Lång resa med arbete som kräver fortsättning

I slutet av november eller tidigt i december förra året blev jag uppringd av Silas Plimo. Han arbetade under ett par år som coordinator för ELCKs fredsarbete, Unity in Christ. Nu arbetar han med miljö, fred och samhällsbyggande i gränslandet mellan pokot och turkana. Under lång tid har det varit spänt och oroligt i det området och många människor har dödats. För inte så länge sedan var en by belägrad alldeles i närheten av platsen där Silas nu har sin bas.

Platsen heter Turkwell och är en by uppbyggd av fransmän mellan 1986 och 1991  för konstruktionen och underhåll av ett vattenverk, Turkewell hydroelectric power station. Se mera på Wikipedia.

Vi blev inbjudna att hålla en HWEC workshop där och efter kort övervägande bestämde vi oss för att fara. Jag beräknade att resan skulle ta ca 8 timmar plus raster. Och jag visste att vägen var ganska dålig efter de första fem!

Jag och Winny Tonui startade härifrån Chesinende vid halv åtta på morgonen och plockade upp Solomon vid vägskälet mot Londiani och Joyce i Eldoret. Vid halv sex på kvällen kom vi fram till Turkwell som var som en liten stad utslängd i halvöknen. Som alltid tog det lite tid innan allt började komma igång. Men vi kunde ha en kort introduktion och start redan den kvällen. Målgruppen var pastorer från området, huvudsakligen från fiendestammarna pokot och turkana. Flera av dem hade haft en resa på fem-sex timmar till fots eller kanske på lätt motorcykel. Området har haft fred under knappt ett år och flera av dem som nu är pastorer har tidigare varit krigare. Men många bär på sorg och smärta. Någon sa att alla har ärr och märken på kroppen efter striderna. Och skjutvapen finns i princip alla hem.

Solomon och Winny i ett drama när Joyce undervisar om Gud och det onda. Varöfr stoppar inte Gud det onda?

Solomon och Winny i ett drama när Joyce undervisar om Gud och det onda. Varför stoppar inte Gud det onda?

Deltagarantalet var drygt 30. De flesta lyssnade intensivt.

Jag tror inte att så många av dem kan läsa så bra. Och kanske en och annan hade svårt också med swahili. Men draman och förklaringar hjälpte dem att förstå.

 

 

Korset där vi får lägga av vår smärta. Korsets verkstad som vanligt ett klimax i workshopen.

Korset där vi får lägga av vår smärta. Korsets verkstad som vanligt ett klimax i workshopen.

 

Och på slutet var det mäktigt att se dem krama om varandra i bänkarna och se att förlåtelse och försoning gavs. De bad oss att komma tillbaka så snart som möjligt.

De olika grupperna sänds att fortsätta proklamera fred, så också barnen.

De olika grupperna sänds att fortsätta proklamera fred, så också barnen.

När vi efteråt i vårt team av undervisare pratade om uppföljning och fortsättning sa vi att kanske vi kan köra dit igen i början av oktober för en follow-up och också en ny workshop.

Det är fantastiskt att få vara med och se när detta sker. Herren är försoningens Gud och han vill fortsätta att ge oss kraft och vilja till fortsatt arbete.

Utöver den goda workshopen fick vi också tillfällen att bara sitta och prata med deltagarna. Jag fick kontakt med ett par evangelister från ELCK. De hade båda läst på Kapenguria Bible Center. De verkade ivriga att föra evangeliet om Jesus vidare. Den ene av dem var ansvarig för församlingen inne på området i Turkwell där vi var.

DSCF0678

Joyce, Solomon, Winny och jag, undervisarteamet.

Joyce, Solomon, Winny och jag, undervisarteamet med den stora dammen i bekgrunden.

Innan vi for tillbaka hem på söndagen gjorde vi ett besök vid den damm som utgör källan till vattenkraftverket. Vi fick se dammen som gjorts i Turkwel River. Det är ett mycket mäktigt byggnadsverk och han som guidade oss där sa att det kallas Miujiza ya Mzungu, den vite mannens underverk. Vattnet leds i en tunnel fyra kilometer genom berget till turbinerna nära byn där energin utvinns. Cirka 10% av Kenyas elektricitet produceras vid detta kraftverk. Byn som byggts upp ligger vid kraftverkets utlopp. Husen är bra, permanenta hus med både vatten och el. Och så, strax utanför den byn finns de enkla hyddorna där människor bor och har sina getter. Uppifrån syns de knappt om inte någon pekar ut dem.

Den lilla byn långt där nere.

Den lilla byn långt där nere.

Resan hem gick bra, men några korta stopp bidrog till att det tog sin tid. Och mörkerkörning i regn på vägar som ibland saknar väglinjer och med en hel del mötande trafik är inte heller någon favorit. Men tacksamma till Gud nådde vi alla våra respektive hem.

Kerstin N, missionär

Andra inlägg

Sista tiden i Kenya

Sista tiden i Kenya

I förra inlägget fick ni höra om hur Kenyas stora översvämningar med största sannolikhet skulle påverka våra sista...

Rapport från NUM – maj

Rapport från NUM – maj

På NUM samtalade vi om ekonomin för det aktuella arbetet, och blev informerade om att ELMs vårkampanj kommer att vara...

3 Kommentarer

 1. Tack för fin beskrivning av workshop Turkwel. Trevligt se bilder från drama tillfället och från omgivningarna.

  Svara
  • Tack Kerstin för ditt ständiga arbete för fred och frid!

   Svara
 2. Tack, Kerstin, för detta och andra hälsningar. Vi ber att du ska få fortsatt glädje och uthållighet i denna viktiga tjänst.

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.