Läget i Linnero, Kenya

Måndagen den 30 mars

Solen skiner, fåglarna kvittrar, barns prat hörs nånstans i närheten. Bilar passerar på vägen och det mesta verkar vara som vanligt. Visserligen är skolorna stängda men det märker jag inte så mycket av utom igår när det inte var någon gudstjänst och jag därför fick en tyst och lugn söndagsmorgon. Men det är dock skillnad. Mina finländska missionärskollegor har varit på resa hem till Finland sedan i tisdags. Då var de på flygplatsen men kom inte iväg eftersom det flyg de fått biljetter till var inställt. I onsdags ett nytt försök då hade de t o m hade checkat in. Men det gick inte heller. Så natten mellan lördag och söndag kom de iväg och till Helsingfors. De fick lov att passera ut ur stängda Helsingfors och Nyland och kom hem i går kväll (söndag). Nu sitter de i karantän i två veckor. Flyg in och ut ur Kenya är stoppade och jag tror att det flyget de slutligen kom med hade särskilda tillstånd för att komma in och hämta passagerare.

Här i Kenya är uppmaningen Stay safe, stay home. (ungefär Var försiktig, Stanna hemma) Men ibland måste man ju proviantera och göra andra ärenden. Så jag var i Kericho i onsdags och där var det ganska mycket som vanligt men utanför varje affär, bank och kontor fanns möjlighet att använda handdesinfektionsmedel eller tvätta händerna med tvål och vatten. Inne på banken hade vakten fått en ny uppgift; att se till att köande människor hade tillräckligt avstånd mellan sig när de satt eller stod.

Själv har jag det bra, bor i mitt hus och gör lite sånt jag kan göra av arbete och lite annat. Flera dagar har jag använt en stund till att dra upp ogräs så att jag får en gräsmatta och inte en ogräsmatta.

Måndagen den 6 april

Det har gått en vecka sedan jag skrev ovanstående. I det yttre är det väl ungefär som tidigare. Nyhetssändningar rapporterar om hur coronaviruset drar fram. Här i Kenya är senaste siffran 142 smittade, fyra som tillfrisknat och fyra döda. Det har införts utegångsförbud mellan klockan 19 och klockan 05. Det är drygt två veckor sedan första fallet bekräftades. Gränserna är fortsatt stängda och det var väl väntat. Gudstjänster hålls inte i kyrkorna utan i bästa fall kan man hitta något på nätet. För mig är det inte svårt. Har glatt mig över närradiosändningar från hemma (Örkelljunga) som jag tar del av via internet. Olika andra gudstjänster finns också. Men för våra kenyanska kristna har det än så länge inte funnits så mycket. Igår på palmsöndagen fanns det dock en gudstjänst/andakt från Itierio. Jag hoppas att det blir flera från olika platser. Kanske kan detta få bli en början till att hålla familjeandakter?! Vad jag förstår är det inte så vanligt här ännu.

Hälsningar Kerstin N, missionär i Kenya

PS Linnero är namnet på mitt hus som finns ca 15 km från Chesinende i ett jordbruksområde nära byn Kuresoi.

 

Andra inlägg

Rapport från styrelsen

Rapport från styrelsen

”Så finns nu ingen fördömelse för dem som är i Kristus Jesus.” Rom 8:1 Det är oerhört, otroligt, fantastiskt. Det är...

Sverige – Juni/Juli 2024

Sverige – Juni/Juli 2024

ÅRSKONFERENSEN 2024 Vid avslutningsmötet på ELMs årskonferens var det predikantvälsignelse för två nya...

Östafrika – Juni/Juli 2024

Östafrika – Juni/Juli 2024

KENYA Våra kenyanska vänner Lucy Kirui och Elizabeth Gwako från barnverksamheten Bethesda Children Ministry (BCM) har...

1 kommentar

  1. Tack för du bloggar Kerstin! Fint att få dela hur du har du. Vi ber för dig!

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.