Mission i Kenya

ELM har bedrivit mission i Kenya sedan strax efter andra världskriget. I dag är de kristna i majoritet i Kenya, över 80 procent är kristna. Fantastiskt!

Men ändå är Kenya ett land där kristna drabbas av förföljelse och våld på grund av sin tro. Attentat mot kristna har förekommit på olika håll i landet, liksom i huvudstaden Nairobi. Bakom förföljelsen står militanta islamistiska krafter.

Särskilt i Kenya nordöstra delar drabbas kristna hårt, särskilt gäller det om någon tar steget från islam till Kristus. Under de senaste åren har förföljelsen mot kristna fortsatt att öka och det är sannolikt att förföljelsen kommer att öka ytterligare. Om terrorgruppen al-Shabaab skulle besegras skulle våldet minska mot kristna som lever i kustområden och de nordöstra delarna av landet.

På politiskt nivå behövs mycket arbete för att skapa en trygg situation för alla befolkningsgrupper och för att bekämpa de våldsutövande grupperna.

Men det behövs också fortsatta missionsinsatser. Kenyas evangelisk-lutherska kyrka (ELCK) har en mindre avdelning för missionsinsatser riktade mot muslimer. Från det arbetet är det svårt att rapportera öppet. Bilder, platser och namn får hållas hemliga.

För ett par år sedan, vid ett besök i Kenya, fick jag sitta ner en stund med en pastor som arbetade i ett mycket utsatt område. Han reste in under några veckors tid för att uppmuntra de få kristna som fanns, och fick sedan lämna igen. Han är fortfartande involverad i arbetet. Det är jag glad för. Liksom att han fortfarande lever. Mission är aldrig riskfritt. Men i ljuset av påsken och Jesus död och uppståndelse så vet vi att det är värt det; att sprida evangeliet är värt allt.

/ErikJA

Läs mer om situationen i Kenya på Open Doors hemsida.

Bilder Max Pixel och Wikimedia.

Andra inlägg

Sista tiden i Kenya

Sista tiden i Kenya

I förra inlägget fick ni höra om hur Kenyas stora översvämningar med största sannolikhet skulle påverka våra sista...

Rapport från NUM – maj

Rapport från NUM – maj

På NUM samtalade vi om ekonomin för det aktuella arbetet, och blev informerade om att ELMs vårkampanj kommer att vara...

Bär en volontär

Bär en volontär

Vi anar en trend av allt fler unga som vill gå ut för Guds rike. De senaste åren har vi överraskats av ett ökande...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.