Lugnt i Linnero

Onsdagen efter påsk, 15 april 2020

Jag har två hundar som älskar att ge sig ut på promenad, eller för deras del, ut och springa. Ofta tar vi en runda bortåt kväll. Igår hade jag tänkt mig en promenad till Tegea och sedan beställt skjuts tillbaka hem. Det tar ca en timme att gå dit, en väg som ringlar sig mellan fälten där majs börjat gro och potatis växer till. Men så mulnade det på och jag kontaktade Hellen i Tegea för att höra om det regnade och åskade där. Hon sa att det stänkte lite men hon rådde mig att vänta lite och se. Och det gjorde jag och var glad för det för det dröjde inte länge förrän regnet kom och åskan tog i. En plötslig stark knall gjorde att jag tänkte att det var bra att jag inte gett mig ut för den blixten slog nog ner någonstans här.

Dagarna går, jag gör lite kontorsarbete, lite pack- och röjningsarbete på Chesinende. Huset ska ju lämnas och jag har sagt upp det från den 15 maj. Det är skönt att kunna ta lite i taget. Jag har bott där sedan 2002 så det har ju blivit en hel del. Huset är dessutom större än mitt nuvarande så en del saker måste säljas eller ges bort. Och en hel del kan kastas eller brännas. När huset är lämnat kommer SLM (ELM i Kenya) bara att stå som ägare till en bil och ansvarig för en postbox. Jag som SLMs missionär kommer av människorna i ELCK att räknas som SLMs missionär även framöver även om SLM efter september inte kommer att vara min jordiska arbetsgivare.

Coronaläget i Kenya är än så länge ganska lugnt även om antalet smittade ju ökar i landet. Gårdagens siffra var 216 smittade och nio avlidna. 40 anges ha tillfrisknat. När de första fallen rapporterades gavs en prognos på 5000 fall nu i mitten av april och 10 000 i slutet av månaden. På tidningen Nations websida idag anges fem län (counties) som hotspots där smittan verkar ha fått fäste. Nairobi är stängt sedan förra veckan liksom några andra städer mot kusten till.

I nämnda artikel står det att Nakuru har fem fall och jag befinner mig på gränsen mellan Nakuru och Kericho län. Kisii, Homa bay och Nyamira har vardera ett fall. Dessa är de län där missionstationerna Itierio, Atemo och Rukongo respektive Ogango och Matongo finns.

Det finns en del restriktioner som gäller alla och överallt. Man måste bära andningsmask/ansiktsmask när man rör sig på allmän plats, utegångsförbud råder mellan 19.00 och 05.00, hålla avstånden, inte ta i hand men tvätta händerna ofta och man uppmanas stanna hemma. Ni känner nog igen dessa råd!

Här på landet är inte efterlevnaden så god. Små motorcyklar, de kallas pikipiki, används för taxiverksamhet. Det är sagt att både förare och passagerare ska bära mask. Och nån sa att det bara får vara en passagerare, någon sa att de inte får ha passagerare. Men här utanför kommer många och masker är ytterst sällsynta, passagerarna kan vara både två och tre. Många tänker nog ”Vi här på landet…..” är långt borta från corona och drabbas inte så hårt. Tilltron till att Gud ska skydda är stor och uppmaningen att be för Kenya och varandra hör man ofta.

Jag vill avsluta med rubriken på ett mail häromdan: Coronavirus can’t change the empty tomb! (Coronaviruset kan inte förändra den tomma graven!) Så är det, Han som uppstod är ännu Herre över allt, även över denna pandemi! Den kan aldrig gå längre eller slå hårdare än Han tillåter! Och vi får vara trygga i Hans vård. På min vägg hänger en tavla jag fick från föreningen och släkten i Eket inför min första utresa. Där står det: En tillflykt är han, urtidens Gud, och här nere råda hans eviga armar. 5 Mos 33:27

Hälsningar från Linnero

Kerstin Nilsson, missionär

Andra inlägg

Rapport från styrelsen

Rapport från styrelsen

”Så finns nu ingen fördömelse för dem som är i Kristus Jesus.” Rom 8:1 Det är oerhört, otroligt, fantastiskt. Det är...

Sverige – Juni/Juli 2024

Sverige – Juni/Juli 2024

ÅRSKONFERENSEN 2024 Vid avslutningsmötet på ELMs årskonferens var det predikantvälsignelse för två nya...

Östafrika – Juni/Juli 2024

Östafrika – Juni/Juli 2024

KENYA Våra kenyanska vänner Lucy Kirui och Elizabeth Gwako från barnverksamheten Bethesda Children Ministry (BCM) har...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.