Nya gemenskaper betyder nya medlemmar

Svensk frikyrklighet växer i storstadsregionerna.*) Det är ett av resultaten av en stor undersökning om den svenska frikyrklighetens numerära utveckling som publicerades förra veckan. Det är Øyvind Tholvsen som arbetar för Evangeliska Frikyrkan som ligger bakom rapporten Frikyrkokartan ritas om, som följer upp tidigare rapporter från år 2000, 2005 och 2010. Øyvind kan visa att genom församlingsplantering nås nya människor med evangeliet. Det stämmer väl med ELMs strategi att försöka nå nya människor genom start av nya kristna gemenskaper.

Men rapporten innehåller inte bara positiva resultat. Mest oroande är kanske att det fortfarande läggs ner nästan dubbelt så många frikyrkoförsamlingar än vad som startas och att svensk frikyrklighet inte växer. Oroande för ELMs del är förstås också att vi inte startat några nya gemenskaper som kommit in i statistiken de sista åren,även om enskilda samfunds resultat inte går att utläsa av den aktuella rapporten. Hela rapporten kan laddas ner och studeras här.

När rapporten Frikyrkokartan ritas om presenterades i förra veckan var några samfundsledare och en rad andra personer engagerade i församlingsplantering/-utveckling samlade på Götabro för att ta del av resultaten, fundera på slutsatser att dra och be Herren om kraft och väckelse. Några av oss bidrar i dag med ett inlägg i tidningen Dagen.

Vi gläds över att grundandet av nya församlingar innebär att nya människor nås av evangeliet, inte minst i våra större städer. Vi gläds också över att den nedåtgående medlemskurvan håller på att planas ut, men vi är oroliga över att vi fortfarande lägger ner fler församlingar än vi planterar. Det vill vi ändra på.

Om du är intresserad av att höra mer om resultaten så kom på seminariekvällen fredag 15 juli som inleder ELM Syds sommarmöte på Strandhems missionsgård. Eller läs om vad som händer i ELM och hur vi vill arbeta med nyplantering i den nya boken Vår (beställs från BV-förlag).

/ErikJA

*) I detta blogginlägg använder jag lite andra begrepp än de jag brukar använda i beskrivningen av ELM, eftersom den undersökning jag hänvisar till behandlar ELM, liksom t ex EFS och laestadianer, som ”samfund” och talar om våra gemenskaper (föreningar) som ”församlingar”. I rapporten kan du läsa mer om undersökningens omfattning och metod.

Andra inlägg

Sista tiden i Kenya

Sista tiden i Kenya

I förra inlägget fick ni höra om hur Kenyas stora översvämningar med största sannolikhet skulle påverka våra sista...

Rapport från NUM – maj

Rapport från NUM – maj

På NUM samtalade vi om ekonomin för det aktuella arbetet, och blev informerade om att ELMs vårkampanj kommer att vara...

Bär en volontär

Bär en volontär

Vi anar en trend av allt fler unga som vill gå ut för Guds rike. De senaste åren har vi överraskats av ett ökande...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.