Gott och blandat från Svedbergs

Längesedan vi uppdaterade här men som vi skrev på vår privata blogg igår så har det varit mycket annat att tänka på de senaste veckorna. Vi var på semester i Diani beach hela veckan ut och njöt så mycket av att sola, bada, äta gott och bara ta det lugnt. På onsdagen åkte vi ut på en båttur som skulle ta oss till en ö där det fanns delfiner men väl ute på havet började det regna och blåsa kraftigt så det blev inte så mycket av det. Tänk att man varje gång tror att man ska få se delfiner men för oss har det aldrig hänt… Däremot fick vi snorkla vid ett korallrev, så häftigt med en hel värld under havsytan. Sjöborrarna var stora som bowlingklot! Något annat som var positivt med utflykten var att vi lärde känna en familj som bodde på samma hotell som oss. Det blev att vi pratade vid flera tillfällen sen under veckan, mycket trevligt. De sista dagarna innan hemresa var vi uppe vid soluppgången på morgnarna, gick en promenad längs stranden och badade i det trettiogradiga vattnet. Svårt att beskriva den vyn! Det enda negativa med Mombasa och veckan var den extrema hettan, framför allt var det svårt att sova i den fuktiga värmen på nätterna. Att duscha hjälpte i stunden men efter en stund var vi lika svettiga igen så det var bara att köpa det. På söndagen tog vi ett sista dopp i poolen och finslipade brännan innan vi började vår resa tillbaka. Vi åkte tåg mellan Mombasa och Nairobi vilket fungerade väldigt bra. Förvånade över att tåget både lämnade och kom fram i tid, inte riktigt kenyansk stil utifrån vad vi sett innan…

I Nairobi blev vi varmt mottagna av ELM:s missionsledare Daniel Ringdahl som rest hit från Stockholm. Så ovant att prata svenska med någon här utöver varandra men så härligt. Tacksamma för det stora paketet med godis han hade med sig hemifrån också, tänk att man kan bli så glad för lite lösgodis. Eftersom vi anlände sent bodde vi i Nairobi till måndagen och åkte sen mot Nakuru och Bethesda. Vi var taggade på att få komma tillbaka till barnhemmet, framför allt för att träffa de pojkar som varit hemma hos sina familjer under sommarlovet. Det blev så tydligt när vi sågs att vi under bara någon månads tid byggt upp fina relationer med pojkarna. På tisdagen började skolan här igen och även då fick vi inse vilket intryck många av barnen har gjort på oss. Vi fick veta samma dag som skolan började att de skulle ha lovdagar fredag, måndag och tisdag veckan därpå. Detta eftersom att en gammal president hade gått bort i landet och det skulle vara en muslimsk högtid. Lite komiskt efter att precis ha haft sju veckors sommarlov. 

Carl och Daniel åkte till Kisumu som ligger vid Lake Victoria samma dag för att träffa ärkebiskopen och några andra höjdare inom den kenyanska kyrkan. Det är ändå gött att vi nu har ganska bra koll på kulturen och hur allt fungerar och kunde guida Daniel. Carl drar sig inte för att tjafsa lite med de lokala matatu-förarna och försöka pruta ner priset någon schilling. Tyvärr var kyrkoledningen inte riktigt lika bra som oss svenskar på att ta emot gäster och ordna med program så det blev bara ett möte under eftermiddagen. Men spännande samtal att få en inblick i den kenyanska kyrkan och samhället! Sen bodde Daniel med oss på barnhemmet och det blev en och annan yatzy-runda. Vi får nog kora Flipps till mästare på det… Det har verkligen varit ett nöje att ha Daniel hos oss en hel vecka. Lite extra skönt med en extra utsträckt hand när Filippa inte har mått helt hundra och fint att få diskutera missionen här och hemma i Sverige.

I tisdags åkte vi upp i bergen utanför Nakuru med Mr. Kirui som lagar mat på Bethesda för att besöka hans hem och träffa hans familj. Vägarna dit var inte att leka med men vi hade en stabil chaufför som tog oss hela vägen fram. Fantastiskt att få möjligheten att besöka ännu ett kenyanskt hem! Kirui har länge sagt att vi är välkomna hem till honom så det kändes fint att få göra det innan vi åker tillbaka till Sverige. Fint att se honom så glad och stolt över sin familj med 10 barn och 10 barnbarn. Filippa vilade under eftermiddagen på grund av sin mage men Carl fick en rejäl rundtur i området. Besöket avslutades med att alla samlades för en klassisk kenyansk lunch, uppskattande ord och bön. Det är fint att få avsluta vår sista tid här i landet med pojkarna och personalen på barnhemmet. I helgen sa vi att det snart var dags för oss att åka hem till Sverige och de senaste dagarna har vi fått oerhört fina stunder med killarna. De visar mycket uppskattning och tacksamhet och vill hänga så mycket som möjligt. Det kommer bli fruktansvärt jobbigt att lämna allihop nästa helg och inte riktigt veta hur deras framtid ser ut. Vi är tacksamma för att de får vara på ett ställe som Bethesda där de får mat, gemenskap och annat som gör att de känner sig hemma och trygga. Så får vi helt enkelt lämna dem i Guds hand.

Vi vill bara avsluta med att säga att Filippa mår betydligt bättre idag och har fått sova oavbrutet hela natten. Det var så många som hörde av sig igår och vi har verkligen känt oss burna i bön och kärlek det senaste dygnet. Tack för det! Vi hoppas att det värsta ska vara över och att vi får njuta av den sista veckan här. Men det kommer inte heller vara helt fel med en grillad fläskfilé och bearnaisesås tillsammans med vänner och familj när vi kommer hem. Saknar Sverige mer än någonsin!

Andra inlägg

Sista tiden i Kenya

Sista tiden i Kenya

I förra inlägget fick ni höra om hur Kenyas stora översvämningar med största sannolikhet skulle påverka våra sista...

Rapport från NUM – maj

Rapport från NUM – maj

På NUM samtalade vi om ekonomin för det aktuella arbetet, och blev informerade om att ELMs vårkampanj kommer att vara...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.