Hög temperatur och varm gemenskap

Här kommer en hälsning från Peru där det är högsommar och sommarlov. Jag har nu tillbringat en dryg vecka i Chiclayo.  Under denna vecka har fått tid att träffa många kära vänner här och besöka lite olika verksamhetsgrenar inom kyrkan tex studentgruppen Coffe & Game, Kvinnogruppen i Las Lomas och ungdomsgruppen i San Antonio. I söndags firade jag gudstjänst med mässa Las Lomas på förmiddagen och gudstjänst i San Antonio på eftermiddagen.

Jag bor i en lyxsvit hos familjen Unosson och de skämmer bort mig så alldeles. Frukosten bara står där på bordet när man vaknar, Liza hänger min tvätt, man behöver inte ens knäppa med fingrarna så står Hjalmar där med en kaffepanna och Erik och Anneli överöser mig med kindpussar. Det är underbart att få mycket tid tillsammans för att prata om vardagen i Peru och missionsarbetet, (tro mig, samtalsämnena tar inte slut) men också att få be tillsammans och bara hänga och umgås med Erik och Annelie. Det är så glädjande att de hur väl Unossons landat i Chiclayo och hur väl de kommit in i gemenskapen med våra peruanska vänner och i arbetet med äktenskap och familjer här. Gud använder dem här, det är alldeles uppenbart. Tack för att ni ber för dem.

Låt mig få presentera Maria Cruz och Margot Llontop. Båda bor i Las Lomas och är aktiva i församlingen där. Maria Cruz har tjänat i församlingen ända sedan dess begynnelse för många år sedan. Margot är gift med församlingens pastor Harold.

Maria och Margot driver en kreativ kvinnogrupp för ca 10-15 kvinnor i olika åldrar som träffas en gång i veckan. Jag hade förmånen att besöka gruppen i lördags. Jag kom en halvtimme försent, bara för att upptäcka att jag ändå kom i tid eftersom det ännu inte hade börjat. Men ganska snart fylldes salen av 12 kvinnor. Just nu tillverkar de brickor som de sedan kan använda hemma. Pastor Harold är snickare och vet hur man tillverkar fina saker. Det var inte svårt att se stoltheten och arbetsglädjen hos kvinnorna. Några av kvinnorna hade med sig sina barn som sprang lite in och ut ur salen och lekte lite på gatan utanför.

Stämningen var på topp och skrattsalvorna avlöste varandra. Det är svårt att hänga med i spanskan när alla pratar i mun med varandra, men skratta kan man ju alltid och då är man med i gänget på en gång. Det gick inte att ta miste på den goda gemenskapen. Många av kvinnorna har det inte så gott ställt och att några av dem lever under ganska svåra relationella förhållanden i hemmet. Man kan ana att förtroenden delas över arbetsbordet och att skratten ibland ersätts med tårar där kvinnorna finner tröst och omsorg hos varandra. Pastor Harold berättar att kvinnorna ibland kan sitta och prata långt ut på kvällskvisten.

När kvinnorna arbetat en stund så tog de en paus i arbetandet och Margot hade en andakt och bad för kvinnorna. Det märktes att några av kvinnorna var ivriga att återgå till sitt arbete men de flesta av dem lyssnade väldigt ivrigt när Margot läste ur Bibeln och berättade om livet med Jesus. De flesta av kvinnorna känner inte Jesus, berättade Maria. Tänk att de genom denna grupp får chansen att göra det.

Rakel Smetana

Andra inlägg

Sista tiden i Kenya

Sista tiden i Kenya

I förra inlägget fick ni höra om hur Kenyas stora översvämningar med största sannolikhet skulle påverka våra sista...

Rapport från NUM – maj

Rapport från NUM – maj

På NUM samtalade vi om ekonomin för det aktuella arbetet, och blev informerade om att ELMs vårkampanj kommer att vara...

3 Kommentarer

  1. Så roligt att läsa! Efter resan i höstas kan jag se det framför mig och tänka mig in i situationen, det känns värdefullt!

    Svara
  2. Tack för denna fina skildring!

    Svara
  3. ”Jag kom 30 min försent för att upptäcka att jag ändå kom i tid” hihi! Så fantastiskt att läsa om vardagen i Chiclayo! Längtar dit!

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.