Åtta glimtar från våra senaste veckor i Kenya

Hejsvejs allihopa!

Under våra två senaste veckor här i Kenya har det verkligen hänt mycket. Här kommer åtta blandade glimtar från vad vi har hittat på – både på ledig tid och på Bethesda!

1: För exakt två veckor sedan spenderade vi vår lediga dag på upptäcksfärd. Precis norr om Nakuru ligger nämligen Menengai Crater, en kollapsad vulkan (den största i Kenya) som både bjuder på fantastisk utsikt över Great Rift Valley och möjligheten att besöka grottor. Dessa grottor är inte bara kända av turister, utan är även en plats dit lokalbefolkning från olika religioner kommer för att be, lovsjunga och fasta. Det var verkligen häftigt att höra pastorn (som förövrigt bott i grottorna i sexton år) berätta om de långa vägar vissa färdas för att ta del av just den här platsen, ett ställe där tro verkligen får ta all plats och vara i centrum. Just att få blanda vår vardag av arbete, veckohandling och matlagning med lite mer turistiga aktiviteter tycker jag får göra något betydande för vår resa.

Vi lyckades pricka in besöket vid kratern samtidigt som tre busslaster med skolungdomar

Tre glada volontärer. Kolla utsikten!!

2: Vi har även fått ta del av ytterligare en dimension av Bethesdas arbete –  rehabiliteringen av pojkarna. Bethesda arbetar nämligen enligt principen ”Rescue, Rehabilitate and Reintegrate” men just rehabiliteringsdelen har vi inte fått ta så mycket del av sen vi kom hit. Men i lördags för två veckor sedan testade Pastor Langat en ny metod, nämligen att låta pojkarna bearbeta det de har varit med om genom kreativa metoder. Uppgiften var att måla ett självporträtt. Genom att se vilka färgskalor, ansiktsuttryck och omgivningar pojkarna väljer att använda kan man få en bra blick av hur de mår och vad de går igenom. Kul att få en inblick i det arbetet också!

3: Dessutom har vi fått säga hej till många vänner hemma i Sverige! I söndags för 1,5 vecka sedan fick vi nämligen videosamtala med försmlingen i ELF-kapellet i Kristianstad. Det blev en väldigt givande och påfyllande stund för oss, och pojkarna tyckte det var spännande att titta och hälsa på fler wazungos. Flera av dem blev väldigt förvånade när Stefan Ekström började prata swahili, en rolig överraskning!

Gänget efter att precis ha avslutat samtalet med ELF-kapellet. Alla killar utom en är med på bilden.

4: Jag, Ellen, har de senaste veckorna dragit med kameran till Bethesda för att ta lite mer högupplösta bilder på både Bethesdas ”Children’s Home” och ”Complex Academy” (skolan). Det har blivit många bilder på lekande barn, poserande barn och porträtt av personalen. Mitt mål är att alla dessa bilder ska bidra till uppbyggandet av en ny hemsida, med visionen att Bethesda ska kunna nå ut till fler om sitt arbete. Att få bryta av det sociala arbetet, som bitvis är lite abstrakt och därför också utmanande, med något mer konkret (som att bygga en hemsida åt dem), tycker jag är väldigt givande och betydelsefullt. Vi ber att kostnaderna för att hålla hemsidan aktiv och uppdaterad inte ska bli en allt för stor börda för Bethesdas ekonomi. Be gärna med oss!

Tittut!

Bethesdas fina lärarkår!

5: Utöver detta har vi fått ha ytterligare ett möte med vår handledare Nyakundi. På det mötet planerade vi var vi ska hitta på under skollovet i april. Innan vi åkte från Sverige trodde vi att vi skulle ha två veckor lov. Detta växte snabbt efter ankomst till Kenya till tre veckor, och för bara en kort tid sedan fick vi veta att skolan skulle vara stängd i hela fem veckor. Om inte det är Kenya i ett nötskal så vet jag inte vad… Första veckan (som faktiskt snart redan har passerat) har spenderats med Bethesdapojkarna innan de åker hem till sina familjer. Även sista veckan innan skolstart kommer mycket av fokuset att vara på pojkarna. Förhoppningen är att vi då dessutom ska ha två nyrekryterade pojkar i gruppen. Även det är något ni gärna får vara med och be för, att den processen ska gå smidigt och bra. Det har varit så fint att få ta några dagar efter skolan stängt till att bara vara med killarna, vi är väldigt tacksamma för den möjligheten. Under lovet har vi avsatt några dagar för att semestra i Mombasa. Vi hoppas att regnet som nu kommit till Nakuru håller sig borta från kusten, så att vi kan få flera avslappnande dagar utomhus där!

6: Precis som i Sverige innebär skollov också att man måste ha en skolavslutning. Den fick vi ta del av! Ceremonin innehöll de delar vi själva är vana vid; tal av rektorn och vicerektorn, mycket sång och dans och så prisutdelning till de tre bästa i varje klass. Tre av nio Bethesdapojkar fick komma upp och ta emot ett skrivblock och penna för sina insatser. Jag fotade med ett leende som sträckte sig från öra till öra och kände mig som en stolt mamma! Vad duktiga de är!

På avslutningen sjungs och dansas det mycket!

7: Påsken som gått förtjänar en helt egen punkt, för den här går nog till historien som den mest annorlunda. Långfredagen spenderades vid hotellet Waterbucks pool med bad och solning, för att sen avslutas med att följa ELM Ängelholms långfredagsgudstjänst via YouTube. Lördagen var vi tillbaka på Bethesda. Vi hade tidigare funderat igenom hur vi kunde göra något särskilt för pojkarna utan att blanda in för många sekulära traditioner. Det kan ju vara lite känsligt i ett så religiöst land som Kenya. Resultatet av blandningen blev lite äggmålning, godis-skattjakt med gömda ledtrådar och färgläggning av målarbilder i påskens motiv med hembakta muffins och saft. Och oj vad det blev uppskattat! Killarna har dessutom blivit så mycket bättre på att visa sin uppskattning med tacksamhet och ord, något som verkligen är uppmuntrande för oss volontärer. Nu vill vi ju hitta på något liknande snart igen! På påskdagen fick vi återigen besöka Md Lucys och Md Elizabeths hemförsamling, Emmanuel Church. Det kändes lite som att få komma hem igen, eftersom det var en av de första kyrkorna vi besökte i Kenya. En väldigt härlig och tacksam känsla! På det blev det även gudstjänst från ELF-kapellet i Kristianstad. Så kul att få följa med även där och då också få en skymt av alla vänner som kom dit från de två påsklägerna ELU anordnade i år. Annandagen spenderade vi på Bethesda, och då stod lektion i datorkunskap på schemat. Det var väldigt uppskattat även om bristen på internet gjorde att möjligheterna blev lite begränsade. Inte bara killarna fick lära sig något nytt, utan även jag fick fräscha upp kunskaperna i hur man startar upp en stationär dator. Det har man ju inte gjort sen man var 12 och spelade Sims 3 i källaren…

Nakupenda Sana! = Jag älskar dig!

Första ledtråden hittad!

Muffins, klubbor och påsklamm!

Vi fick fira lite själva på kvällen med påsklamm, potatisgratäng, svampsås och smörstekt sparris. Ojojoj vad gott!

Kul med datorkunskap!

8: Den sista glimten är övernattningen på Bethesda och lunchbesök hos Lucy. Det är så roligt att personalen är så gästvänliga och inbjudande. Vänskapen med dem och deras stöttning är något jag kommer bära med mig länge. Och apropå det: Lucy och Elizabeth har fått beviljat visa till Sverige och följer med oss hem i slutet på maj! Vilken tacksamhet! Vilken välsignelse! Vi ser så mycket fram emot att välkomna dem till vårt land och vår kultur när de i fyra månader varit så välkomnande mot oss. Huvudstoppet på resan blir ELMs årskonferens i början på juni. Vi hoppas på att få träffa så många som möjligt av er där!

Tack för att ni bär mig och mina kollegor i bön. Ni får gärna fortsätta be, inte minst för lovet som kommer. Be att det ska få bli en rolig och värdefull tid, även om vi inte får spendera den med pojkarna på Bethesda!

Varma hälsningar från Kenyagänget via Ellen Modig

Andra inlägg

Sista tiden i Kenya

Sista tiden i Kenya

I förra inlägget fick ni höra om hur Kenyas stora översvämningar med största sannolikhet skulle påverka våra sista...

Rapport från NUM – maj

Rapport från NUM – maj

På NUM samtalade vi om ekonomin för det aktuella arbetet, och blev informerade om att ELMs vårkampanj kommer att vara...

Bär en volontär

Bär en volontär

Vi anar en trend av allt fler unga som vill gå ut för Guds rike. De senaste åren har vi överraskats av ett ökande...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.