Aktiegåva

Tack för din gåva!

Det smarta sättet för dig som är ägare, eller delägare, i ett fåmansaktiebolag att stödja ELM.

Du som är ägare, eller delägare, av ett fåmansaktiebolag har möjlighet att skänka hela eller delar av vinsten från ditt bolag till en skattebefriad organisation, som t.ex. ELM. Detta fastslogs i en dom i Regeringsrätten från september 2009. Du har alltså möjlighet att stödja vårt arbete genom att skänka pengar som du aldrig kommer att se. För att gåvan ska bli skattefri, måste den ske innan utbetalning av aktieutdelningen i ditt bolag. Utdelning kan ske utöver din egen lågbeskattade utdelning, dvs den du skall redovisa på blankett K10. Det är viktigt att utbetalningen görs direkt från företagets konto till gåvogivaren. Pengarna får alltså inte först landa på ditt privata konto.
Förfarandet är väldigt enkelt, men är du osäker, så rådfråga gärna din revisor eller redovisningskonsult, eller ta kontakt med oss i administrationen. Ingen registrering är nödvändig, men det rekommenderas att givaren upprättar och säkert arkiverar dokumentation, såsom gåvobrev, som bevis vid en eventuell granskning.
Gåvobrev, färdiga att fyllas i, finns att ladda ner. Ett förifyllt exempel på gåvobrev finns också att ladda ner. Du kan även höra av dig till ELMs expedition så skickar vi dokumenten till dig. Vi kan även hjälpa till med att fylla i blanketten.