En intensiv men rolig vecka i Peru

Ett år sedan sist! Fredag den 27 oktober tillbringades med NUM på Strandhem och sen bar det av påföljande morgon. Med f d Perumissionär Håkan Ekström på ena sidan och min kära pappa Rolf på den andra så kunde man gott stå ut med den 24 timmar långa resan från min syster Paulas dörr i Örkelljunga till min bror Jannes dörr i Chiclayo i norra Peru. Att jag sov större delen av min resa berodde inte på tråkigt resesällskap om man säger som så. Vi anlände vid 22 tiden på kvällen och fick oss en god natt innan det blev söndag då kyrkan hade planerat en gemensam gudstjänst och reformationsfest i kyrkan i Las Brisas.

Pastor José Cordova (även kallad Pepe) hade en god predikan, och gudstjänsten fylldes av mycket sång och glädje. De olika församlingarna bidrog med olika inslag och jag och Håkan fick frambära hälsningar från Sverige och Danmark.

Under veckan, den s k årliga konsultationsveckan, har det varit många och långa – men också givande – samtal med kyrkan i olika frågor. Kyrkan, som är inne i en fas av att ta större ansvar för sin kyrka och missionsarbetet, jobbar hårt och ivrigt med att få på plats rutiner för hantering av ekonomi, budget och rapporter. Nytt sedan förra året är att kyrkan skriver årliga ansökningar till ELM utifrån deras olika satsningar. Jag imponeras av deras sätt att sköta det ekonomiska eftersom det är nytt för kyrkan att förfoga över lite större summor pengar. Vidare samtalade vi om hur kyrkan kan ta ansvar för sina pastorer som sliter utan lön och som därför inte kan lägga full tid i kyrkan utan behöver jobba för att försörja sina familjer. ELM är beredd att ge ett ekonomiskt bidrag till kyrkan för att kunna stödja sina pastorer, men då måste kyrkan ha en plan för detta och även kunna samla in egna medel. En spännande process.

Hur ökar kyrkan sitt eget givande? Detta har även i år varit ett återkommande tema i samtalen. Håkan har även undervisat om givande vid flera tillfällen under veckan.

I torsdags fick vi ett härligt avbrott i samtalen och fick vara med i en innebandyturnering med svenska skolan, dvs familjerna Smetanas och Andersson. Rebecca har spelat innebandy på proffsnivå tidigare så hon var giftig på planen. Eftersom lärare Henrik fick sätta ihop lagen så kan ni väl gissa vem han valde spela med och vilka som vann turneringen?

Det är gott att få tillbringa tid med våra kära missionärer, familjen Smetana, familjen Andersson och Steffen och hans familj. Det har varit fint att vara här med Håkan, han är klok och erfaren och har mycket att bidra med både i samtalen med kyrkan och med missionärerna. Här har han laddat upp med en stor tallrik Ceviche, en av landets nationalrätter.

I helgen åkte hela det skandinaviska gänget upp till Piura för att få ett par dagars vila och rekreation och social och andlig uppbyggelse. Bibelstudium och samtal, varvades med god mat, dopp i poolen och ett parti Risk.

Nu är jag tillbaka i Chiclayo igen. Håkan påbörjat sin resa hem igen. Jag är glad att jag har tre veckor kvar att njuta av Peru.

Rakel Smetana

Andra inlägg

Sista tiden i Kenya

Sista tiden i Kenya

I förra inlägget fick ni höra om hur Kenyas stora översvämningar med största sannolikhet skulle påverka våra sista...

Rapport från NUM – maj

Rapport från NUM – maj

På NUM samtalade vi om ekonomin för det aktuella arbetet, och blev informerade om att ELMs vårkampanj kommer att vara...

Bär en volontär

Bär en volontär

Vi anar en trend av allt fler unga som vill gå ut för Guds rike. De senaste åren har vi överraskats av ett ökande...

1 kommentar

  1. Vilket gäng 🙂 Önskar Guds välsignelse för den fortsatta resan!
    Från regnigt och kallt Vännäs…Brrr

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.