Boken som skapade vår värld – del 2 (Vishal Mangalwadi)

Frågan om huruvida kristen tro och lära har påverkat framväxten av det moderna Sverige blir mer och mer aktuell. För den som fäster vikt vid tankens betydelse för kulturens utformning – och inte endast materiella
faktorers – kan svaret vara självklart jakande. Men hur har det gått till? Hur kan vi se och förstå hur kristendom utgjort det fundament på vilket Sverige – och den västerländska civilisationen i stort – vilar?

Det framträder tydligast i mötet med främmande tänkesätt och kulturer. Det ateistisk-materialistiska synsätt och tänkande som i dag dominerar i vårt land, skapar en kontrast som blir alltmer påtaglig för den observante. Men tydligast blir skillnaden kanske i mötet med främmande religioner som islam, som är alltmer påtagligt närvarande i Sverige och Europa.

I Begrunda nr 1-2018 publicerade vi del två av en presentation av indiern Vishal Mangalwadis bok, The Book That Made Your World – How the Bible Created the Soul of Western Civilization (2011). Gunnar Davidsson var vår ciceron och presenterade Mangalwadis bidrag till att förstå kopplingen mellan Guds ord och vår kulturs särdrag. Nedan finns länken till del 2. Texten görs tillgänglig på detta sätt på begäran och återfinns i tryck i Begrunda nr 1-2018, s. 4-11.

Boken som skapade vår värld – del 2 (Vishal Mangalwadi)

Andra inlägg

Sista tiden i Kenya

Sista tiden i Kenya

I förra inlägget fick ni höra om hur Kenyas stora översvämningar med största sannolikhet skulle påverka våra sista...

Rapport från NUM – maj

Rapport från NUM – maj

På NUM samtalade vi om ekonomin för det aktuella arbetet, och blev informerade om att ELMs vårkampanj kommer att vara...

Bär en volontär

Bär en volontär

Vi anar en trend av allt fler unga som vill gå ut för Guds rike. De senaste åren har vi överraskats av ett ökande...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.