Händelserikt besök i Etiopien

 

”Tänk på de under Herren har gjort, på hans tecken och hans domslut” Psalm 105:5.

Denna bibelvers var temat för en stor konferens i södra Etiopien 18-19 november 2017. Vi, Evans Orori, qes Mekonnen, David Appell och Jonny Bjuremo, körde nästan 80 mil från huvudstaden Addis Abeba. Staden heter Karat och är belägen i området Konso. Här har Etiopiens evangelisk-lutherska kyrka (EELC) kontakt med en evangelisk-luthersk grupp på 60 000 personer. I två dagar samlades 7000 personer, kanske fler, omöjligt att räkna. Guds ord var i centrum och människorna lyssnade ivrigt.

Det sjöngs mycket på konferensen och David predikade vid söndagens gudstjänst. Vi blev imponerande av den goda ordningen som präglade samlingen i Karat. Här finns verkligen en stark längtan efter att höra evangeliet.

Vännerna i Konso har ett samverkansavtal med EELC. Det innebär i praktiken att de skickar studenter till EELC:s utbildningscenter i Asella och att präster från EELC besöker Konso för att undervisa. Eventuellt kommer relationerna att fördjupas inom det närmaste.

Vi körde vidare över bergsmassiven och kom till den yngsta av EELCs synoder, Kamba. Ännu en grupp som arbetar målmedvetet för att Guds ord ska komma vidare. Här i staden Kamba har församlingen byggt en stor kyrka. Trots att vi kom en måndag så var det massor av folk i kyrkan. Även här fick vi predika och sjunga tillsammans med Guds folk. Vilken fantastisk förmån. Från konferensen i Konso till lovsång och tillbedjan i Kamba.

Konso och Kamba. Härligt. Men det var inte slut på glädjen. Vi körde vidare till staden Soddo som är centralort för Wollaita-synoden. Just nu befinner sig David Appell vid bibelskolan i Damot Bossa, Soddo. På bilden ovan poserar David tillsammans med lärare och några studenter vid skolan.

Enligt inkommande rapporter uppskattas Davids medverkan. Han predikar, undervisar och reser även runt till olika församlingar i området. Be för David som kommer att vara kvar i Soddo till början av december.

Wollaita-synodens ledare Taddesse Bogale, Evans Orori och David Appell vid en av två nya kyrkbyggen i staden Soddo.

Synoden växer enormt och nu har vännerna tre kyrkor i staden Soddo. Konso, Kamba och Soddo visade upp ett imponerande arbete.

Onsdagen den 22 november var det dags att ta farväl av Soddo och även av David Appell. Med hjälmen på huvudet drog han iväg, skjutsad på motorcykel av kyrkans ledare.

Ovan vinkar studenterna vid EELCs utbildningscenter i Asella till Sverige. Tio studenter från olika delar av Etiopien studerar här i tre år för att få en diploma-examen. Några blir evangelister, några prästvigs och ytterligare några går vidare till högre studier. Längst bak till höger ser vi Jan-Erik Sandström från Finland. Han undervisar i Asella några månader varje höst.

I Asella var det även högst angeläget att samtala med ledningen för det barnhem som ELM ger stöd till. Asella Children and Youth ministry (ACYM) har i nuläget 15 pojkar och 8 flickor inskrivna. Barnhemmet kämpar med ekonomin och myndigheterna. Priserna på mat har ökat enormt. Staten kräver mer och mer kontroll av projekt som kyrkan bedriver. ELM arbetar i nuläget med att utreda hur vi kan förbättra situationen för ACYM. På bilden ovan ser vi den kommitté som ansvarar för arbetet vid ACYM. Här nedanför håller flickorna på att städa i det hus de bor i.

  Till vänster: familjen Orori, Heidi och Evans med barnen Nellie och Ester. De är utsända av Svenska Lutherska Evangelieföreningen i Finland (SLEF). Evans undervisar vid EELCs pastorsutbildning i Asella. Heidi arbetar vid ACYM och i församlingen. ELM är oerhört tacksamma över att SLEF har placerat familjen Orori i Asella. Till höger: qes Mekonnen, rektor vid pastorsutbildningen i Asella, visar stolt upp sin bok som nyligen kom från tryckeriet. Den bär titeln: Reclaiming creation for God intended purpose, meaning and value. Boken är efterlängtad eftersom västerländska, obibliska influenser om skapelsen nu kommer in i Etiopien.

  Vänner i Jesus Kristus! Hjärtligt tack för att Ni följt oss i förbön under denna resa. ELM har arbetat länge i Afrika och arbetet har burit frukt. Nu växer kyrkorna och Guds ord kommer in i människors liv till förvandling och räddning till evigt liv i himlen.

  Jonny Bjuremo

  Andra inlägg

  Rapport från styrelsen

  Rapport från styrelsen

  ”Så finns nu ingen fördömelse för dem som är i Kristus Jesus.” Rom 8:1 Det är oerhört, otroligt, fantastiskt. Det är...

  Sverige – Juni/Juli 2024

  Sverige – Juni/Juli 2024

  ÅRSKONFERENSEN 2024 Vid avslutningsmötet på ELMs årskonferens var det predikantvälsignelse för två nya...

  Östafrika – Juni/Juli 2024

  Östafrika – Juni/Juli 2024

  KENYA Våra kenyanska vänner Lucy Kirui och Elizabeth Gwako från barnverksamheten Bethesda Children Ministry (BCM) har...

  2 Kommentarer

  1. Tak for skøn rapport!

   Svara
  2. Tack Jonny för rapporten och den välsignade resan vi fick göra tillsammans! Allt går fortsatt bra för mig här i Soddo.
   Må Herren välsigna Ordet som blir utsått så att det får bära frukt i tro och det eviga livets hopp!
   Hälsningar från David

   Svara

  Skicka en kommentar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.