Nya predikanter utbildas

I helgen som gick var det utbildning för nya predikanter i ELM på missionsgården Strandhem. Nio nya predikanter kom, från Lund till Luleå, och undervisningen hölls av Martin Helgesson, predikant i Roseniuskyrkan, och Daniel Ringdahl.

Vad jag vet var det första gången som vi anordnade den här typen av utbildningshelg för nya predikanter. ELM har sedan länge haft en årlig utbildningshelg för sina predikanter men då har unga och gamla, nya och rutinerade, varit tillsammans hela helgen. Vi har anordnat utbildningshelger för predikanter under fyrtio år, men även där kan spännvidden vara stor om man tänker på hur länge dessa har varit aktiva.

Martin Helgesson undervisar.

Hur som helst, det var fantastiskt roligt att få samla nya predikanter till utbildning och få tid att lära känna dem lite bättre. I fokus för helgen stod ”textutläggande predikan” och vi följde ett upplägg som Martin har arbetat med mycket de senaste åren. Det kommer från en engelsk organisation som heter ”Langham” och går helt enkelt ut på att det är bibeltexten som står i centrum för förkunnelsen. Det kan ju låta självklart, på gränsen till trivialt, men jag har personligen fått ut väldigt mycket av den här metoden. Det är så lätt att läsa en bibeltext och gå direkt från den första läsningen till frågan: ”Vad säger den här texten till mig idag?” men då hoppar man över ett par viktiga steg. Först behöver man sätta sig in i texten och försöka förstå den i sin tid och sitt sammanhang. Först sedan man har gjort ett grundligt arbete med att försöka förstå texten utifrån dess ursprungliga sammanhang kan man gå vidare till att fundera över hur texten och dess budskap kan överföras till vår tid.

Genom att närstudera texten brukar man dessutom få flera ledtrådar till vilka punkter man kan bygga sin predikan på. Det är så lätt att man som predikant tittar på söndagens tema och börjar fundera över vad man vill säga om det, men det är något annat att gå till en text, fundera över dess uppbyggnad och anstränga sig för att följa textens flyt och tankegång – även när man väljer sina punkter för predikan.

Daniel Ringdahl och delar av de nya predikanterna.

Att göra en predikan är ett hantverk och det tar tid att lära sig det. Det är något man växer i hela livet, och inte minst därför kändes det så värdefullt
att få den här helgen med våra nya predikanter! ELM behöver hjälpa till att lägga en god grund för sina predikanter, så att de kan och vill tjäna under många år.

Tack för att ni ber för våra predikanter och deras familjer!

 

Andra inlägg

Sista tiden i Kenya

Sista tiden i Kenya

I förra inlägget fick ni höra om hur Kenyas stora översvämningar med största sannolikhet skulle påverka våra sista...

Rapport från NUM – maj

Rapport från NUM – maj

På NUM samtalade vi om ekonomin för det aktuella arbetet, och blev informerade om att ELMs vårkampanj kommer att vara...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.