Nåd större än livet

Heeej vänner,

Arbetet fortsätter i Peru! Vi har haft full-späckade och härliga veckor sedan vi hördes sist. Därmed har tiden gått väldigt fort! Vi gör vad vi kan för att hantera värmen. Man får byta kläder ofta och ha fläkten på dygnet runt. Frederik berättade att Piura (närmare ekvatorn) har två årstider: sommar och inferno. Det är lyxigt att få åka till stranden eller bada med barnen Unossons på Jockey Klubben när vi har dem på morgnarna.

Ceviche i Piura efter gudstjänsten.

Det finns utmaningar. Trots att vi kan känna oss hemma här är det viktigt att få uttrycka att det finns hemlängtan. Det har påverkat oss på olika sätt i och med våra olika erfarenheter med att vara hemifrån innan, men vi glädjer oss över att vi alla har en trygg hamn att längta till. ”Ett skepp vilar tryggt i hamnen, men det är inte vad skepp är ämnade till” (John A. Shedd). Gud leder oss ut på vattnet och det gäller att hålla vår blick fästade på honom. Samtidigt så ser vi fram emot besök från nära och kära i mars och början på april!

Nu har vi fått uppleva Escuela Biblica de Vacaciones (EBDV) i två församlingar: Las Lomas och San Antonio. Las Brisas ska ha sin i slutet på februari. EBDV är evangeliserande sommarläger dagar, dvs en vecka där barn i grannskapet samlas på eftermiddagar för att lära känna Jesus genom lekar, gemenskap och en bibelundervisning. Lördagen innan vi började i Las Lomas så hade vi en ”kick-off” där vi berättade en historia, delade ut priser och lekte tillsammans. Det kom mellan 25-35 barn under veckan. Lisa undervisade en dag och vi volontärer hade i slutet på veckan efter vi hade förstått hur det gick till. Vi fick också hjälpa förbereda lekar och att hålla styr på barnen de andra dagarna. Vi märkte att ledarna i Las Lomas kände sig lite underförberedda. Vi kom på tisdag och de frågade oss om vi ville undervisa — det hade vi inte planerat för! Det löste sig, men jag märkte att det var lite osäkra i rollen att undervisa barn. Barnen älskade att svara på frågor, leka och måla. På vägen hem, fick de något att äta eller dricka.

Pastor Harold bjuder in till EBDV kick-off.

Alla barn får en pennfodral på sista dagen.

Många barn kom för att leka!

Det var mer organiserat i San Antonio. Där finns det en stor släkt som ställer upp för kyrkans aktiviteter. Det kom mellan 80-1oo barn och därför delade de upp barnen i tre grupper: 4-7 år, 8-11 år och 12-15 år. Vi fick fylla två lektioner: jag hade de små på måndag och Clara och Gustav undervisade mellan-gruppen på onsdag. Eftermiddagarna började med sånger och en lek (där man hade chans att svara på frågor från dagen innan och vinna priser), sen gick alla till sin respektive undervisning. I slutet hade grupperna en aktivitet och där fick de fika innan de gick hem. Jag tyckte det var supermysigt att vara med barnen och var där de flesta dagar att hjälpa med det praktiska. Så många kramar! På fredag var det extra kul för jag åkte ut med barnen Unossons.

Först samlas alla åldrar i kyrkosalen.

Gustav och Clara undervisar omkring 25 8-11 åringar.

Aktiviteter efter undervisningen.

Sista dagen utanför kyrkan i San Antonio.

Med sommaraktiviteterna har vi inte haft våra ”vanliga” scheman så ofta ännu, men vi har precis avslutat en ”rutin-helg” och hade en veckan innan Piura-helgen också. Den helgen undervisade jag på escuelita i Las Brisas eftersom jag hade övat in undervisningen som vi gav på EBDV i Las Lomas. Sen är jag i San Antonio från 15-22 på lördagar: escuelita, IXOYE och ungdomsgruppen. Jag tycker det har varit super härligt att vara en del av IXOYE vilket är tonårsgruppen. Ledarna, David och Dennis (och lilla Matteo), har bra kontakt med dem och de har verkligen kul tillsammans. Vi var på utflykt (”paseo”) för två veckor sedan för att bada och slappa. Vi åkte ut på morgonen för att spela fotboll, leka i poolen, och höra en andakt om vänskap/influens och kom hem på kvällen. Jag har fått rollen som lekledare i gruppen så jag hade förberett några stafetter och lekar. Det var ett fint sätt att få lära känna tonåringarna lite bättre. 🙂

Escuelita (två åldersgrupper) fikar en lördag.

Tidningsleken på utflykten.

Alla Hjärtans Dag efter vår enkel middag tillsammans.

Förra torsdag så åkte vi ut till Luya för första gången i år. Det var härligt att sitta ute i trädgården där vi sjöng, läste Biblen och Isabel hade en liten reflektion. Det är mysigt att vara där trots att det tar en timme enkelväg. Vi fick vänta en stund efteråt för det går inte alltid så bra kollektivtrafik därifrån så vi tog chansen att se lite av byn – charmig! Nu till veckan ska vi ta våra undervisningar som vi hade i San Antonio och upprepa dem i Luya på deras korta EBDV vecka (3-dagar).

Vi hade tänkt ta systrarna Gomez (från San Antonio) med oss till Piura förra helgen men den ena kom hem så sent i veckan från Arequipa (där de har haft bibelundervisning i en månad) så de hoppade över det. Det är härligt att ha folk tillbaka från söder! Igår lyckades vi ha ungdomsgruppen i San Antonio efter några veckor där de inte kom någon. Det känns som grupperna har liv igen. Trots att vi inte fick med oss några peruaner så hade vi det fint i Piura! Helgen var riktigt lyckad i den meningen att vi var rekord-många på grupperna: 14 barn, 10 på ungdomsgruppen och mer än 20 på gudtjänsten. På ungdomsgruppen blev det lite komiskt för vi läste upp bibeltexten för varje gång någon kom. Det vill säga, 6 gånger! Det sista paret kom 1,5 timmar efter gruppen hade börjat. Gonzalo sa varje gång någon ny kom in: ”Ni kom precis i tid, vi höll ju på att avsluta!” Men han predikade på så att alla fick höra evangelitet den kvällen. Det var berörande att se hur uppmuntrad Gonzalo var att kyrkan fylldes. Han sa till oss efter gudtjänsten, ”Jag är en man med lite tro. Jag ställde fram för få stolar och jag köpte bara 13 tamales till fikat.” Alla brukar få en, men denna gången fick vi dela!

Barngruppen i Piura.

Ungdomsgruppen i Piura.

Gudstjänsten i Piura.

Efter alla hade gått så åkte Gonzalo och en ungdom, Sebastian, till marknaden att köpa fisk och andra ingredienser till ceviche. Vi hängde i kyrkan och lagade mat. Det var verkligen mysigt och så gott! Min take-away från helgen var Bibeltexten som Gonzalo delade med oss medans vi åt frukost: Psalm 63. ”Din nåd betyder mer än livet.” Vi lämnade Gonzalo med vetskap om att danska missionärerna, Frederik och Lise, skulle snart komma upp på besök. När vi kom hem till Chiclayo så såg vi på den amerikanska fotbollsmatchen: Super Bowl! Gustav håller på laget som kommer från där jag växte upp i USA och som vann! 🙂

Coffee & Game fortsätter också! Vi har fått bidra med två andakter hittills: Clara pratade om att Jesus är vägen, sanningen och livet för en vecka sedan. I onsdags, Alla Hjärtans Dag, så hade vi en knytkalas där vi var 22 pers från församlingarna! Så många brukar vi inte vara! Be att vi kan också nå ut till ungdomar som söker en gemenskap.

Det blir alltid mer att skriva än jag egentligen vill utsätta er för, men det är så varierat det vi får göra och uppleva här. Tusen tack till er som läser och som fortsätter stötta oss i form av förbön och gåvor till missionen! <3

Andra inlägg

Sista tiden i Kenya

Sista tiden i Kenya

I förra inlägget fick ni höra om hur Kenyas stora översvämningar med största sannolikhet skulle påverka våra sista...

Rapport från NUM – maj

Rapport från NUM – maj

På NUM samtalade vi om ekonomin för det aktuella arbetet, och blev informerade om att ELMs vårkampanj kommer att vara...

Bär en volontär

Bär en volontär

Vi anar en trend av allt fler unga som vill gå ut för Guds rike. De senaste åren har vi överraskats av ett ökande...

1 kommentar

  1. Tack Maria för all information om arbetet och dina erfarenheter. Fortsätter att be för er!
    /Henrik

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.