Skörden är stor – arbetarna är få

Ännu en vecka är till ända här i Peru. Det är fint att få tid att träffa mina peruanska syskon här i Chiclayo och få tid till samtal och att odla relationerna. Det betyder mycket för mig personligen men det är också viktigt i min roll eftersom det stärker relationen mellan kyrka och mission vilket är betydelsefullt i en relationsorienterad kultur. En av huvudsyftena med mina regelbundna besök är också att få tid med missionärer och volontärer. Under veckan har jag samtalat en hel del med Lisa och Hjalmar Unossons kring deras avslut och hemresa. De planerar att återvända till Sverige i slutet av maj – sex år äldre och två barn rikare. Lisa och Hjalmar har fått vara en oerhört viktig del i missionsarbetet under dessa år och de har fått betyda mycket för många. Att bryta upp och flytta hem innebär förstås blandade känslor. Följ dem i bön i denna omtumlande process och i familjens återetablering i Sverige igen.

I och med Unossons avslut så är det många praktiska frågor som behöver hanteras: Hur gör vi med de lokaler vi nu hyr? Vilka möbler ska sparas? Hur gör vi med ekonomin? När ska hemresa ske? Vem ska ta hand om bilen? Vi har stött och blött olika tankar och idéer och gjort en plan för vad som behöver göras och när. Vi hade målsättningen att ha en ny missionärsfamilj på plats så att Unossons kunde överlämna en del av arbetet till dem – men tyvärr ser verkligheten annorlunda ut. Nu behöver vi planera för att det kommer att vara tomt på missionärer och volontärer under några månader och så får vi försöka täcka behoven under kommande läsår genom korttidsinsatser och volontärer fram tills vi har nya långtidsmissionärer på plats. Vill du vara med och BE att Gud kallar, utrustar och sänder ut nya missionärer till Peru?

I onsdags kväll fick jag vara med då studentgruppen träffades i ELMs lokaler i Chiclayo centrum. Jag såg flera nya ansikten vilket var glädjande. Kyrkans unga är frimodiga att bjuda med sig sina kompisar till studentgruppen. Miriam hade en andakt och så sjöng vi tillsammans. Många peruaner tycker om att sjunga så vi hann nog med närmare 20 sånger innan det var dags för aktiviteter. Denna vecka lekte vi den klassiska leken: “Fyra man i soffan” som de lärt sig av några tidigare volontärer. Många som är nya i studentgruppen beskriver att de möter en varm och genuin gemenskap där – och det känner man verkligen när man är där.

I helgen har jag fått vara med på en del av kyrkans många aktiviteter. Jag blir alltid så imponerad hur en så liten kyrka kan hålla igång så många aktiviteter. I lördags fick jag besöka Las Lomas. Under förmiddagen fick jag vara med i barngruppen och den nystartade tonårsgruppen. Pastor Harold berättade ivrigt att tonårsgruppen främst består av barn från området som tidigare varit med i barngruppen. Ingen av tonåringarnas föräldrar är med i församlingen. Harold planerar nu att ha en träff med alla föräldrar till tonåringarna för att stärka relationen till dem och för att ta chansen att berätta om Jesus också för dem.

Senare på lördagens eftermiddag fick jag vara med när kvinngruppen i Las Lomas träffades. Det är så roligt att få samtala med kvinnorna och de delar så öppet om deras glädjeämnen och utmaningar i livet. 8 kvinnor kom denna gång. Kvinnorna har stort förtroende för Pastor Harold och hans fru Margot, det blev tydligt för mig där jag satt och lyssnade på deras samtal. Detta förtroende gör dem öppna och intresserade av evangeliet och kvinnorna lyssnade ivrigt när Harold hade sin andakt.

I lördags kväll åkte jag ut till San Antonio för att vara med på ungdomsgruppen där. Miriam Gomez (som besökte Sverige för några år sedan) har troget lett denna grupp i många år. Imponerande. Vår volontär Maria Apel finns med i gruppen och hjälper till som ledare.

I söndags fick jag fira gudstjänst med nattvard i församlingen i Las Brisas. Jose Cordova, även kallad Pepe, predikade och han återkom gång på gång till den fråga som Jesus ställde till den blinde mannen: “Vad vill du att jag ska göra för dig?” Samma fråga ställer han till dig och mig. Vad svarar vi på den frågan?

På eftermiddagen var jag med på gudstjänst i San Antonio där Pastor Merci predikade. Efter gudstjänsten var det medlemskurs för nya medlemmar.

På söndag kväll och åkte jag tillbaka till Las Brisas för att vara med på ungdomsgruppen där. Denna ungdomsgruppen har fått ett uppsving den senaste tiden med flera nya och nygamla ungdomar som kommer till samlingarna. Så uppmuntrande att se att det var närmare 20 ungdomar som kom denna söndag kväll.

Det är så fint att vi under flera år fått ha volontärer på plats i Chiclayo. Just nu har Gustav åkt hem på ett kort besök i Danmark eftersom hans morfar hastigt avlidit. Clara har besök av sin familj och finns på resande fot i södra Peru. Kvar på plats just nu i Chiclayo finns vår svenska volontär Maria Apel. Det är sannerligen en glädje och förmån att få mycket tid med henne och det är roligt att få bo med henne i volontärlägenheten. Jag berörs starkt av att se hur hennes många gåvor kommer till användning här och hur mycket hon får betyda för både gammal och ung. Men jag är ju lite partisk förstås… 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jag är tacksam över att få vara här ännu en vecka. Tack för att ni följer mig i bön under min tid här i Peru. Vi hörs snart igen.

Rakel Smetana

Andra inlägg

Sista tiden i Kenya

Sista tiden i Kenya

I förra inlägget fick ni höra om hur Kenyas stora översvämningar med största sannolikhet skulle påverka våra sista...

Rapport från NUM – maj

Rapport från NUM – maj

På NUM samtalade vi om ekonomin för det aktuella arbetet, och blev informerade om att ELMs vårkampanj kommer att vara...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.