Mycket glädje men även sorg

Betesda Family

 

 

 

 

 

 

 

Skratt, glädje, sorg och tårar. De är några av de känslor man upplever när man är mitt uppe i att säga hejdå till de killar man har spenderat två månader tillsammans med. Dessutom så är det inte bara de vi sagt hejdå till utan också alla klasser på skolan och alla lärare som nu har gått på lov. 

Efter en tid av att vardagen rullat på som vanligt ,hjälpa till på skolan och häng med Bethesdafamiljen började denna “avslutningperiod” med höjdpunkten graduation. Det innebar en storslagen fest och den där pirriga skolavslutningskänslan, glada lärare och glada elever. Den näst yngsta klassen på skolan PP2, pre primary 2, var de som stod i centrum då de tog examen från vad det svenska skolsystemet skulle säga är förskoleklass och ska börja lågstadiet. De marscherade in inför hela skolan i fina examsrockar och hattar, de fick diplom och tårta. Många delar av skolavslutningen var annorlunda för oss. Så som att be tillsammans med hela skolan och tacka för den terminen som gått och inför lovet. Vissa delar av den högtidliga dagen kände vi igen från de skolavslutningarna vi själva varit en del av hemma i Sverige som att alla klasser fick uppträda med sång, dans, tal eller dikt. Skolavslutningen i Kenya var en fantastisk upplevelse, speciellt att dansa med lärare, elever och föräldrar. Vilken fest alltså. 

pp2 på graduation

Lärarlaget på Betesda

 

 

 

 

 

 

 

Helgen efter skolavslutningen så var det dags för ytterligare fler farväl, nu för de yngre killarna som behövde åka hem innan de nationella proven för årskurs 6 och 8 skulle börja. Förra lördagen var det alltså dags för oss att säga hejdå till den stora Bethesdafamiljen som vi nu är en del av. Tillsammans med Simonas familj som då kommit från Sverige för att hälsa på fick vi spendera en sista helg med gänget. Så hur säger man då hejdå till killar man spenderat två fantastiska månader med och som man kanske aldrig kommer att se igen? Dagen fyllde vi med dans, presenter, tårta och extra mycket kramar. Det blev en fin sista heldag tillsammans. Allt avslutades med en gudstjänst där Filippa planerat att dela ett bibelord och samma bibelord hade Sara, Simonas moster, också planerat att dela till pojkarna. De läste båda Matteusevangeliet 28:20 där Jesus säger till lärjungarna ”…jag är med er alla dagar intill tidens slut”, vilket fick bli en stark påminnelse om att även fast våra vägar nu skiljs åt så kommer Gud alltid att vara med dem. 

När de yngre killarna åkt hem så väntade exams för årskurs sex och åtta. I onsdags denna veckan efter tre dagar av prov var de äntligen klara och då fick vi vara först på plats och gratulera dem till avklarade exams. Vi möttes av ett så glatt och lättat gäng som kämpat och pluggat mycket till detta. Resultatet får eleverna om några veckor och de verkade alla nöjda med sin insats vilket vi är så glada för, tack så mycket för alla böner ni bett för dem under denna tid. Resterande del av dagen och kvällen packade de, slängde sina böcker och dansade. På aftonbönen delade alla killar från klass 8, som inte bara fick lov utan också flyttade ut från Bethesda, vad deras tid där har fått betyda för dem. Otroligt fint och rörande! 

Morgonen när killarna flyttade ut var det bara två yngre killar kvar och det har självklart varit en stor omställning för oss men det känns också meningsfullt att få finnas där för dem. 

De senaste veckorna har bjudit på så många härliga minnen och höjdpunkter men vi vill heller inte undanhålla att de har varit stundtals jobbiga med mycket förändringar, saknad och lite olika enklare sjukdomar. Trots att det varit jobbigt emellan åt så är det skönt att luta oss tillbaka och lita på den kallelse vi alla tre känt för att vara här. Och lita på att Gud har en plan även för vår kommande tid i Kenya precis som Han haft för de tidigare månaderna. 

Vi har redan fått uppleva ännu mer av kulturen här och går in i en tid av att se ännu mer av landet då vi inte kommer vara lika mycket på Bethesda. Exempel på detta är när vi idag fick gå på en gudstjänst i  Emmanuel Church (ELCK) i stan där vi bor, Nakuru. Sån glädje att träffa syskon i tron och trots att större delar av gudstjänsten var på swahili fick vi fira och dela gudstjänstglädje ihop. De hälsar så gott till de Lutherska församlingarna i Sverige. 

Vi ber för barnens skollov, för killarna som flyttat ut, för våra kommande månader. 

Vi tackar Gud för att vi fått bli en del av familjen på Bethesda, för ett välsignad skoltermin, för alla minnen vi hittills fått, för Bethesdas arbete och att Han är med oss alla dagar intill tidens slut. 

/Frid. Vilma Grimberg, Simona Niklasson och Filippa Johansson

Andra inlägg

Rapport från styrelsen

Rapport från styrelsen

”Så finns nu ingen fördömelse för dem som är i Kristus Jesus.” Rom 8:1 Det är oerhört, otroligt, fantastiskt. Det är...

Sverige – Juni/Juli 2024

Sverige – Juni/Juli 2024

ÅRSKONFERENSEN 2024 Vid avslutningsmötet på ELMs årskonferens var det predikantvälsignelse för två nya...

Östafrika – Juni/Juli 2024

Östafrika – Juni/Juli 2024

KENYA Våra kenyanska vänner Lucy Kirui och Elizabeth Gwako från barnverksamheten Bethesda Children Ministry (BCM) har...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.