En spännande månad är till ända

Sitter på flygplatsen i Lima och summerar lite vilka intryck jag sitter igen med efter en månad i Peru. Det är roligt att få stanna så länge så att man hinner se större delen av kyrkans och missionens arbete och fördjupa relationerna med vännerna här samt att få mycket tid med missionärerna. Det är spännande att komma hit varje år och se hur saker och ting förändras och utvecklas. Det är nu femte gången jag är här och mycket har hänt under dessa fem år.

Missionärsgruppen har sett olika ut varje gång jag varit här, denna gång har jag fått njuta av gemenskapen med familjen Smetana, familjen Andersson och familjen Madsen – härliga människor och god stämning i missionärsgruppen.

Familjen Smetana (- Adam som bor i Sverige)

Kate och Steffen Madsen (Dottern Lea sov)

Familjen Andersson

Inom kort åker Anderssons hem. De har gjort en stor insats i Chiclayo, både med skolan och i kyrkan. Vi är glada att familjen Smetana val att förlänga några månader till så de åker hem någon gång i maj-juni. Sen lämnas Chiclayo tomt på missionärer fram tills Lisa, Hjalmar och Erik Unosson flyttar upp till Chiclayo i slutet av 2018. Vi längtar efter att skicka ut fler …

Denna gång hann jag med tre turer upp till Piura. Så gott att få se att arbetet bära frukt där uppe. Jag har fått chansen att vara med på studentcaféet ett par kvällar, delta på bibelstudium och engelskakurs och två gudstjänster. Jag imponeras verkligen av det arbete som pågår där. Det kommer mellan 10 och 20 ungdomar varje kväll till caféet och flera kommer kontinuerligt.

Bordsspel på ”The student coffeehouse” i Piura

Extra roligt är det att några av dem börjat komma med till församlingens gudstjänster och visat intresse för att lära känna Jesus. Steffen, Kate och den danske volontären Mathias gör ett otroligt fint arbete att skapa relationer, följa upp dem, berätta för dem om Jesus och studera Bibeln tillsammans med dem.

Det gör ont i mig att vi inte har fler missionärer att sända till Piura och även om det finns ett stort engagemang från (den ännu lilla) församlingen att hjälpa till i arbetet så är det ohållbart i längden att ett helt nytt missionsarbete ska vila på en missionär och en volontär. Vi arbetar aktivt med att hitta fler missionärer till Piura eftersom vi tror att Gud vill att arbetet i Piura ska bära ytterligare frukt. Be med oss att Herren kallar, utrustar och sänder ut nya missionärer till både Chiclayo och Piura.

Steffen har andakt för engelskgruppen i Piura. 15 unga studenter lyssnade ivrigt.

Ledarträning ligger högt på ELMs agenda i alla våra missionsländer – så också i Peru. Det sista året har Janne och Henrik, tillsammans med kyrkan, fått vara med och starta en kurs för predikanter och präster där de träffas varje onsdag och fördjupar sig i Ordet tillsammans. Det har varit mycket uppskattat och givande och stärkt gemenskapen mellan de olika församlingarna mycket. Målet är att denna kurs ska fortsätta även när det inte finns missionärer på plats. I onsdags hade Pepe undervisning både för predikanter/präster och andra intresserade utifrån ett bibelstudiekoncept.

Pepe undervisar

I lördags fick jag vara med om uppstarten för en ny kurs för ledare i kyrkans barn- och ungdomsarbete. Det kom cirka 15 personer på denna första träff som AnnCharlotte hade planerat tillsammans med några engagerade kvinnor i kyrkan. Jan-Ulrik hade ett föredrag om hur man undervisar barn i lag och evangelium och även jag fick dela något för att uppmuntra dessa barn och ungdomsledare. Så roligt att få vara med och det ska bli spännande att se hur denna kurs utvecklar sig. Ledarträning är viktigt för oss alla, men kanske ännu mer i en förhållandevis ung kyrka.

Annis och barn- och ungdomsledarna

Igår, söndag, tog vi bussen upp till Piura bara över dagen. Det blev fler timmar i buss än på plats i Piura (3 ½ h resa dit, ca 6 h på plats och 3 ½ h resa hem igen) – men det var verkligen värt det ändå. Det var nämligen en historisk stund med både medlemsupptagning och dop. Martha och Egardo har varit med i gemenskapen ända sedan uppstarten av Piuraprojektet för några år sedan, och nu har de beslutat att gå med som medlemmar och att deras tre barn Lucía, Aseneth och Rhai skulle döpas. Så mäktigt att få vara med på denna stora dag då tre nya namn skrevs in i Livets bok i himlen. Snacka om vilket jubel det måste varit i himlen! Det var stor glädje och stort jubel även i den lilla gudstjänstlokalen i Piura, som just denna söndag var fullsatt. Därmed upptog den evangelisk-lutherska församlingen i Piura sina fem första medlemmar. Stort! Var gärna med och be för hela familjen Romero och för församlingen och arbetet i Piura.

Dop i Piura

Martha och Edgardo Romero med barnen Lucía, Asenath och Rhai.

Min kära pappa har fått resa med mig denna gång och det har varit obeskrivligt stort att få uppleva Peru och missionens arbete här tillsammans med honom. Allt har gått bra och han har verkligen njutit av denna resa och alla upplevelser den medfört samt att få mycket tid med Janne och Annis och barnen.

Pappa rider uppe i de peruanska bergen (Ella på hästen bakom)

Jag, pappa och Janne i Pimeltel vid Stilla Havets kust utanför Chiclayo

Nu väntar en lång resa, sedan ett par dagar i Skåne inklusive en temadag om ELMs mission på Strandhems bibelskola, och sen resa hem till Umeå. Ska bli gott att få komma hem – även om jag faktiskt känner mig mer och mer hemma i Peru också.

Immanuel – Gud med oss! Oavsett om vi är i Peru eller Sverige eller någon annanstans.

Rakel Smetana

Andra inlägg

Rapport från styrelsen

Rapport från styrelsen

”Så finns nu ingen fördömelse för dem som är i Kristus Jesus.” Rom 8:1 Det är oerhört, otroligt, fantastiskt. Det är...

Sverige – Juni/Juli 2024

Sverige – Juni/Juli 2024

ÅRSKONFERENSEN 2024 Vid avslutningsmötet på ELMs årskonferens var det predikantvälsignelse för två nya...

Östafrika – Juni/Juli 2024

Östafrika – Juni/Juli 2024

KENYA Våra kenyanska vänner Lucy Kirui och Elizabeth Gwako från barnverksamheten Bethesda Children Ministry (BCM) har...

1 kommentar

  1. Tack för en god summering av Peruresan Rakel!
    Hjärtligt tack att jag fick följa med, och för den goda gemenskapen!
    Först nu ser jag rapporten och kan kommentera.
    En dålig bloggläsare.

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.