#missionssamtal

I helgen är jag i Åhus, på skånska östkusten, för sammanträde.

För den som inte är så insatt i ELMs organisationsstruktur kan det vara lite krångligt att förstå organisationsstrukturen i ELM, men riksorganisationen ELM har delegerat ansvar till tre nämnder som har eget budgetansvar och verksamhetsansvar men som är ansvariga gentemot riksstyrelsen. Det är Nämnden för mission i Sverige (MIS), Nämnden för mission i utlandet (NUM) samt Tidningsnämnden.

Den här helgen är det sammanträde med MIS och nästa helg är det sammanträde med NUM. Jag sätter stort värde på att kunna delta i sammanträdena eftersom de ger en så fin inblick i verksamheten, och dessutom får jag träffa trogna och hängivna ELMare.

Ikväll har vi först fått lite information om ELMs ekonomi (not so good), och sedan har vi haft ett längre samtal med Matteus Sandell och Jonny Bjuremo som arbetar deltid för ELM Syd.

Ännu mer förklaringar: ELM är riksorganisationen, men därtill finns två regionala organisationer: ELM Syd och ELM Nord. De flesta missionsföreningarna är dubbelanslutna och stödjer, och får stöd, från både den regionala och den nationella organisationen, men bara ELM riks bedriver utlandsmission. De regionala organisationerna har helt naturligt allt sitt fokus på de missionsföreningar som befinner sig inom den sydliga (främst Skåne, men inte uteslutande) och den nordliga (främst Västerbotten) landsändan.

Det har funnits starka missionsföreningar i Blekinge tidigare, men det är väl en generell samhällstrend att de mindre orterna förlorar sina ungdomar till större städer, vilket har lett till att gemenskaperna i Blekinge har det lite svårare. Där gör Jonny ett mycket viktigt arbete för att stödja föreningarna.

Matteus är sedan ett drygt halvår tillbaka anställd på deltid som missionär i Helsingborg och han berättade om hur viktigt det är att nå människor med evangeliet.

– Jag såg en video på YouTube från när tsunamin kom i Indonesien nyligen, sa Matteus. I filmen var det en man som ropade till folket: ”Tsunamin kommer! Tsunamin kommer!” Och jag tänker: Guds dom kommer, och människor måste få höra att det finns räddning för dem.

* * *

Jag tänker att det är en rätt så passande beskrivning av en missionsorganisation: vi vill ropa ut en varning, men framför allt visa vägen till skyddsrummet – till Jesus Kristus. Människor måste få höra om honom och hans oöverträffade kärlek. Du får gärna stå med i det arbetet.

Andra inlägg

Sista tiden i Kenya

Sista tiden i Kenya

I förra inlägget fick ni höra om hur Kenyas stora översvämningar med största sannolikhet skulle påverka våra sista...

Rapport från NUM – maj

Rapport från NUM – maj

På NUM samtalade vi om ekonomin för det aktuella arbetet, och blev informerade om att ELMs vårkampanj kommer att vara...

Bär en volontär

Bär en volontär

Vi anar en trend av allt fler unga som vill gå ut för Guds rike. De senaste åren har vi överraskats av ett ökande...

1 kommentar

  1. Tack Daniel för god sammanfattning och riktning i missionsuppdraget som gäller oss alla!
    Med önskan om Guds rika välsignelse!
    /Elisabeth

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.