Utland

Peru

… man har roligt och/eller det är mycket som händer. För oss, familjen Andersson gäller nog båda. Det var med en viss förvåning som jag upptäckte hur länge sedan det var vi skrev vårt senaste blogginlägg och insåg att det kanske är på tiden att vi avlägger en rapport.

I skrivande stund har vi just kommit hem efter en helg i Lima. Främsta orsaken till detta var att vi skulle få skriva in oss och hämta ut våra visum som låter oss stanna längre än vad som är vanligt endast med turistvisum. Vi passade på att stanna över helgen för att ta vår första helg ledigt sedan vi anlände, borta från vardagen i Chiclayo. Vi har bland annat träffat en vän ifrån Sverige som är mor till en annan vän som är gift med en tredje vän, vilkas barn vi blev faddrar till på distans under tiden här i Peru … det ni! Tillsammans med henne fick vi gå och se en föreställning med peruansk folkdans, till vår och våra barns stora glädje. Peru är sannerligen ett färgglatt och rytmiskt land. Vi besökte en annan luthersk kyrka på söndagen, vilket bl a var uppbyggligt på ett hemvant sätt då de sjöng vissa sånger med melodier som vi kände igen hemifrån. På måndagen spenderade vi hela dagen på parque de la leyendas, ett gigantiskt zoo i Lima. En fantastisk upplevelse!

Peruansk folkdans i sitt esse

Även flickorna försökte dansa denna folkdans

Men mycket har som sagt hänt sedan sist.
I vår församling, Las Lomas, har nu familjen Bensus lämnat för att flytta tillbaka till USA. Familjen Bensus var missionärer på volontärbasis i Chiclayo. Maken Jorge är född och uppvuxen i Chiclayo, men är gift med en tidigare missionär Christina. Denna familj var mycket viktig för församlingen i Las Lomas och vi saknar dem förstås.

Beccy har för tillfället fått ta över uppgiften som pianist vid gudstjänsterna som Jorge Bensus tidigare haft, men har också börjat ge två ungdomar i församlingen i pianolektioner för att de ska kunna stå på egna musikaliska ben i framtiden. De kommer hem till oss varje torsdag och lär sig nya ackord för att kunna spela vid gudstjänsterna. En av dem har redan kunnat spela en av de återkommande sångerna på en av gudstjänsterna. Det var riktigt roligt att få se och höra. På torsdagarna tar dessa två ungdomar, Susi och Alexandra, med sig sina bröder som båda spelar gitarr och vi försöker öva inför söndagens gudstjänst. Vi äter tillsammans och avslutar med kvällsandakt. Beccy finns också med i det evangeliseringsarbete som Annis leder med engelskundervisning varje lördag. Det är roligt att få vara till hjälp på ett så direkt sätt trots att vår spanska fortfarande är knackig.

På väg till vår församling i Las Lomas

Jesus den gode Herdens församling i Las Lomas

Gudstjänst i vår församling

Traditionsenligt sätter sig riktiga lutheraner längst bak i kyrkan 😉

Beccy håller pianolektion på vårt inköpta elpiano.

Pianokvällens avslutande andakt.

Engelskundervisning och evangelisation.

På grund av att Beccy ofta tar med barnen ut till diverse parker i staden har hon initierat en kontakt med en annan mamma som bjöd hem hela familjen på middag en gång och som också har varit på middag hos oss. Det är goda tillfällen att få praktisera vår spanska men också få tala om orsaken till varför vi är i Peru. Mari Cielo, som hon heter, är mamma till Alejandro snart två år. Hon är mycket intresserad av vad vi tror på och vad som skiljer i vår evangeliska tro från hennes något sekulariserade romerska tro. Vi tackar Gud för dessa tillfällen och ber att våra möten ska få leda till något mer.

Henrik förklarar för Mari Cielo hur Skriften står över traditionen i den lutherska tron.

Vi har fått fira Matheas fjärde födelsedag. Tack Gud för dessa fina år! Vi är så glada och tacksamma för vår stora flicka! Detta gjordes med ett kalas i vår lägenhet där familjen Smetana och familjen Bensus (som då ännu inte åkt till USA, förstås …) kom och firade och sjöng. Ett uppskattat och lite oväntat inslag var att Sverige spelade final i Hockey-VM och vann dagen till ära till allas vår stora spänning och glädje. Dagen efter kom nämligen Janne med ett fotografi på landslaget som han hade tryckt upp. Ett till deras familj och ett till vår. Så ni förstår att vi gladdes även åt detta.

Vår stora flicka.

Mathea och Clara med flickorna Bensus

Sveriges finalmatch följdes med spänning på en 13-tums datorskärm

Jag har ju arbetat med barnen Smetana i svenska skolan och de nu fått påbörja ett välförtjänt sommarlov. De är duktiga barn. Utöver detta har jag till min glädje också fått vara aktivt delaktig i CFC, en slags fortbildning med kurser som berör ämnen som är viktiga för kyrkan. Vi har börjat med en kurs i predikokunskap, både teoretisk och praktisk, för pastorer och predikanter vilken har haft god uppslutning och givit goda reaktioner. Här har jag också för första gången fått testa på att undervisa/presentera ett tema på spanska. Temat var det välkända men ack så viktiga ”lag och evangelium i förkunnelsen”. Jag är verkligen tacksam över att jag fick träna upp min pedagogiska ådra på Vasaskolan i Göteborg under några år innan detta tillfälle. Med hjälp av illustrationer på tavlan och en knackig men förståelig spanska lyckades jag förmedla vad som skulle förmedlas. Åtminstone säger Janne det och jag väljer att tro på honom och inte fråga övriga deltagare på kursen.

Jag har också fått vara med på CPIELC (pastor/predikantmöten) i egenskap av framtida predikant i Las Lomas. Detta har också varit väldigt givande och lärorikt. Denna grupp tror jag kan vara en av flera nycklar till att skapa den nödvändiga gemenskap som behövs för framtiden i den lilla kyrkan i Chiclayo. Det är en glädje att få se de olika pastorerna och predikanterna dela saker med varandra och skratta mycket. De har uppenbart liknande humor i denna gruppen.

Vid ett tillfälle lade CPIELC sitt möte Piura och besökte Steffens arbete där. Detta var mycket roligt och även det sammansvetsande för gruppen. Det är verkligen intressant att se det arbete som Steffen med flera bedriver där uppe med målet att nå universitetsstudenter genom ett cafe och engelskundervisning. De unga vuxna jag mötte där kunde dessutom redan kommunicera hjälpligt på engelska, vilket inte är helt vanligt bland de ungdomar vi tidigare mött. Under mötet vi hade tillsammans undervisade Steffen också i det mycket viktiga och ännu aktuella ämnet ”Rättfärdiggörelsen, helgelsen och relationen dem emellan”. Mycket trösterikt!

CPIELC-gänget i Piura.

Steffen undervisar.

En tidigare missionärsfamilj i Peru, familjen Ekström, har också besökt oss. Håkan har predikat en gång i vår församling och vi fick glädjen att bjuda hem dem efter gudstjänsten. De delade med sig av sina erfarenheter av glädjeämnen och utmaningar i missionärslivet. Sådant är alltid värdefullt och vi uppskattade detta tillfälle mycket.

På eftermiddagspromenad med familjen Ekström.

Ja, det har hänt mycket och det ryms inte att skriva om allt i ett blogginlägg. Det har varit både roligt och ibland lite hektiskt, men vi gläds åt dessa erfarenheter. Vi ser tillbaka med tacksamhet till vår himmelske Far för denna första halvlek av vår tid i Peru och ser med tillförsikt fram emot andra halvlek eftersom vi vet att med oss går Herren. 2 Kor 4:6-7

Allt gott i Kristus! /Henrik, Beccy, Mathea och Clara.