Allt har sin tid

Kära vänner!

En bild från dagens mors dag-firande (väldigt stor högtid i Peru!) i kyrkan i Las Brisas får inleda detta inlägg.

“Allt har sin tid”, lär oss Predikaren i Gamla Testamentet. Så är det också i missionsarbetet i Chiclayo. Ibland är det tid för större satsningar, och ibland är det tid för bara… det vanliga arbetet, som inte alltid känns så väldigt spännande eller speciellt. Ibland kan vi såklart fundera på, vad gör det för skillnad att vi är här?, och ibland kan vi önska att det skulle finnas fler missionärer som kunde bidra med kraft och arbetstimmar. Men vi vet att det betyder något för kyrkan att det finns representanter för missionen på plats. Eftersom “allt har sin tid” också i familjelivet, och vi just nu är en vanlig småbarnsfamilj och Lisa till största del är föräldraledig så får det till viss del räcka med att vi är här och upprätthåller relationer och samarbetet mellan kyrkan och missionen. Det är meningsfullt (kanske det mest meningsfulla?) även då det inte finns utrymme att göra några särskilda satsningar i det familjeprojekt som vi egentligen önskar arbeta med.

Något annat som bidragit till en lugnare arbetsperiod är att de senaste månaderna varit präglade av en besvärande värme, fuktighet och regn som gjort att allt och alla har gått på halvfart, vilket också påverkat folks vilja/möjlighet att komma till kyrkan och dess samlingar. Väderfenomenet El Niño innebär att det är varmare och regnar mer än normalt och det har vi
märkt. För några dagar sedan var det första gången på 4 månader som termometern gick under 24 grader en morgon, så det kändes svalt och skönt :).

Ett par saker som trots allt stuckit ut är Hjalmar har funnits med som stöd och bollplank till kyrkan vid deras köp av en lokal i Piura, som de kunde genomföra tack vare donerade pengar från missionen. Det blev en lång process som krävde mycket tålamod och uthållighet. I denna vecka och kommande, är några av pastorerna (som också är duktiga hantverkare) i Piura för att hjälpa pastor Gonzalo att byta taket, så att lokalen kan tjäna som gudstjänstlokal. Det är glädjande att se hur den lutherska kyrkan i Chiclayo är med och tar ansvar för församlingen i
Piura. Hjalmar har också varit med och drivit så att pastorsrådet i kyrkan ska träffas oftare, planen är nu varje måndag. Det är en viktig mötesplats för kyrkans ledare.

Studentgruppen Coffee & Game som samlas varje onsdag i missionens lokal i centrum har gått på sparlåga en längre tid. Volontärerna Hanna och Louise gör ett bra arbete med att skapa kontinuitet och täcka upp där det behövs. De har också fått vara med att hjälpa en ny kille på Coffee & Game att också komma till gudstjänster och ungdomsgrupp. Det är fint att se! Men till studentgruppen har det kommit få personer och framtiden för gruppen är osäker. Ledarna för gruppen, Miriam Gomez och Emanuel Escalante Delgado, har jobb som gör det omöjligt för dem att vara med varje gång. Därav tappar gruppen den sammanhållande länken som bär över tid. Pastorerna har blivit engagerade i att hålla i andakter och Hjalmar har också lovat att hjälpa till för att täcka upp där det behövs och ska hålla i det nästa vecka. Men det behövs en långsiktig lösning och bön om att denna evangelisationssatsning ska få fortsätta vara ett redskap att nå nya människor med de glada nyheterna och vara en plats att växa på som människa och kristen.

En annan sak som stuckit ut på ett särskilt sätt, om än inte vad gäller missionsarbetet, är att vi som familj fick möjlighet att i början av maj äntligen resa till staden Cusco (Inkarikets huvudstad) och världsarvet Machu Picchu. Vi hade höga förväntningar och de uppfylldes! Cusco ligger på 3400 m ö h och det är besvärande högt de första dagarna, både för huvudvärken det ger och för svårigheten att sova. Men en bonus med besöket var att vi kunde bo hos den danska missionärsfamiljen Emil och Julie Solgaard som är utsända av LM (Luthersk Mission) för församlingsplantering i Cusco. Vi har barn i motsvarande åldrar så det blev intensiva men givande dagar både med lek och utflykter, och även med möjlighet att dela tillvaron som småbarnsföräldrar och missionärer i Peru.

Många hälsningar från
Hjalmar & Lisa

Andra inlägg

Sista tiden i Kenya

Sista tiden i Kenya

I förra inlägget fick ni höra om hur Kenyas stora översvämningar med största sannolikhet skulle påverka våra sista...

Rapport från NUM – maj

Rapport från NUM – maj

På NUM samtalade vi om ekonomin för det aktuella arbetet, och blev informerade om att ELMs vårkampanj kommer att vara...

Bär en volontär

Bär en volontär

Vi anar en trend av allt fler unga som vill gå ut för Guds rike. De senaste åren har vi överraskats av ett ökande...

1 kommentar

  1. Morsdag nästa helg här hos oss. Det märker man knappast i kyrkan. Roligt med olika traditioner.

    Gunnel

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.