ELMs utlandsverksamhet och COVID-19

ELMs utlandsverksamhet och COVID-19

Corona-pandemin är global vilket får betydelse också för ELMs verksamhet i utlandet. Här följer en kort uppdatering från fälten.

2020-04-04, kl. 14.00

Nu har familjen Ekström och Anna Nord fått plan på ett SAS-flyg ordnat genom svenska UD. De reser på tisdag innan lunch och beräknas landa på onsdag morgon i Stockholm. Följ dem i era böner!

2020-04-03, kl. 14.00

Idag på morgonen landade Rakel Smetana i Köpenhamn. Hon kom aldrig iväg från Arequipa till Chiclayo och Peru på grund av restriktionerna, utan stannade med en norsk missionärsfamilj och följde utvecklingen därifrån. Idag kom hon alltså hem via tips från den norska ambassaden, men ett flyg anordnat av danska ambassaden.

Familjen Ekström med volontär Anna Nord är nu i Lima och väntar på att åka hem till Sverige, troligtvis i början på nästa vecka. Familjen Unosson är än så länge kvar i Chiclayo och har det bra i sitt hus. Vi står i ständig kontakt med dem och följer utvecklingen noga.

I Kenya är Kerstin Nilsson fortsatt kvar i sitt hem, som tidigare. Även där är vi i regelbunden kontakt med henne och följer utvecklingen.

Tack för att ni ber för vår personal i Sverige och i övriga världen!

2020-03-17, kl. 16.45

Jonny Bjuremo var i Främre Asien i förra veckan för konsultationer men åkte hem tillsammans med våra utsända på lördagen. SAM tog i samråd med oss en paus i språkstudierna för ett par veckor sedan för att bl.a. koncentrera sig på den kommande Move-resan i påsk, men den blev vi tvungna att ställa in. I samband med beslutet att ställa in Move-resan kom beskedet att skolan där de studerar stänger med anledning av smittan. Därmed fanns det ingenting de kunde göra i landet så de åkte hem innan landet stängde sina gränser mot bl.a Sverige.

Kerstin Nilsson är kvar i Kenya och anpassar vardagen efter omständigheterna. Någon workshop har blivit inställd, men i övrigt är allt lugnt i dagsläget.

I Peru har regeringen de senaste dagarna vidtagit kraftiga åtgärder för att stoppa smittspridningen. Från och med 16 mars är Perus gränser stängda och man varken får eller kan ta sig in eller ut ur landet under femton dagar. Det är förbjudet att resa inom landet, flyg och andra kommunikationsvägar är starkt begränsade. Medborgarna sitter nu i femton dagars karantän i sina bostäder. Polis och militär ser till att reglerna efterlevs. De danska volontärerna åkte hem i måndags morse men våra svenska medarbetare är än så länge kvar i landet och sitter i karantän i sina hem. Rakel Smetana har förlängt sin vistelse i Peru med anledning av utvecklingen och reser så snart som det är möjligt från Arequipa i söder till Piura och Chiclayo. Vi följer utvecklingen i landet och återkommer med mer information efter hand.

Tack för att ni bär våra utsända i era böner!

Andra inlägg

Sista tiden i Kenya

Sista tiden i Kenya

I förra inlägget fick ni höra om hur Kenyas stora översvämningar med största sannolikhet skulle påverka våra sista...

Rapport från NUM – maj

Rapport från NUM – maj

På NUM samtalade vi om ekonomin för det aktuella arbetet, och blev informerade om att ELMs vårkampanj kommer att vara...

0 kommentarer