Travle februari

Kära vänner,

Nu har vi varit i Peru i ett halvår! Det känns som svaret på frågan ”Hur länge har ni varit här och hur länge stannar ni?” var precis ”3 månader, 7 kvar.” Nu är det omvänt! Vi lever i nuet men det pågår också planering och ansökning inför hösten. Livet fortsätter efter volontäråret…

Bilder på oss tre är sällsynt! På missionärsretreat i Trujillo.

Snart är sommarlovet över vilket betyder att vi tar semester! Inte riktigt, men det innebär är att vi är färdiga med att uppleva EBDV (Escuela Biblica de Vacaciones – sommarbibelskola för barn) i Peru för denna gången. I februari har vi haft EBDV i Las Lomas, San Antonio, Luya och Las Brisas. I de sista två församlingar så var det halvveckor. Luya hade vi på förmiddagar eftersom det var mini-Clet (Bibelundervisning av besökande danska missionärer och kyrkans egen folk) på eftermiddagarna. Nu i mars så kommer vi faktiskt tura om att ta semester eftersom det kommer en del besök från Danmark och Sverige. Rakel möter upp oss i Piura till helgen, Gustav ska ta en tur hem för att gå på begravning och sen kommer Gustav och Clara’s föräldrar. Hanna Nilsson och Maria Rubenson är på äventyr och stannar också förbi i slutet på månaden. Jag får besök av min kille i början på april. Vi har mycket att se fram emot!

Sista dagen på EBDV i Las Brisas.

Helgen innan vi kickade igång EBDV i Luya så hade vi en inomhus picknick på ungdomsgruppen i Las Brisas. Systrarna där är duktiga på att hitta på kreativa och satsiga sätt att umgås på! Det drar dit många som vill ha kul och vara med i gemenskapen. Frederik och Lise kom från Piura och höll i andakten den picknick-kvällen. Förra helgen i Las Brisas så hade vi en vattenkrig (tjejer v. killar) efter andakten. Jag var lite skeptisk från början, men jag lät flickan i mig komma fram och hade så kul! I onsdags, så ordnade pastorsdöttrarna en fest till en tjej i ungdomsgruppen som hade sin 15-års dag! Det är en viktig ålder i latin amerikanska länder då det är övergången från flicka till kvinna. Clara och jag var med. Det började men en kort gudtjänst i Las Brisas kyrkan kl 22. Efter några ord från mamma fick hon en klänning att byta till och sen kördes hon till Pastor Pepe’s hus för att dansa och fika med alla gäster. Det är en tradition att alla män på festen ska dansa med födelsedagsbarnet – Gustav fick delta i den traditionen i söndags. Vi är glada för sådana upplevelser!

Picknick i Las Brisas.

Vattenkrig på ungdomsgruppen.

Tjejerna på quinceañera!

The birthday girl!

EBDV i Luya blev fint trots varma dagar! Jag var där måndag och fredag medans Clara och Gustav ledde på onsdagen. Vi fick med några peruaner ut med oss också från Las Brisas (Wilfredo) och Piura (Marlin). Det var mellan 10-14 barn där varje dag och vi samlades under taket som tillhör huset där vi brukar samlas. Huset ägs av Doris, moster till Isabel (pastor fru i San Antonio), och hennes man. Det var smidigt för oss eftersom vi kunde ta med de lektioner vi hade förberet för San Antonio veckan innan – jag hade om att lyda Gud som Fader Abraham och Clara och Gustav hade om att Gud uppfyller sina löften. Veckan därpå så hade vi en halvvecka av EBDV i Las Brisas. Där var temat lite annorlunda så vi kunde inte återvinna vår material. Jag tyckte det var väldigt gospel-centretet i Las Brisas vilket var givande. Vi fick lära barnen om att Jesus kom för syndare och vi var också med när Lisa fick dela ”lila Bibeln” (Johannes 3:16) och den Goda Herden som inte låter något får går vilse. Dagarna avslutades på lördag med roliga vattenlekar! Vi behövde verkligen svalka oss i värmen, men även vattenballongerna blev varma i den starka solen.

Fint att vara ute på EBDV i Luya!

Wilo, Emanuel, Leidy, Clara och jag i Luya.

Jesus kom för sjuka och syndare! Andra dagen med de små i Las Brisas.

Lisa och Lukas 15.

Vattenstafetter!

Vattenkrig på EBDV avslutningen!

Under samma vecka som EBDV i Luya hade vi mini-Clet. Det blev huvudundervisning över Johannes evangeliet av Roar Steffenson och Frederik och Lise hade temat ”Staden av kärlek” (Romarbrevet 12:10). De bjöd på massa praktiska övningar för att fördjupa interpersonala relationer. Sen gav David Odar  (San Antonio) och Lucy Garcia (Las Brisas) enskilda undervisningar. Det blev fin gemenskap och interaktioner. Det var härligt att vara i rummet när alla diplom för veckan delades ut. 🙂

Alla som har varit med på mini-Clet får ett diplom.

Veckan därpå började med en resa till Trujillo för missionärsretreat i några dagar. Trujillo ligger fyra timmar söder om Chiclayo och vi bodde på en härlig hotel intill havet. Vi sprang på stranden, åt måltider tillsammans, hade uttflykter, bibeltimmar och nattvard. Det var givande att skratta tillsammans – att slappna av ordentligt. En bra balans av allt. Sista kvällen så hade vi sällskapskväll och på morgonen kunde vi använda det vi hade lärt oss om varandra för att be för varandra på ett djupt och personligt sätt. Det var starkt att lägga händerna på varandra som ett symboliskt sätt att lägga våra nya vänner och kollegor i Guds händer. Vi volontärer fick uppleve Chan-Chan – den största pre-columbianska staden byggd i adobe – med Roar. Så coolt! Jag ägnade också en del av resan till att skriva. Jag skulle hålla andakten till Coffee & Game och delade den sen också på IXOYE, dvs tonårsgruppen. Jag fick på hjärtat att jag skulle tala om relationer och valde temat ”dejting som kristen.” Två killar skrev till mig efteråt och sa att det fick dem att tänka, att de uppskattade det. Det tackar jag Gud för!

Utflykt till Plaza de Armas.

Fin solnedgång sista kvällen på retreaten.

Turister på Chan-Chan!

Jag delar om dejting på IXOYE.

Byggprojektet i San Antonio fortsätter. När Strandhems Bibelskola var här så hjälpte dem till med en insamling till golvet. Församlingen har börjat efterfråga ekonomisk stöd utifrån och det finns olika insamlingar (bl. a. i USA och Danmark) som görs för att avsluta toaletterna och, såsmåningom, kunna reparera väggarna. Vi var där i söndags på gudstjänsten och Gustav sa det bra: det känns som ett släktträff! Det är nästan bokstavligen en samling av släktningar, men det känns varmt och familiärt även för oss som inte delar blod med dem i San Antonio.

Pastor Merci och en söt flicka som springer runt på gudstjänsten.

Denna veckan har föjlt våra schema vilket inte händer så ofta! Vi har varit på vattenpark med Unossons barn (sista sommarlovs veckan), testat en ny frukt i Luya (Gonzalo har faktiskt introducerat oss till huaba/pacay innan) och fått lite ordning i lägenheten. Vi får snart besök av missionssekreteraren som ska bo i lägenheten med oss i några veckor. 🙂

Huaba i Luya med Isabel och Julia.

Guds rika välsignelser och en stor kram från Peru! Vi är så glada att ha er med på resan. I allt upplever vi bönens kraft och Guds godhet.

 

Andra inlägg

Sista tiden i Kenya

Sista tiden i Kenya

I förra inlägget fick ni höra om hur Kenyas stora översvämningar med största sannolikhet skulle påverka våra sista...

Rapport från NUM – maj

Rapport från NUM – maj

På NUM samtalade vi om ekonomin för det aktuella arbetet, och blev informerade om att ELMs vårkampanj kommer att vara...

Bär en volontär

Bär en volontär

Vi anar en trend av allt fler unga som vill gå ut för Guds rike. De senaste åren har vi överraskats av ett ökande...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.