Ett gäng svenskar på tur i Peru

Det är kväll här i Peru och snart morgon i Sverige. Jag befinner mig i det som brukar kallas ”missionens hus” i Las Brisas i Chiclayo. Numera är huset överlämnat till kyrkan och används som gästhus. Musiken dånar utanför fönstret, så brukar det vara här i Las Brisas så det är en del av charmen att sova här. Men som yngst i en syskonskara på åtta barn så trivs jag att sova med ljud runt omkring mig. Det är underbart att få vara här igen. Extra trevligt förstås att denna gång få resa med ett helt gäng av trevliga människor. Håkan, Sinnika, Tindra och Thea Ekström samt Daniel och Maria Ringdahl. Vi anlände i onsdags kväll. I Lima checkade vi in Hostal El Patio, ett mysigt vandrarhem i lite antik stil och med många fina blommor,  en riktig oas i Lima med gångavstånd till havet. På vandrarhemmet fanns redan Hjalmar, Lisa, Erik och Anneli Unosson incheckade.

Vi har fått några fina dagar i Lima tillsammans. Lite myndighetskontakter och lite avkoppling och gemenskap. Vi fick också chansen att träffa en peruansk psykolog och teolog Luis Guizada Diaz som vi fått kontakt med via kyrkan i Chiclayo. Han har många års erfarenhet från arbete med kristet psykosocialt arbete bland familjer så det var värdefullt att få del av hans erfarenhet. Han kommer att vara en viktig extern resurs i det kommande familjeprojektet i Chiclayo och även på andra sätt.

I lördags kväll landade det svenska teamet i Chiclayo där familjen Unosson ska bo och verka de närmaste fyra åren. Steffen Baagø Madsen hade kommit ner från Piura och tog emot oss. Trevligt! Vi behövde ytterligare ett par bilar för att ta oss från flygplatsen med alla väskor och människor.

På hotellet fick vi ett varmt och hjärtligt välkomnande av en delegation från kyrkan som bjöd på Panaton (peruansk kaka) och Inca Kola. Vilken trevlig överraskningsfest i hotellobbyn.

Idag har vi firat gudstjänst både med församlingen i Las Brisas och i San Antonio. Det är så fint att få träffa våra kära vänner här och få fira gudstjänst tillsammans. Ikväll har volontären Sofia Grahn anslutit till gruppen. Hon ska hjälpa Ekströms barn med skolan de kommande dagarna medan vi ska ägna oss till lite praktiskt arbete. Unossons ska flytta in i sitt hus och så ska Ekströms titta lite på vad som finns i förråden här för deras kommande bo i Piura.

På tisdag ska vi ha överläggningar med kyrkan, det vill säga Iglesia Evangélica Luterana de Chiclayo (IELCh). Det är jag, Daniel och Håkan som ska samtala med kyrkans styrelse. Håkan kommer att gå in som ledare för missionsarbetet i Peru och för missionärerna. Det känns väldigt fint att han tar detta ansvar utifrån hans många gåvor och långa erfarenhet. Under mötet ska vi underteckna ett förnyat avtal mellan ELM och IELCh samt samtala i aktuella frågor. Samtalen med kyrkan brukar präglas av öppenhet, hjärtlighet och humor så även om samtalen ibland blir långa blir de sällan långtråkiga.

På onsdag lämnar vi familjen Unosson i Chiclayo och åker lite längre norrut till Piura. Där ska Ekströms etablera sitt bo. Det är stort att vi äntligen kommer att ha ett lite större team i Piura under det kommande 1 1/2 åren. Gud är trofast! Under dagarna i Piura ska Ringdahls också få se lite mer av församlingsplanteringen och studentarbetet. Jag ser fram emot att få hänga ett par kvällar på studentcaféet med Ringdahls och volontärerna och kanske få träffa dem nystartade ungdomsgruppen. Vi ska också få fira gudstjänst med församlingen kommande söndag.

Följ oss gärna i bön. Jag hoppas kunna uppdatera lite mer under veckan och så kan ni se fram emot utskicket av Kompassen som denna månad pekar västerut, alltså mot Peru.

Good night Sweden – wherever you are!

Andra inlägg

Sista tiden i Kenya

Sista tiden i Kenya

I förra inlägget fick ni höra om hur Kenyas stora översvämningar med största sannolikhet skulle påverka våra sista...

Rapport från NUM – maj

Rapport från NUM – maj

På NUM samtalade vi om ekonomin för det aktuella arbetet, och blev informerade om att ELMs vårkampanj kommer att vara...

Bär en volontär

Bär en volontär

Vi anar en trend av allt fler unga som vill gå ut för Guds rike. De senaste åren har vi överraskats av ett ökande...

4 Kommentarer

 1. Saludos para todos!

  Svara
 2. Det låter som en härlig start för det nya gänget i Norra Peru. Que Dios les bendiga!

  Svara
 3. Så roligt att läsa! Låter som ni har det bra! Gud välsigne er alla!

  Svara
 4. Tack för inlägget. Roligt att höra om vad som händer. Kul med överraskningsfesten för Unossons.
  Trevlig helg till er alla!
  Gunnel

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.