Vi främjar god kristen utbildning i Peru!

Den lutherska kyrkan i Chiclayo som sammanslutning är fortfarande ganska ung (11 år), medan de enskilda församlingarna är lite äldre, man påbörjade församlingsarbete på 80/90- talet.

Vi som mission uppmuntrar och stöder bröderna och systrarna i kyrkan till att fördjupa sig i kristen tro och i den evangeliska lutherska läran, först genom bön och gudstjänst men också genom att tex gå på bibelskola eller studera teologi.

  Två unga ifrån Las Lomas, Diego och Manuel, åker nu i mars ner till Arequipa för att gå bibelskola på SETELA. I december var jag, som representant för vår mission, tillsammans med IELCHs kaplan just på SETELA för att samtala och även höra två andra chiclayaner, Timoteo och Harold, som läst teologi under 2017,  försvara sina teologiska uppsatser

    Under förra året kunde vi tillsammans med IELCH också starta en liten teologisk kurs i egen regi här Chiclayo som heter CFC, kurs i kristen tro för ledare. Varje onsdag kommer pastorerna och predikanterna till vårat hus där vi haft undervisning om förkunnelsen, om lag och evangelium, om Andens gåvor etc. Vi håller nu en liten kurs i liturgi,  där vi just nu samtalar om Nattvarden, sedan ska vi ta upp om Dopet och varför det är bibliskt att döpa barn. Vi har berört den augsburgska bekännelsen och hoppas kunna senare kunna titta lite på Luthers stora katekes. Den är fortfarande väldigt användbar när det gäller tex betydelsen av dopet och nattvarden, även om den har 500 år på nacken!

    I slutet av året började man också, (här är Ann-Charlotte involverad), en liknade kurs men med inriktning för barnledare och ledare för kvinnor, vilka också utgör ett mycket viktigt arbetsfält. Många barn nås av Guds ord och det finns även en kvinnogrupper i både San Antonio, Las Brisas och i Luya.

      Att främja god kristen utbildning är att samla skatter i himlen. För mig som missionär som snart ska åka hem igen är det väldigt uppmuntrande att se att det nu i Chiclayo finns de som är gott utrustade, som själva brinner för att predika den sunda läran, föra den till flera människor och till kommande generationer samt också försvara den mot falsk lära.

      Med andra ord, som fortätter kämpa för den tro som en gång för alla har överlämnats åt de heliga (Judas 3).

      Janne Smetana

      Andra inlägg

      Sista tiden i Kenya

      Sista tiden i Kenya

      I förra inlägget fick ni höra om hur Kenyas stora översvämningar med största sannolikhet skulle påverka våra sista...

      Rapport från NUM – maj

      Rapport från NUM – maj

      På NUM samtalade vi om ekonomin för det aktuella arbetet, och blev informerade om att ELMs vårkampanj kommer att vara...

      1 kommentar

      1. Så viktigt och värdefullt! Förkunnelsen är en avgörande del i den kristna verksamheten och där den byggs upp av Biblisk undervisning blir den till rik välsignelse.
       Tacksam för dessa goda insatser!
       /Henrik

       Svara

      Skicka en kommentar

      Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

      Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.