Ett litet steg i rätt riktning

Peru21Under mina år i Peru köpte jag en dagstidning 3-4 gånger i veckan för att dels utveckla min spanska och dels för att följa med i vad som hände i landet. Oftast köpte jag tidningen Perú21, som är ”lillebror” till landets mest ansedda tidning El Comercio. Men jag höll mig till vardagarna av den anledning att i söndagsupplagan envisades tidningen med att ha ett uppslag med veckans ”Chica.21”, en poserande lättklädd flicka.

Numera följer jag inte peruanska nyheter lika frekvent, men går ibland in på Peru.21s  hemsida. Lite oftare i år, när det varit val i Peru. För två veckor sedan läste jag på Peru.21 hade man en rubriken: ”Det 21a århundradet är inte för flickor, utan för kvinnor”. Man förklarade att tidningen från och med nästa söndag inte skulle publicera bilderna längre.

”Inte bara bra, det är revolutionerande.”

På sociala medier uppmärksammades detta snabbt. En bloggare skriver: ”Är det en bra förändring? Inte bara bra, det är revolutionerande. För första gången i vårt land har ett massmedium lyssnat till miljoner kvinnors kamp för att i en dagstidning inte betraktas som ett sexobjekt.”

Senare under hösten ska jag besöka Peru. Då kan jag avsluta min söndagsbojkott mot Peru.21. Men kampen för att alla människor – såväl pojkar som flickor, kvinnor som män – ska behandlas och avbildas respektfullt fortsätter.

/ErikJA

 

Andra inlägg

Sista tiden i Kenya

Sista tiden i Kenya

I förra inlägget fick ni höra om hur Kenyas stora översvämningar med största sannolikhet skulle påverka våra sista...

Rapport från NUM – maj

Rapport från NUM – maj

På NUM samtalade vi om ekonomin för det aktuella arbetet, och blev informerade om att ELMs vårkampanj kommer att vara...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.