Peru 18/19 – Rivstart på andra halvan – De som litar på Herren får ny kraft

Jul och nyår spenderades i bergen på gränsen till djungeln. Det var en spännande upplevelse både natur- och kulturmässigt. Häpnadsväckande landskap, djupa dalgångar, vattenfall och alla möjliga fruktplantor, träd och växter. Vi fick bland annat smaka på ’’delikatessen’’ cuy con papa (grillat marsvin med potatis), se ett kaffeplantage, bränna nyårsdockan (peruansk tradition där man gör en docka i människostorlek av gamla kläder för att bränna bort de gamla/dåliga vanorna) och ta del av ett fyrverkeri-firande med läskigt låga säkerhetsåtaganden…

Marlene, Mathias och jag i Kuelap, norra Perus variation av Machu Picchu

Ett betydligt grönare landskap än vi är vana vid i torra Piura

Är dockan till höger eller vänster? 😉

Familjen Ekström har anlänt till Piura (woho, nu vinner vi svenskar över danskarna!) och med en rejäl rivstart är arbetet i full rulle. För mig innebär det ett gäng förändringar men på detta ser jag med mycket spänning och förhoppning. I och med Lenes hemfärd tar nu Marlene och jag över engelskundervisningen som studentcafét erbjuder gratis. Igår hade jag min första lektion och under lektionens gång fortsatte det strömma in människor. Det blev en prövning på hur många peruaner – ivriga att lära sig engelska – man kan rymma i ett litet klassrum på kyrkans andra våning. Lyckligtvis slutade de komma just i ögonblicket då stolarna i huset tog slut. Puh! Blev en rolig och utmanade stund som avslutades med en kort andakt och en go och förtröstande bibelvers.

I can do all things through Christ who gives me strength, Phil 3.14
(Allt förmår jag i honom som ger mig kraft, Fil 3.14)

Att lära spanska har inte varit helt lätt för mig, och inte heller engelska för dem. Men skönt är det faktum att vi inte kämpar själva. Gud följer oss i alla utmaningar. Det var ungefär det jag kunde förmedla på very basic English för att alla skulle förstå.


Engelskundervisningen kommer också vara en möjlighet för oss att lära känna nya människor och skapa relationer för att väcka intresse och bjuda in till ungdomsgrupp och gudstjänst. Efter lektionen hade jag ett gott samtal med en artonårig tjej som redan är del av en evangelisk kyrka. Det var hennes första kväll i caféet och hon insisterade på att nästa vecka ta med sina inte – än – troende vänner hit. Jag hoppas och ber att det kan få vara till välsignelse.

Med ett större och nytt arbetsteam for vi i lördags till stranden för lite teambuilding och avkoppling efter en tuff vecka. Även Rakel, Daniel och Maria var med här. Roligt med svenskt besök och extra pepp. Be gärna för att vi som team ska fortsätta växa tillsammans, att vi ska komplettera varandra i arbetet, hitta våra nya roller och dessutom ha en go andlig gemenskap.


På båtutflykten för att se sjölejon dog motorn och vi blev fast en stund. Inom 10 minuter hade Gud svarat min bön utan att jag ens hunnit be den. Från ingenstans hördes en tuckande liten motorbåt och däri kom en gubbe och sålde glass! Jag har köpt glass på båtar förut men att köpa från en båt till en annan var en ny upplevelse. (Jes 65:24: Innan de ropar ska jag svara, medan de ännu talar ska jag höra) Gud är god!

Under söndagens gudstjänst predikade Daniel för oss och Håkan översatte till spanska. Lovsången blev i sin enkelhet då elektriciteten var borta i hela Piura.

Varma (och jag menar väldigt varma!!) hälsningar,
Sofia Grahn

ps.
Ser i dessa tider mycket snöbilder från Sverige på sociala medier. Gör lite ont i hjärtat för en vinterälskare som mig. Visade en av mina peruanska vänner och han skakade på huvudet och svarade någonting i stil med ’’Varför klagar du? Vi har ju is i frysen’’. Han har rätt han. Tacksam för is och glass i heta 35 grader…
ds.

Andra inlägg

Sista tiden i Kenya

Sista tiden i Kenya

I förra inlägget fick ni höra om hur Kenyas stora översvämningar med största sannolikhet skulle påverka våra sista...

Rapport från NUM – maj

Rapport från NUM – maj

På NUM samtalade vi om ekonomin för det aktuella arbetet, och blev informerade om att ELMs vårkampanj kommer att vara...

1 kommentar

  1. Tack Sofia för trevligt inlägg om årsskiftet och teambildning.
    Roligt att ni blivit fler och att arbetet är i full gång. Ber att ni ska hitta era nya roller när teamet ökat i antal.
    Fortsatt gott arbete och fritid.
    Gunnel

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.