Ny rapport från översvämningarna i Peru

TACK till alla er som gett en extra gåva till missionsarbetet i Peru. Era gåvor har möjliggjort att några nödställda i Piura nu fått konkret hjälp. Jan Ulrik Smetana och två av pastorerna från Chiclayo, Merci och José Luis, fyllde bilen med förnödenheter och åkte till Piura för ett par veckor sedan. De senaste veckorna har Steffen Baagø Madsen tillsammans med några församlingsmedlemmar åkt ut till några av de mest drabbade byarna för att hjälpa dem med mat och takplåtar och byggnadsmaterial så att de kan börja bygga upp sina hus igen. Fortsätt att Be och Ge – inte bara just nu utan även framöver när denna katastrof lagt sig. Tack vare era gåvor kan vi ha missionärer på plats för att hjälpa och stödja, både kortsiktigt och långsiktigt, andligt och lekamligt.

Steffen skriver: ”Den 27 mars 2017 kommer för många i Piura att vara ett datum som man kommer att minnas under lång tid framöver. Efter två månader av extraordinärt mycket regn, i huvudsak vid den peruanska kusten, följde ett par dagar av extra stora skyfall då det också regnade uppe i bergen. Regnet i bergen orsakade att den flod som rinner rätt igenom Piura fylldes med vatten. Floden är normalt nästan helt tom, men den 27 mars fylldes den över sina breddar. Floden rymmer 2000 m3 per sekund – men det kom 3500 m3 per sekund. Det innebar att det kom 1 500 000 liter mer vatten än vad floden kunde rymma och som istället flödade ut över staden. Större delar av Piura blev översvämmade och särskilt drabbade blev stadsdelarna och byarna närmast kusten. Man räknar med att över 200 000 människor drabbades av översvämningar i husen och över 100 000 människor tvingades lämna sina hus eller skadades på andra sätt. 

  I vår församling i Piura är vi ganska få och jag och Kate hade ingen lokal kännedom om hur vi kunde hjälpa ute i de mest drabbade områdena. Men vi kunde erbjuda några nödställda boende i kyrkan tills regnet var över och de kunde flytta hem igen. Nu när regnet är över har vi, med hjälp av pengar från Danmark och Sverige och även från den lutherska kyrkan i södra Peru, kunnat köra ut och hjälpa de nödställda ute i de drabbade byarna. De människor som har mist allt har fått takplåtar för att kunna bygga upp sina hem igen. Vi har delat ut 1470 m2 takplåtar till 98 familjer i tre olika byar. Vi har också försett några byar med mat. Regeringen gav storkök, dvs spisar och grytor, till några drabbade byar, men de gav inte mat och ingen annan organisation hjälpte till med detta. Därför har vi gett mat till ett par storkök som försett cirka 120 personer med mat. Dessa personer har inte mist allt men fått marken förstörd eller förlorat arbete och inkomst och har inte något att leva av. Vi har även distribuerat mat till andra nödställda.

  De utsatta människorna vi fått hjälpa är så tacksamma. Vi önskar hjälpa dem vidare med att bygga upp sina liv igen. Tack till er alla för stöd i bön och gåvor. Utan er hjälp hade detta inte varit möjligt.”

  Andra inlägg

  Sista tiden i Kenya

  Sista tiden i Kenya

  I förra inlägget fick ni höra om hur Kenyas stora översvämningar med största sannolikhet skulle påverka våra sista...

  Rapport från NUM – maj

  Rapport från NUM – maj

  På NUM samtalade vi om ekonomin för det aktuella arbetet, och blev informerade om att ELMs vårkampanj kommer att vara...

  Bär en volontär

  Bär en volontär

  Vi anar en trend av allt fler unga som vill gå ut för Guds rike. De senaste åren har vi överraskats av ett ökande...

  0 kommentarer