Una sola fuerza, med gemensam kraft

”Una sola fuerza”, det uttrycket har vi hört många gånger den senaste tiden här i Peru i nyheterna och i mobilen (det betyder ungefär ”med gemensam kraft”), och det är den Peruanska regeringen som använder det för att gjuta mod att arbeta tillsammans i all det som drabbar många människor nu genom regnet och floder som svämmar över. Det är fint att se den omsorg man visar varandra. Man har från Lima sänt bla en stor krigsbåt full med förödenheter till norra Peru för att hjälpa till.

Igår samlades vi, en ledare/pastor från varje församling, och vi fick höra hur det var i alla församlingarna, i Las Brisas, Las Lomas, San Antonio, Luya, Cerrapon, Steffen var med en stund via en svag telefonlinje där han kunde berätta om läget i Piura. Hans Verker var med i egenskap av president i IELCH och jag från missionen.  Det var fint att få samlas, som en enad kraft, i Guds kraft och genom den trosgemenskap vi har i den lutherska kyrkan i norra Peru för att dela situationen med varandra och be. För mig själv var det egentligen tre perspektiv som var viktiga, 1 hur är det för bröderna och systrarna i kyrkan, 2 hur är det för kyrkobyggnaderna och 3 kan vi tillsammans som kyrka, göra något för de som drabbats utanför kyrkan?

Läget är, tack och lov, ganska stabilt för våra bröder och systar i kyrkan. Chiclayo, som stad, är mindre drabbad än Piura. Mer eller mindre alla drabbas så att vatten kommer in i huset, men inte så att man måste flytta. En familj i kyrkan i San Antonio har behövt lämna sitt hem, men har lyckligtvis ett annat boende att fly till. i Piura har ett par familjer i kyrkan drabbats ganska svårt, även om de ännu bo kvar i sina hem så återstår det, efter regnet, ett behov att bygga säkrare hem för dem. Steffen pekar annars på behovet av att hjälpa till med förnödenheter, mat och vatten till drabbade i området.

Det som behövs göras för kyrkobyggnaderna är främst Las Lomas där väggarna är spröda och man har av säkerhetskäl slutat med barnsamlingarna men fortsätter dock med vanliga gudstjänster. De behöver som första insats sätta upp ett tätt tak som ska hindra att fukt tränger in och separerar jordteglet i väggen. I San Antonio så kommer det in mycket vatten i den del där man har förskolan, som skulle börjat inom kort igen. Taket måste förbättras. Vi har tidigare hjälp till med taket i kyrksalen och det fungera bra nu.

Vi fortsätter be för alla som drabbats i olika grad, både i vår samarbetskyrka och andra, här i Peru.

Hälsningar Janne

  Andra inlägg

  Sista tiden i Kenya

  Sista tiden i Kenya

  I förra inlägget fick ni höra om hur Kenyas stora översvämningar med största sannolikhet skulle påverka våra sista...

  Rapport från NUM – maj

  Rapport från NUM – maj

  På NUM samtalade vi om ekonomin för det aktuella arbetet, och blev informerade om att ELMs vårkampanj kommer att vara...

  Bär en volontär

  Bär en volontär

  Vi anar en trend av allt fler unga som vill gå ut för Guds rike. De senaste åren har vi överraskats av ett ökande...

  1 kommentar

  1. TAK for opdateringen. Con Dios – una sola fuerza!!

   Svara

  Skicka en kommentar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.