Några tankar kring ett avslut

En kväll för femton år sedan satt jag på gården utanför det hus i Arequipa, Peru, som vi delade med familjen Ekström under några månader. Jag såg upp mot himlen och frågade mig själv, men ännu mer den Gud som sedan jag döptes varje dag tagit hand om mig: ”– Vad gör jag här?”

Mitt eget svar på frågan uteblev, men inte Herrens. Han förde mig in i möten med människor där jag tillsammans med dem fick upptäcka mer av livet, mer av Guds storhet och mer av Guds nåd. Efter studier i språk och kultur kunde jag så småningom få växa in i en uppgift som predikant och missionär.

Det blev totalt drygt fem år för mig och familjen i Peru. Med tacksamhet ser jag tillbaka på den tiden, och värmen från människorna i städerna Chiclayo och Piura bär jag med mig, liksom nöden för att de ska få lära känna Herren Jesus, ta emot Hans nåd och vinna evigt liv i stället för evig död.

Strax innan vi flyttade till Sverige sommaren 2010 kom frågan från ELMs styrelse om jag ville gå in i en ledaruppgift i ELM i Sverige. Det var inte en fråga jag hoppats att få, men inte heller en fråga jag kunde svara nej på. Ett av motiven med flytt till Sverige var ju att nå också mitt folk med evangelium – och jag trodde och tror fortfarande att Gud vill använda ELM till just det.

Från november 2010 har jag så varit ELMs missionsledare (första året kallades tjänsten missionsföreståndare). Det har varit fantastiska år med så många goda möten med ELMare, missionsvänner, runt om i ELMs föreningar och församlingar. Stort tack för förtroende och förbön! Jag har ansträngt mig för att göra mitt bästa i tjänsten och det finns många saker jag är glad över – för att inte säga stolt. I dag är det naturligt för många ELMare att tänka i termer av nyplantering och ELM till nya platser i vårt land – det är bra! Vi har rekryterat goda medarbetare både till Sverige och till utlandet – det är gott! Och det finns förstås mycket mer att tacka för.

Det finns annat som jag inte riktigt kan vara nöjd med. Fortsatt är det svårt att rekrytera missionärer. Jag förstår det inte riktigt – det är ju något av det bästa jag fått göra i mitt liv att tjäna Herren utomlands i några år. En annan sak är att vi inte växer. Det kommer människor till tro på många platser genom ELMs arbete i Sverige, men fortfarande är det så många vi inte når.

I slutet av innevarande år, 2018, löper mitt förordnande som missionsledare ut. Och jag har valt att meddela styrelsen att jag inte önskar förlänga det, utan väljer att avsluta min anställning i ELM. För att få lite mer tid – inte minst kvällar och helger – med min underbara familj. Och kanske för att ladda om inför andra uppgifter längre fram – endast Herren vet vilka planer Han har. Närmast hoppas jag kunna arbeta inom hälso- och sjukvården.

Men ännu ett tag är det full fart i missionsledartjänsten. I helgen var jag på ett besök i Främre Asien och på årsmötet i juni ska ELM ta ställning till om vi vågar gå in i en kallelse till ett onått folk där. Jag ber att vi ska våga det och vara beredda att offra vad som behövs för att budskapet om Guds kärlek ska nå också dit. Kom till ELMs årskonferens i Eket och Örkelljunga 31 maj – 3 juni!

Och be för tiden framöver när styrelsen arbetar med att finna min efterträdare.

/ErikJA

Andra inlägg

Sista tiden i Kenya

Sista tiden i Kenya

I förra inlägget fick ni höra om hur Kenyas stora översvämningar med största sannolikhet skulle påverka våra sista...

Rapport från NUM – maj

Rapport från NUM – maj

På NUM samtalade vi om ekonomin för det aktuella arbetet, och blev informerade om att ELMs vårkampanj kommer att vara...

Bär en volontär

Bär en volontär

Vi anar en trend av allt fler unga som vill gå ut för Guds rike. De senaste åren har vi överraskats av ett ökande...

4 Kommentarer

 1. Gud velsigne dig, Erik!

  Svara
 2. Tack, Erik, för god gemenskap i Herren, på ett nordiskt plan och på fjärran belägna gemensamma arbetsfält! Må Gud låta sin godhet och nåd följa dig i alla dina livsdagar!

  Svara
 3. Erik, vi är säkert många som unnar dig att gå vidare, och som är mycket tacksamma för din stora och avgörande och goda insats för ELM – men vi vill inte att du slutar …
  Vi önskar dock Guds rika välsignelse över ditt liv – och din tjänst, hur den än ser ut.

  Svara
 4. Stort tack för åren som gått! Önskar dig och din fina familj Guds välsignelse!
  Hoppas vi får fortsätta att höra dig predika!

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.