefter reste vi vidare till Erfurt.

Erfurt är en betydligt större stad. Längs Jurij Gagarinstraße fanns höghus efter höghus. Tio våningar av tvårumslägenheter. Som tio förtätade svenska miljonprojektområden. Men det var inte främst för att beskåda DDR-arkitektur vi var där.

Till Erfurt kom Luther för att studera och han tog först en allmän universitetsexamen som  krävdes för fördjupande studier. Tanken var att han skulle fortsätta med juridik. Men en Damaskus-upplevelse i form av ett blixtnedslag framkallade beslutet att bli munk. Och det blev han vid Augustinerklostret i Erfurt.

Glada predikanter i Erfurt. På väg mot ett kloster.

Där fick vi en guidad rundtur. Klosterkyrkan och delar av själva klostret var intakt sedan 1500-talet, och sedan 1505 då Luther knackade på dess dörr och vinkades av av sörjande studierkamrater. Andra delar har efter bränder och bomber fått återuppbyggas.

Imorgon blir det slottsbesök i Eisenach och mera Erfurt.

/ErikJA

Andra inlägg

Första veckorna i Kenya

Första veckorna i Kenya

Hej Sverige! Nu har mer är tre veckor passerat sedan vi kom till Kenya. Det känns helt otroligt att vara här. Vi har...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.