Stöd i nöd-pengarna kommer fram!

Hej på er kära missionsvänner,

i detta inlägg vill jag berätta om vad som gjorts i Peru med pengarna från insamlingen STÖD I NÖD som gjordes med anledning av pandemin. Jag har härifrån Sverige haft kontakt med de tre pastorsfruarna Isabel, Lety och Margot i den lokala lutherska kyrkan i Chiclayo (IELCH) som har ansvarat för att fördela hjälpen till behövande. De var förvånade och mycket tacksamma över den stora summa som kommer missionsfältet i Peru till del. Det är svårt att distribuera så mycket pengar på en gång så vi beslutade att det görs i omgångar. Nu är första satsningen klar och här kommer en rapport från den:

Totalt har ca 200 familjer/hushåll, inom eller i kyrkans geografiska närhet, fått en ”canasta” (betyder korg men egentligen har det delats ut i påsar) innehållande basvaror så som ris, linser, olja, ägg etc. Alla har också fått antingen en Bibel eller andaktsbok och en del fick också något Bibelrelaterat material till barn. Det har delats ut i de tre församlingarna som tillhör IELCH: Las Brisas, Las Lomas och San Antonio.

Till höger pastor Merci i San Antonio

till vänster Cloty, församlingsmedlem i San Antonio

Församlingsmedlemmarna Maria Cruz (i blått) och Neftali, samt pastorsfru Margot besöker en familj i Las Lomas

På stolen sitter Edita, en kvinna i Las Lomas som har svårt att gå och som får regelbundna besök av Margot och Maria Cruz

Församlingen i Las Brisas har också delat ut canastas i Cerropón där de bedriver evangeliserande arbete. Även församlingen i San Antonio bedriver evangeliserande arbete i den lilla byn Luya och där delades det också ut canastas.

I Luya

I Luya

Många canastas har delats ut via en gemensam samling, personerna blev inbjudna till kyrkan där det hölls en andakt och man bad tillsammans, innan de fick sina canastas och gick hem. Men en del canastas bars också ut till hemmen, t ex till gamla människor.

Samling i kyrkan i Las Lomas

Samling i kyrkan i San Antonio

I helgen som gick åkte Isabel, Lety och Margot den tre timmar långa bussresan norrut till Piura för att tillsammans med två församlingsmedlemmar där göra inköp, fördela i påsar och dela ut till behövande. Det är väldigt fint att de tre pastorsfruarna tillsammans var beredda att göra detta arbete och på så vis stärka relationerna till församlingen i Piura!

Här är en film som Massiell i Las Brisas har klippt ihop från besöket i Piura

Och här nedan en film som Massiell gjort från utdelningen i Las Brisas och Cerropón. I denna vill jag särskilt rekommendera att titta på de första två-tre minuterna. Det som sägs i dessa minuter är ”här kommer los hermanos (=kristna bröder och systrar) med hjälpen” … ”för vad är hjälpen?” ”till canastas till familjerna” ”och varför gör ni canastas?” ”på grund av covid”.
Vidare rekommenderar jag att se minut 7.15 och framåt, då de från Cerropón skickar en hälsning. Längre ner kan ni läsa en översättning av vad de säger.

Dessa tre kvinnor från Cerropón vänder sig särskilt till Mattias och Elin; de är tidigare missionärer som arbetade särskilt i Cerropón.

JANET
God dag bröder och systrar, syster Elin, broder Mattias, syskon i Sverige. Vi vill säga tack för att ni alltid kommer ihåg oss trots att vi ibland går vilse, men ni finns alltid där och verkligen, tack så mycket för dessa gåvor som ni ger till kyrkorna, till IELCH, till alla kyrkor ni samarbetar med, tusen tack. Vi skickar er många hälsningar härifrån, vi hoppas ni mår bra där ni är, vi saknar er, vi hoppas att ni en dag kommer tillbaka så vi kan ses igen. Det var allt jag ville säga, nu fortsätter Liseth som också  har några ord att säga till er. Tack.

LISETH
God dag bröder och systrar i IELCH, broder Mattias, syster Elin, syskon i Sverige. Tack så mycket för att ni kommer ihåg, att vi alltid finns i era hjärta trots att vi inte är nära. Vi saknar er mycket. Tack så mycket för att ni hjälper oss med det lilla ni har, för oss är det för mycket, det är mycket. Tack så mycket för er hjälp, tack för er kärlek till oss, till de kristna syskonen i kyrkan i Las Brisas, broder Pepe (pastorn) och syster Lety som alltid tänker på oss. Tack så mycket till alla. Jag skickar vidare till Mari.

MARI
God dag broder Mattias, syster Elin, syskon i Sverige, stort tack för att ni kommer ihåg oss, framför allt Cerropón, att ni inte utelämnar oss ur era böner. Tack också för att de kommer ihåg alla kyrkor, tack för broder Pepe, syster Lety som vi har fått så att vi kan samlas och vi får ta emot det ni ger. För oss är det stort att ni kommer ihåg oss, det är en ekonomisk hjälp. En stor kram till var och en av er, en björnkram och vi hoppas ni ses snart. Hejdå!

/Lisa Unosson

Andra inlägg

Sista tiden i Kenya

Sista tiden i Kenya

I förra inlägget fick ni höra om hur Kenyas stora översvämningar med största sannolikhet skulle påverka våra sista...

Rapport från NUM – maj

Rapport från NUM – maj

På NUM samtalade vi om ekonomin för det aktuella arbetet, och blev informerade om att ELMs vårkampanj kommer att vara...

Bär en volontär

Bär en volontär

Vi anar en trend av allt fler unga som vill gå ut för Guds rike. De senaste åren har vi överraskats av ett ökande...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.