Följa Luther, 4

Idag vaknade jag på Hotel Maxx i den tyska staden Jena. Hotellet ligger i stadens utkant i ett område med 10-tals 10-våningshus.

Kontrasten var stor mot den lilla staden Eisenach i Türingen. Landskapet kring Eisenach är kuperat och staden består till stor del av vackra stora villor. Där finns också fabriker som producerat bilar som BMW, EMW och Wartburg.

Vi skulle ha morgonbön i bussen, men fick ta 3 km paus eftersom en tunnel ”släkte ljuset” för Carlåke när han sjunger läsa.

I Eisenach gick Luther i skola några år. Och knappt två sekler senare gjorde Johann Sebastian Bach detsamma.

Från Eisenach slingrar sig vägen upp till borgen Wartburg. Den grundades flera hundra år innan Luthers tid, men fick bli en centralplats för reformationsskedet. Där föddes Luther undan från sina fiender under ett knappt år 1521-1522. Och under den perioden översatte han Nya testamentet till tyska.

På Wartburg fanns en mycket intressant utställning att ta del av. Varje besökare fick en s k audioguide som guidade på något av sex språk. Dock inte på svenska, så jag fick tolka vidare för ett par deltagare.

Lunch och eftermiddagen tillbringades i Erfurt. Besök i ett par kyrkor till, en affär för vänsterhänta och Eiscafé. Uppmuntrande var att se en kristen dansgrupp från Bayern genom lovsångsdans vittna om evangeliet på Domkyrkotorget.

En smal gränd i Erfurt. Här ligger”Die alte Synagoge” (den gamla synagogan). Idag museum.

I vackra omgivningar ligger Buchenwald. Ordet betyder bokskog och här diktade Goethe. Men till historien gick Buchenwald för att för fanns ett av nazisternas koncentrationsläger. 56 000 människor miste där livet under 1937-1944.

Det är svårt att kort beskriva känslan av sorg,obehag och förfäran jag kände när jag gick omkring på området. Krematoriet. Lägergrinden. Grunder från otaliga baracker. Hundgården där hundar redo att bita och slita sönder människor som försökte fly.

Stolparna står kvar. Taggtrådarna med 380 volt är borta.

En innehållsrik dag, som vi nu avslutar med undervisning om Luther och kallelsen på hotellet.

/ErikJA

Andra inlägg

Sista tiden i Kenya

Sista tiden i Kenya

I förra inlägget fick ni höra om hur Kenyas stora översvämningar med största sannolikhet skulle påverka våra sista...

Rapport från NUM – maj

Rapport från NUM – maj

På NUM samtalade vi om ekonomin för det aktuella arbetet, och blev informerade om att ELMs vårkampanj kommer att vara...

Bär en volontär

Bär en volontär

Vi anar en trend av allt fler unga som vill gå ut för Guds rike. De senaste åren har vi överraskats av ett ökande...

1 kommentar

  1. Tack för fina inlägg om Luther resan!
    Fortsatt god resa!
    Gunnel

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.