Den 25 maj 2013 sa Lisa och jag (Hjalmar) ja till varandra för att älska varandra i nöd och lust. Det beslutet har jag inte ångrat en dag. Föga visste vi då att vi sa ja till att vara tillsammans i karantän i 70 dagar i Peru (men det finns å andra sidan ingen jag hellre skulle sitta i karantän med än med henne).

I fredags kom beskedet om att karantänen förlängs med 37 dagar till siste juni!! Alltså beslut om 50 % förlängning och totalt 107 dagars nödläge med strikt karantän (är inte det världsrekord?!). Det var milt sagt en chock när vi hörde presidentens meddelande om förlängning, frågorna många och allt kändes stängt och omöjligt. Men efterhand som saker börjar sjunka in och vi närstuderat presidentens dekret har vi förstått att det också gavs några lättnader.

Den största skillnaden för oss är att personer som arbetar i hemmen får börja jobba och det innebär att  Mariela får komma hit, vilket vi alla är oerhört glada för. Det ger normalitet, avlastning och en social kontakt i vårt liv. Även hantverkare, frisörer och de som jobbar med tvätt och rengöring får börja jobba. Det är alltså en ytterligare aktivering av ekonomin och kallas för fas 2, men grundregeln är karantän. Vi får också använda egen bil för att handla mat och utegångsförbudet träder först i kraft från kl 18 (istället för kl 16 som innan).

Så det är mer av samma; karantän, munskydd och långa köer, men också möjlighet till lite mer frihet gällande fler som får arbeta och sättet att transportera sig. För oss innebär det att vi kan åka till vårt kontor i centrum och att vi behöver seriöst fundera på vilka uppgifter det finns för oss här i närtid och för resten av året.

Här nedan några foton från senaste handling på stormarknaden Tottus. På väg in till centrum desinfekteras alla bilar utvändigt.

Två timmar stod jag i kö för att komma in. För att hålla avstånd finns markeringar i marken. Militär med vapen, munskydd och handskar övervakar.

Och som ni såg på bilden högst upp har Lisa roat sig med att sy munskydd till hela familjen (även om nog ingen på allvar skulle kräva att Anneli har det, hon tror ändå mest att hon ska äta upp det…)

Återigen, tack för förböner och omtanke!
/Hjalmar

Andra inlägg

Sista tiden i Kenya

Sista tiden i Kenya

I förra inlägget fick ni höra om hur Kenyas stora översvämningar med största sannolikhet skulle påverka våra sista...

Rapport från NUM – maj

Rapport från NUM – maj

På NUM samtalade vi om ekonomin för det aktuella arbetet, och blev informerade om att ELMs vårkampanj kommer att vara...

Bär en volontär

Bär en volontär

Vi anar en trend av allt fler unga som vill gå ut för Guds rike. De senaste åren har vi överraskats av ett ökande...

5 Kommentarer

 1. STORT GRATTIS på er bröllopsdag!! Vilket fantastiskt team ni är! Jag är sååå imponerad av er uthållighet och styrka. Allt förmår ni i Herren som ger er kraft. Fortsätt att ta hand om varandra och Mariela. Kram a la distancia

  Svara
 2. Grattis❤️❤️
  Men åh vilka hjältar ni är!! Det måste vara extremt frustrerande för er! Gud välsigne er!
  Många kramar

  Svara
 3. Hej vänner. Stort grattis på bröllopsdagen och vilka hjältar ni är som håller ut trots dessa prövningar som ni oväntat hamnat i.

  Jag beundrar er inställning och er förmåga att ha tillit till Gud och till varandra och att ha humorn till hjälp. Vi ber för er! Mvh. Lina med familj

  Svara
 4. Hej
  Tack för ert tålamod. Trevliga munskydd Lisa sytt.
  Skönt och bra att ni får använda bilen igen när ni behöver in till centrum.
  Det stundar sommarlov för mig . Vi knyter ihop läsårssäcken. Det blir ingen offentlig samling på kvällen för då brukar det komma mer än 50 så lite ändringar på våra trad punkter blir det allt. Men hoppas och ber att det kommer att bli som vanligt igen.
  Till helgen blir det styrelsemöte istället för årsmötet som är framflyttat.
  Gunnel G

  Svara
 5. Frid!
  Jag sitter på styrelsemöte. 11 st på länk Henrik, Emma, Mats och jag är på Strandhem.
  Vi har samtalat om utlandsmission, vi har bett för er och många andra i Peru och andra länder.
  Vi får regn andra dygnet i rad nu. Det behövs men det blir kallt och blåsigt. Bra väder för sammanträde.
  Gunnel

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.