I Sverige för en tid

Hej alla!

Vi har nu varit på svensk mark i mer än två månader och tiden för vår planerade mittperiodsvistelse i Sverige går mot sitt slut. Vi har haft många fina dagar med familj och vänner, men har också behövt ha dagar utan något socialt inplanerat för att ta in och förstå var vi befinner oss när vi har rört oss från två så skilda världar, från Peru till Sverige.

Tyvärr är pandemisituationen i Peru katastrofal, med högt antal smittade och många döda. Därför är landets gränser fortsatt stängda och på nationell nivå ska barn och äldre fortsatt vara i karantän. Generellt är karantänen hävd (men finns kvar i vissa regioner och provinser) men nödläget består för att snabbt kunna stänga nya områden när det bedöms behövas.

För oss har denna negativa utveckling i Peru inneburit flera veckor av processande över hur vår framtid ska se ut. Vi inser att vi måste bli kvar i Sverige ännu en tid och därmed behöver vi för tredje året i rad börja om och hantera frågor som: hur ska vi lösa barnomsorgen? och med vad ska vi arbeta? Dessa grundläggande beståndsdelar för en fungerande vardag och familjeliv är krävande att behöva ompröva varje år.

För att inte behöva känna att vi ska vara redo till uppbrott varje månad har vi beslutat att stanna åtminstone en termin för att se hur situationen utvecklar sig i Peru. Beslut från ELM (tillsammans med oss) är att vi folkbokför oss i Sverige (i Hjalmars föräldrars gamla boningshus i Ramnekärr, Eket, Örkelljunga) och vi har insett att för att få någon struktur på vardagen och för att kunna utföra något arbete är förskola den bästa lösningen på barnomsorgen. Så inom några veckor ska Erik och Anneli börja på Solängsskolan i Örkelljunga. Vi är tacksamma att vi fick två platser med så kort varsel!

Vi hoppas verkligen få återvända till vårt hem i Chiclayo om inte allt för länge, för att få fortsätta arbetet och livet där, men som det är nu är det både omöjligt och icke önskvärt att återvända. Vi kommer fortsätta vara anställda som ELMs missionärer trots att vi är i Sverige och fortsätter med missionsarbetet så gott det går, t ex genom att stötta kyrkan genom telefonsamtal och hälsningar, kanske kan vi även vara med på något möte digitalt, och Lisa kommer fortsatt att sköta missionens ekonomi i Peru.

Be med oss om:
uthållighet i denna väntan som vi nu är i,
att barnen ska trivas på förskolan,
att vi ska få göra något meningsfullt arbete under vår tid i Sverige,
ledning om när det är tid att åka tillbaka.

Under tiden vi är i Sverige kommer vi gärna ut till er och informerar om det arbete som varit, om situationen för kyrkan och för Peru och om mötet med en ny kultur. Hör av er till oss eller till Rakel Smetana med förfrågningar. rakel.smetana@elmbv.se, lisa.unosson@elmbv.se eller hjalmar.unosson@elmbv.se.

Vi hörs och ses!

Hälsningar
Lisa & Hjalmar

Andra inlägg

Sista tiden i Kenya

Sista tiden i Kenya

I förra inlägget fick ni höra om hur Kenyas stora översvämningar med största sannolikhet skulle påverka våra sista...

Rapport från NUM – maj

Rapport från NUM – maj

På NUM samtalade vi om ekonomin för det aktuella arbetet, och blev informerade om att ELMs vårkampanj kommer att vara...

Bär en volontär

Bär en volontär

Vi anar en trend av allt fler unga som vill gå ut för Guds rike. De senaste åren har vi överraskats av ett ökande...

3 Kommentarer

 1. Skönt att ett beslut är taget. Hoppas ni får vila i detta nu. Önskar er en fin höst! Kram

  Svara
 2. Tack, vänner, för denna lägesrapport! Härligt kort! Jag ber att ni ska få fortsatt frimodighet o tålamod. Ps 18:36-37

  Svara
 3. Hej och tack för er hälsning! Kan tänka mig att denna ovisshet tär, men skönt att ni har kunnat tagit ett beslut för denna termin iaf. Hoppas att ni kan vila i det och samtidigt jobba framåt med det som går. Allt gott för inskolning och väldigt roligt att träffa er i kyrkan häromveckan! 🙂
  //Kristina

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.