Kära vänner,

I dessa uppbrottstider känns det viktigt för oss att skicka ett brev till er och berätta lite om vad som händer.

I söndags hade vi förmånen att få undervisa på ett evangeliserande ungdomsarrangemang om att vara en ny skapelse i Kristus utifrån 2 Kor 5:17. Vi tog också Sackeus som exempel på ett förvandlat liv och att bli en ny skapelse i mötet med Jesus. För att göra det lättillgängligt så spelade vi också lite teater kring tre påhittade karaktärer som fick ett möte med Jesus och därmed ett förvandlat liv – sådant tycker vi är roligt! Det kom över 40 ungdomar, främst från kyrkans egen ungdomsverksamhet men också några nya. Det var särskilt fint att få delta och bidra till en satsning som kyrkans egna ungdomar önskat och sedan planerat och genomfört. Det är stort att få se en ny generation ta vid och växa med uppgiften!

Trots att det bara är lite mer än fem veckor kvar för oss i Peru har Lisa känt sig manad att vara den som gör en mindre utvärdering av den ömsesidiga relationen mellan pastorerna och deras församlingar. Detta med anledning av att pastorernas anställningsavtal, som går över tre år, ska förnyas i denna månad. Pastorernas löner kommer till största del från missionen och därför har vi både mandat och nu också ett givet tillfälle att följa upp hur pastorernas ledarskap fungerar. Det är viktigt att bekräfta det goda som görs, men också att ge utrymme till de inblandade att lyfta saker som inte fungerar. Lisa ska nu försöka vara detta lyssnade öra, trots att det är med tidspress, men det känns angeläget för oss och missionen att detta blir gjort. Vi har funderat, undersökt och bett över flera olika lösningar men till slut landat i att detta blir det bästa. Be gärna att det hela skulle falla väl ut!

Sammanlyst gudstjänst i San Antonio på påskdagen

En annan stor fråga som Hjalmar har arbetat med är förändringar av stadgarna för att MLS (Misión Luterana Sueca, alltså ELM i Peru) ska anses vara en religiös förening och därmed slippa betala skatt på hitskickade gåvomedel. MLS har hittills, sedan föreningen bildades 2017, inte betalat någon skatt och alla regler är entydiga kring att vi inte ska göra det heller, men det är ändå många dokument som måste vara i ordning… Ett viktigt men svårt arbete som nu ska bli prövat av skattekontoret om förändringarna som är gjorda är tillräckliga. Bed gärna att alla dokument nu ska godkännas så att saken kan läggas till vila.

Det är lite mer än tre veckor tills vi ska lämna vårt hus så att det kan bli målat in- och utvändigt innan vi lämnar tillbaka nycklarna till hyresvärden, och därför ska vi de sista två veckorna bo i en möblerad lägenhet i stan, airbnb eller liknande, gärna nära barnens skola och missionens lokal. Bed gärna om att vi ska hitta den lägenheten 🙂. Fram till dess är det många saker vi behöver gå igenom i vårt hem för att bestämma om de ska säljas/skänkas, sparas för kommande missionärer eller skickas till Sverige. Bed gärna om kraft till denna process.

Det är känslomässigt påfrestande att ryckas upp från en plats, ett folk och en kultur som varit vårt i sex år och det är vemodigt att tänka på alla avsked det innebär. Det gör oss glada att kyrkan redan har planerat “despedidas” (ung. avskedskalas) för oss, en i vardera församling under våra tre sista söndagar här. Måndag 27 maj lämnar vi Chiclayo och Peru och kommer ta några dagars paus i Spanien innan vi landar i Sverige den 1 juni.

Många hälsningar
Hjalmar & Lisa

Dop i San Antonio för Mateo, son till Dennis och David

Andra inlägg

Sista tiden i Kenya

Sista tiden i Kenya

I förra inlägget fick ni höra om hur Kenyas stora översvämningar med största sannolikhet skulle påverka våra sista...

Rapport från NUM – maj

Rapport från NUM – maj

På NUM samtalade vi om ekonomin för det aktuella arbetet, och blev informerade om att ELMs vårkampanj kommer att vara...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.