Följa Luther, 5

Till två tyska städer har vi varit idag. Förmiddagen tillbringades i Leipzig och eftermiddagen i Wittenberg.

I Leipzig parkerade bussen framför Tomaskyrkan, en av två kyrkor i staden som är tätt förknippade med Johann Sebastian Bach (1685-1750). Flera deltagare lät Leipzigbesöket gå i Bachs anda, med besök också i Nicolaikyrkan.

Bachs storhet vill jag alls inte ifrågasätta. Men den klassiska kyrkomusiken hör inte till det som bäst fångar mitt intresse …

Tio budord för ”den nya människan” som DDR-socialismen ville skapa.

… men det gör 1900-talshistoria. I Leipzig finns ett museum med en utställning om DDR-tiden. Att under en timmas vandring i museet följa utvecklingen från andra världskrigets slut till hösten 1989 grep mig. Att höra inspelningar av ”lovsånger” till Die Partei, att se Stazis övervakningsteknik, att läsa om oliktänkares livsöden. I slutet visades på storskärm hösten: De första som springer genom gränskontrollerna mellan Öst och Väst. Hammaren och mejseln som knackar ner den förhatliga muren.

Från Leipzig till Lutherstadt-Wittenberg, reformationens centrum. En bratwurst till lunch och sedan bjöd Lars-Åke mig på glass.

”Vår Gud är oss en väldig borg.” Men kyrktornet på Slottskyrkan i Wittenberg fanns inte på Luthers tid.

Två kyrkor spelade stor roll i Luthers wittenbergska vardag och helg: Slottskyrkan (som också kan kallas universitetskyrkan) och stadskyrkan (eller Mariakyrkan). På den första spikade Luther upp 95 teser i oktober 1517, och i den ligger han begravd. I den senare predikade Luther mer än 2 000 gånger.

Sist besökte vi Lutherhuset. Det var före reformationen augustinerkloster där Luther bodde. Och sedan fick familjen Luther huset och det blev en prästgård med plats för många gäster och behövande.

/ErikJA

 

Andra inlägg

Sista tiden i Kenya

Sista tiden i Kenya

I förra inlägget fick ni höra om hur Kenyas stora översvämningar med största sannolikhet skulle påverka våra sista...

Rapport från NUM – maj

Rapport från NUM – maj

På NUM samtalade vi om ekonomin för det aktuella arbetet, och blev informerade om att ELMs vårkampanj kommer att vara...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.