Tack för ert stöd!

Denna text kommer att publiceras under ”ELM-nytt” i Till Livs februarinummer.

I november gick ELMs ledning ut på bred front och informerade om att det ekonomiska resultatet inte hade förbättrats sedan årsmötet, utan att indikationerna pekade mot ett underskott på tre miljoner kronor för 2019. Med ett sådant resultat skulle våra medel räcka för att täcka underskott i cirka 10 månader till. Därför uppmanades medlemmar och andra understödjare att ”anta utmaningen” och öka sitt givande och/eller ge en enskild gåva.

Responsen har varit god. Många har svarat på utmaningen och gett enskilda gåvor på tio tusen kronor eller mer, och några har ökat sitt månadsgivande eller startat ett nytt. Under slutet av året vändes den negativa trenden och året slutade på minus en och en halv miljon kronor. I december i år samlade vi in totalt 1,295 miljoner kronor jämfört med ca 0,8 miljoner kronor förra december.

Vad betyder gensvaret för ELM?

– Vi är så tacksamma och glada för responsen, säger ELMs missionsledare Daniel Ringdahl. Det är många som har visat sin omsorg om ELM och vår verksamhet genom sina gåvor, böner och uppmuntrande ord. Det betyder mycket för oss i ledningen och för alla anställda!

Vad innebär resultatet på längre sikt?

– Det är betryggande att kassan fylldes på mot slutet av året för vi kommer att behöva de medlen framöver. Samtidigt är inte responsen på månadsgåvan så stark. De enskilda gåvorna var stora men en gåva på femtio eller hundra tusen gör man inte så ofta. Vi fick in ungefär 10 000 kronor i månaden i nya eller ökade månadsgåvor och det räcker tyvärr inte så långt.

Vad händer med varsel etc.?

– Det är fortfarande lite för tidigt att säga. Vi har gjort ganska stora förändringar under 2019 genom att säga upp vår informatör och inte rekrytera en ersättare till Fredrik Smetana som gick på tjänstledighet i somras, men de besparingarna kommer att få full effekt först under 2020. Vi vill inte ta hem utlandspersonal, men om vi ska häva ett varsel måste vi vara allt igenom säkra på att vi kommer kunna bära kostnaden även på lång sikt.

– Vad gäller budgeten för 2020 har vi gjort en kraftfull förändring och räknar med utgifter på 7,67 mkr och under 2021 räknar vi med ca 7,0 mkr i kostnader. Siffran för 2021 är givetvis än så länge bara provisorisk men det säger ändå något om vart vi är på väg.

Är det ansvarsfullt att sända nya missionärer till Peru som läget är nu?

– Vi har jobbat med rekryteringen till Peru under hela 2019 och ser det som nödvändigt att vi har två missionärsenheter på plats. Gud har verkligen lagt ett pussel och lett oss till familjen Olsen som både är välkända i Sverige och i ELM i Danmark. Därigenom har vi kunnat komma överens med ELM Danmark om ett samarbete där de står för lönekostnaderna och vi för omkostnaderna, och den överenskommelsen har varit förutsättningen för att vi skulle kunna kalla Olsens. Vi tolkar det som en bekräftelse på dels vårt arbete i Peru, dels på Olsens.

– ELM behöver också fortsättningsvis era förböner och ert stöd. Det märks att vi har varit burna av er under hösten 2019 och nu är vi redo att ta oss an vårens utmaningar, säger Daniel Ringdahl.

Nedan ser man en visualisering av intäkter och utgifter under 2019.

Notera att resultatet än så länge är preliminärt och kan komma att ändras en del vid bokslutet.

Andra inlägg

Sista tiden i Kenya

Sista tiden i Kenya

I förra inlägget fick ni höra om hur Kenyas stora översvämningar med största sannolikhet skulle påverka våra sista...

Rapport från NUM – maj

Rapport från NUM – maj

På NUM samtalade vi om ekonomin för det aktuella arbetet, och blev informerade om att ELMs vårkampanj kommer att vara...

Bär en volontär

Bär en volontär

Vi anar en trend av allt fler unga som vill gå ut för Guds rike. De senaste åren har vi överraskats av ett ökande...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.