Kenya 2018-03-08 – ankomst till Afrika!

Så har vi då landat i Kenya! Jag har förmånen att tillsammans med vår missionssekreterare för Afrika, Jonny Bjuremo göra en resa till Kenya och Etiopien. En ”Afrika-dubbel”! Det är roligt, inspirerande, intensivt, lärorikt – mycket på en gång. För Jonny blir det en ”Afrika-trippel” nästan i samma resa. Han fick ju som ni vet besöka Eritrea efter många års väntan, bara strax innan vår resa tillsammans.
Vi landande tidig morgon torsdagen den 8 mars kl 04:07 i Nairobi. Därifrån till Kisumu och taxi till hostel S:t Anna där vi fick fortsätta vår flygnattsömn några timmar på förmiddagen, innan vi blev hämtade av SLEFs (Svenska lutherska evangeliföreningen i Finland) missionärer Rut Åbacka och Ingrid Jern. ELM-BV har ett nära samarbete med SLEF bland annat här i Kenya.
Det är härligt att åter få uppleva luften, dofterna, naturen och människorna i detta land. Det är 18 år sedan sist, när jag tillsammans med kvinnan i mitt liv, Sara, med flera vänner hälsade på Gunnel Gustavsson och Karin Gunnarsson (numera Ekström) när de arbetade som ELMs missionärer.
Det är liv och rörelse i städerna och i byarna däremellan. Mycket verksamhet från topp till tå, frisörer och skoputsare och mycket försäljning av varor och tjänster mitt bland alla bilar, motorcyklar, cyklar och gående. Det kan upplevas något rörigt för en ovan besökare som jag. Det pågår mycket vägbyggen, vilket det inte gjorde alls i den omfattningen för 18 år sedan. Jag har fått berättat för mig av missionär Alf Wallin att det är till stor del Kina som satsar här med underhåll och expandering av vägnätet.
Vid fyratiden nådde vi vårt mål för dagen och för fyra dagar framåt: retreatcentret Rondo i närheten av Kakamega. Här är vi tillsammans med SLEF totalt nio personer som tillsammans ser framemot en vilsam gemenskap med varandra och med Guds Ord. Är så tacksam för denna möjlighet att få träffa vår missionär Kerstin Nilsson och våra finlandssvenska vänner och kollegor.
På Rondo är det fint både inomhus och utomhus och vi njuter av god mat och fin service. I kväll ledde Jonny oss i ett bibelstudium över Joh 15. Tänk att vi får vara sammanväxta med Jesus själv, Han i oss och vi i honom. Det är fantastiskt. Det är stort. Det är livaktigt. Hos Kristus har vi förlåtelse, nåd och alla tillgångar vi kan tänkas behöva för vårt liv här, men framförallt ett levande hopp om en evighet tillsammans med vår Herre och frälsare.
Aftonbönen leddes av Rut Åbacka som läste en fin berättelse med närmare 90 år på nacken. Den handlade om en man som fostrades i den kristna tron, men i unga år gick på egna vägar bort från Gud. Men Guds Ande släppte honom inte och han vaknade upp över sin synd och fann nåd och förlåtelse hos Jesus – han var välkommen tillbaka in i Guds familj. Så fick han sedan nåden att tjäna Gud under resten av sitt liv. Så är det för oss alla. Vägen till Gud är alltid öppen genom Jesus så länge vi lever. Du är också välkommen tillbaka, hur du än har det i ditt liv!
Tack kära missionsvänner för att jag får göra denna resa. Var med och be för oss i samtal och möten som vi leds in i. Gud är god!

/Henrik Nilsson, ordf för ELM

Andra inlägg

Sista tiden i Kenya

Sista tiden i Kenya

I förra inlägget fick ni höra om hur Kenyas stora översvämningar med största sannolikhet skulle påverka våra sista...

Rapport från NUM – maj

Rapport från NUM – maj

På NUM samtalade vi om ekonomin för det aktuella arbetet, och blev informerade om att ELMs vårkampanj kommer att vara...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.