Peru 18/19 – Nytt språk och ny kultur – Ett nytt äventyr

Hej! Sofia Grahn heter jag och under året 18/19 kommer jag tillsammans med två danska ungdomar (Mathias och Marlene) hjälpa till med missionärsarbetet i Piura, i norra Peru. Vi har under de senaste fyra veckorna bott i Arequipa och studerat spanska på ABC institutet, en härlig plats med många kärleksfulla människor. Jag har till och från varit rejält nedgrottad i läxor och frustrerad över detta nya krångliga språk. Till skillnad från Mathias och Marlene som studerat spanska på gymnasiet var jag nästintill blank när vi anlände 25 augusti. Kombinerat med nya intryck och en helt annorlunda kultur blev det en stor omställning. Mycket att ta in! En av de saker som bekymrat mig mest är att solen går ner redan kl 18, och efter det bör jag som tjej inte vara ute på gatorna i staden. Rastlösa Sofia fick spratt första dagarna. Tur i alla fall att familjen jag bor hos har ett tak jag kan gå ut på närsomhelst. Tacksam för det! Fin utsikt över vulkanen Chachani (6057möh)

För att se det positiva har dessa långa kvällar av fritid visserligen inneburit att jag spenderat mer tid med Gud och min bibelläsning. Dessutom kunde jag inte hålla mig längre än drygt en vecka innan jag köpte en gitarr. Dags att börja skriva lovsånger på spanska nu!

Förutom språkundervisning har vi också hunnit med att utforska staden Arequipa och dess omnejd. Här om helgen var vi och vandrade i Colca Canyon, en av världens djupaste canyons. WOOW! Oerhört tacksam. Jes 40:31 hjälpte mig längs den långa vandringen/klättringen upp; ’’De som litar på Herren får ny kraft, de får vingar som örnar. De springer utan att bli trötta, vandrar utan att mattas’’.  Vi såg inga örnar tyvärr, men kondorerna var rätt så häftiga… 

En av de stora höjdpunkterna hittills har varit att smaka en massa peruansk mat. Det har funkat bra, även för en vegetarian. Familjen har bland annat lärt oss laga Torrejas de quinoa (typ plättar av quinoa), Torta de Zanahoria (morotskaka), Tallarin verde (spaghetti med pesto/avokado) och min favorit: HELADO de maracuya (glass av frukten maracuya)!! Mums!

Med stor spänning och stor förväntan och med lite bättre spanska i bagaget reser vi snart vidare till Piura där arbetet börjar. Tacksam för det vi fått vara med om här i Arequipa. Missionsmöte med de norska missionärerna och Hjalmar och Lisa har varit en trygg punkt en gång i veckan, och jag har njutit för fullt att sjunga spansk lovsång i kyrkan!

Hoppas fortsättningsvis kunna uppdatera här på bloggen till och från! (Om ni vill se mer av min vardag får ni gärna följa mitt instagramkonto: sofiaiperu)

Guds frid!

/Sofia Grahn

Andra inlägg

Sista tiden i Kenya

Sista tiden i Kenya

I förra inlägget fick ni höra om hur Kenyas stora översvämningar med största sannolikhet skulle påverka våra sista...

Rapport från NUM – maj

Rapport från NUM – maj

På NUM samtalade vi om ekonomin för det aktuella arbetet, och blev informerade om att ELMs vårkampanj kommer att vara...

Bär en volontär

Bär en volontär

Vi anar en trend av allt fler unga som vill gå ut för Guds rike. De senaste åren har vi överraskats av ett ökande...

1 kommentar

  1. Tack för blogginlägg, uppmuntrande att läsa. Önskar allt gott i Piura, använd gitarren och dina gåvor med fortsatt frimodighet. Himmelsk välsignelse! /Henrik

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.