En hälsning från Eritrea!

Med stor glädje och tacksamhet ser jag tillbaka på besöket i Eritrea. Vi som familj har väntat i 20 år och här skulle vi ha bott och arbetat med bibel- och musikskola men det blev andra uppgifter. Nu var det en stor välsignelse att möta vännerna i den Evangelisk-lutherska kyrkan i Eritrea, ELCE. Den 23-25 februari 2018 anordnade ELCE årsmöte och det var till detta årsmöte som ELM fått en inbjudan. Jag hade förmånen att stanna i landet några dagar efter årsmötet.

Sista dagen träffade jag Barnabas Mebrathu som tidigare arbetat som ELMs missionär i Eritrea. Nu har han andra uppgifter inom musikens värld. Han har goda relationer till kyrkan och ses här tillsammans med generalsekreteraren Temesghen Berhane. Bilden till höger är en kvällsgudstjänst på Edaga Hamos, kyrkan är byggd av Sture Bengtsson. Det var välsignat att ge dessa kära vänner en hälsning från Sverige. Notera att det inte finns sittplats till alla.

Bilderna ovan berättar om svensk missionshistoria. Platsen är Imkullo strax utanför staden Massawa. Här etablerades den första svenska missionsstationen år 1875. Gravarna och ruinerna vittnar om en imponerade insats av våra förfäder. Här finns början på svenskt missions- och biståndsarbete i Östafrika. Vägen ner till Massawa från Asmara går genom ett imponerande bergsmassiv.

Kyrkans president qeshi Simon Gebrekristos med hustru Almaz bjuder på kaffe i sitt hem. Kyrkan på Edaga Hamos, ”torsdagstorget” i Asmara, är i ett bra skick och används under flera dagar i veckan och då är den förstås fullsatt!

Till vänster: musikskolan i Asmara som ELM tillsammans med ELCE byggt upp. Här finns det 50 elever inskrivna. Till höger är vi, Erik Johansson, missionssekreterare EFS, och undertecknad, på besök vid kyrkans huvudkontor i Asmara.

Till vänster besöker vi den teologiska utbildningen i Beleza som ligger några kilometer utanför Asmara. ELCE längtar efter att välkomna lärare till den treåriga utbildningen.

I samband med kyrkans årsmöte fick vi, två missionssekreterare från Sverige, EFS och ELM, förbön. Till höger står vi och ser upp mot ELCEs stora kyrkan i Asmara. Till vänster om kyrktornet skymtar kyrkans huvudkontor.

Kyrkan på Edaga Hamos från utsidan. Den ligger centralt placerad i Asmara. ELCE har totalt fyra kyrkor i Asmara.

Asmara är en vacker stad med palmer och ståtliga byggnader. De tre sista bilderna är från kyrkans årsmöte. Qeshi Simon leder förhandlingarna. Jag hade förmånen att ge en hälsning till kyrkans årsmöte.

Tack till er alla som ber för ELCE. ELM längtar efter att inom en snar framtid få sända lärare till den teologiska utbildningen i Beleza. ELCE hälsar till alla vänner i Sverige och ber att evangeliet ska få framgång i vårt land. Besöket i Eritrea var en stor välsignelse. Tack för alla förböner.

Jonny Bjuremo

Andra inlägg

Sista tiden i Kenya

Sista tiden i Kenya

I förra inlägget fick ni höra om hur Kenyas stora översvämningar med största sannolikhet skulle påverka våra sista...

Rapport från NUM – maj

Rapport från NUM – maj

På NUM samtalade vi om ekonomin för det aktuella arbetet, och blev informerade om att ELMs vårkampanj kommer att vara...

Bär en volontär

Bär en volontär

Vi anar en trend av allt fler unga som vill gå ut för Guds rike. De senaste åren har vi överraskats av ett ökande...

1 kommentar

  1. Tack för en glad och uppmuntrande hälsning! Tänk att du fick åka till Eritrea äntligen! Gud är trofast och hör sina barns böner. Roligt att läsa om Barnabas. Han ledde min konfagrupp i musik en gång!
    Vi ses snart Jonny!
    /Henrik

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.