Hälsningar från Eritrea

Här följer en hälsning från den evangelisk lutherska kyrkan i Eritrea, ELCE. Jag hade förmånen att besöka vännerna under en vecka i slutet av september och början av oktober 2019.

Eritrea är ett fascinerande land på många sätt. Frågan är vart landet är påväg? De stiliga damerna kämpar på framåt i sina traditionella kläder. Den äldre generationen har upplevt många olika regimer och ledare. Det är imponerande att ta del av vännernas förtröstan på Gud. Vid detta besök inkvarterades jag i kyrkans huvudkontor där det finns en gästlägenhet. Varje morgon öppnades med morgonbön och på bilden till höger ses några av medarbetarna.

En dag var det en stor fest i Asmara. Mesqelfesten, som är en ortodox högtid. Då bjuds alla religiösa ledare in för att närvara. ELCEs ordförande qeshi Simon Gebrekristos sitter här tillsammans med ledarna för den ortodoxa kyrkan, katolska kyrkan och muslimernas imam. Det är viktig att ledarna för de religiösa samfunden visar på fred och vänskap.

Söndagens gudstjänst i Edaga Hamos. Kyrkan är byggd av Sture Bengtsson. Jag hade förmånen att predika och ge en hälsning från Sverige. Kyrkokören sjöng bland annat: Nattens skuggor sakta viker…..Det kändes som att snart kommer alla skuggor att vika bort.

Lärarna på musikskolan medverkade i gudstjänsten. Dessa killar har fått sin utbildning vid ELCEs musikskola som ELM var med om att öppna och som även nu får en del ekonomisk stöttning. Till höger har vi beviset på att kyrkans generalsekreterare Temesghen Berhane har välsignats med en fru, Million. De är så lyckliga och vi önskar dem all Guds välsignelse.

En hel dag satt vi på musikskolan för att samtala om verksamheten. ELMs tidigare missionär Barnabas Mebrathu deltog som sakkunnig. Han kommer att finnas med vid den utvärdering som ELCE initierat. Till höger är det en bild på den bil som vi krockade med när vi var på väg till staden Mendefera. Ingen av oss kom till skada och vi kunde ganska snart resa vidare i en annan bil. Tack till Gud för beskydd ute i trafiken.

Den gamle evangelisten ato Twolde minns alla svenska missionärer. Det kom som ett rinnande vatten: Bengtsson, Nilsson, Olsson……Till höger är vi framme vid ELMs första missionsstation, Debaroa, där Karl och Agnes Nyström med flera 1911-1916 etablerade klinik, skola och lantbruk. Denna dramatiska tid finns väldokumenterad i ELMs minnesbok över de första femtio åren av sällskapets historia. Qeshi Simon berättade för de unga prästerna om händelserna.

Kyrkans styrelse bjöd in till samtal om arbetet. De är tacksamma över samarbetet med ELM och ser gärna att det öppnas möjligheter till en fördjupning. Vi står tillsammans i uppgiften att lära den unga generationen vägen till himlen genom tron på Jesus Kristus.

Avslutningsvis besökte vi även den första svenska missionsstationen Mkullo utanför staden Massawa. Det är starkt att stå på en plats som haft så stor betydelse för allt missionsarbete i Östafrika. Denna plats måste bevaras för kommande generationers kunskap. Den sista dagen i Eritrea var det skönt med ett dopp i Röda havet.

Jonny Bjuremo

Andra inlägg

Rapport från styrelsen

Rapport från styrelsen

”Så finns nu ingen fördömelse för dem som är i Kristus Jesus.” Rom 8:1 Det är oerhört, otroligt, fantastiskt. Det är...

Sverige – Juni/Juli 2024

Sverige – Juni/Juli 2024

ÅRSKONFERENSEN 2024 Vid avslutningsmötet på ELMs årskonferens var det predikantvälsignelse för två nya...

Östafrika – Juni/Juli 2024

Östafrika – Juni/Juli 2024

KENYA Våra kenyanska vänner Lucy Kirui och Elizabeth Gwako från barnverksamheten Bethesda Children Ministry (BCM) har...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.