Andra dagen efter valet

Torsdagskväll den 10 augusti 2017

Kenya gick till val den 8 augusti. Idag har jag hört hur olika grupper av valobservatörer berömt kenyanerna och valkommissionen, IEBC, för väl genomförda val. Ett antal val har redan sluträknats och vinnarna annonserats. På några platser har resultaten varit överraskande och ett antal tidigare ledamöter har blivit utbytta. Ett sådant exempel är i Bomet där 20 av 25 medlemmar i länskommitteen är nya.
Men det som tar väldigt mycket uppmärksamhet och fokus är presidentvalet. Fortfarande sammanställs och kontrolleras rösterna och sittande president Kenyatta har en stark ledning. Oppositionen har protesterat och påstår att det elektroniska systemet hackats och att den ledning Kenyatta har inte är korrekt, att det borde vara tvärtom en ledning för oppositionens kandidat Raila Odinga.
Detta har lett till vissa demonstrationer speciellt i områden där oppositionen är stark. Polisen har mött detta ganska hårt och 4-5 personer har dött.

I områden där jag rör mig mest, runt Chesinende och Kuresoi, har sittande presidenten starkt stöd och det är lugnt. Visst finns det en viss försiktighet men folk är igång med sina dagliga arbeten. Jag var i Kericho i förmiddags och där var det lugnt, men ganska lite folk i rörelse och en del mindre affärer stängda.

Valkommissionen har sju dagar på sig att annonsera vinnaren i presidentvalet. Enligt uppgifter nu ikväll verkar de hoppas att ha det klart imorgon. Då återstår att se hur reaktionerna blir. Vi hoppas och ber om lugn.

Valet har föregåtts av olika förbönsmöten och kenyanerna är också generellt sett ett bedjande folk. Fortsätt i bön för Kenya och utgången av presidentvalet. Be om fortsatt lugn och att de klagomål som ev finns kanaliseras på de sätt som anges i konstitutionen.

Jag har det bra och är tillsammans med delar av min kenyanska familj. Och som sagt, här är det lugnt om än inte riktigt full aktivitet.
För den som vill läsa mera finns på engelska en sida på BBC: http://www.bbc.com/news/topics/c4b75bba-56ca-4db4-80c8-7ef25a77ec64/kenya-general-election-2017

Hälsningar Kerstin Nilsson, missionär

Andra inlägg

Sista tiden i Kenya

Sista tiden i Kenya

I förra inlägget fick ni höra om hur Kenyas stora översvämningar med största sannolikhet skulle påverka våra sista...

Rapport från NUM – maj

Rapport från NUM – maj

På NUM samtalade vi om ekonomin för det aktuella arbetet, och blev informerade om att ELMs vårkampanj kommer att vara...

3 Kommentarer

  1. Kan inte låta bli att tycka synd om oppositionsledaren. Om valen i Kenya, som det sagts, till stor del sker efter etniska linjer, är han ju dömd att förlora varje gång ifall ”hans” stammar råkar omfatta bara 45% av befolkningen (ungefär). Förhoppningsvis spelar lokalpolitik och regionala styren så pass stor roll att regeringsmakten på riksnivå inte är allt. Men ändå. Klart det är en svaghet i själva det demokratiska systemet att ”störst går först” om det gäller stammar och folkgrupper, inte i första hand ideologiskt fotade partier.

    Svara
  2. Gott att höra! Vi har följt nyhetsförmedlingen och sett att det varit och är oroligt på vissa ställen. Till och med har liv måst sättas till. Vi hoppas och ber att det trots detta blir ett gott valresultat och ni får behålla någorlunda lugn i Kenya.

    Svara
  3. Jag ska be för valutgången, som jag förstått vann Kenyatta, och för ärkebiskopsvalet och för dig Kerstin. ”Vi har en Gud som sig förbarmar”

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.