Lund och Åhus

Efter nästan fyra veckors ledighet är jag tillbaka på jobbet. Det blir lite mer ledighet i sommar, men just nu fullt fokus på jobb. Till helgen är det ELM Syds sommarmöte i Lund – kom dit! Förutom mycket bra undervisning kommer det spännande missionsinformation från ELM på söndagseftermiddagen.

Om ett par veckor ska jag till Åhus missionsgård och vara med på Kristen semestervecka där. Jag ska under tre förmiddagar leda bibelstudier utifrån Esters bok. Jag sitter och förbereder och njuter av Skriftens litterära kvalitet, men också av det tankeväckande innehållet. Inte så få

Skriften och några kommentarer till Esters bok

paralleller finns mellan att vara judinna i Persien då och kristen i Sverige två och ett halvt millennium senare.

Just nu jobbar jag igen Ester kapitel 6. Ett smakprov på mina anteckningar:

v 1-3       Den natten kunde kungen inte sova. Ordagrant ”sömnen flydde från honom”, jämför 1 Mos. 31:40. Sömnlöshet är förfärligt. Och den är ett exempel på sådant som inte kan lösas med rikedom, makt etc. (Jämför Dan. 2.) Svårt att sova kan barnet och den vuxne ha. Det kan gälla kungen och hans män i samhällets toppskikt, liksom slavar och de enkla daglönarna ute på landet. Det är viktigt att inte glömma att vissa saker hör till de mänskliga villkoren för liv, och förändras inte av pengar, framgång, etc. Både du och Zlatan kan ha svårt att sova.

Han lät hämta krönikan. I Persien var dokumentationen viktig. Och frågan är om historieskrivning faktiskt inte hör till det som ligger i att Gud skapade människan till sin avbild. Om man läser om minnesboken i Mal. 3:16-18, om att ha sina namn skrivna i himlen (Luk. 10:20) eller om böckerna som öppnas i Uppenbarelseboken (Upp. 20:11-154), då ligger inte den tanken så långt bort. Gud uppenbarar sig genom det skrivna ordet, och frälsningshistorien är just historieskrivning.

I min ungdom somnade jag ofta till radions ljud. Jag använde klockradions funktion ”sleep” mer än ”snooze”. Kung Ahasveros hade ingen klockradio, men han beordrade fram de kungliga krönikeböckerna – sannolikt rullar – för att man skulle läsa för honom. Här är det svårt att veta om kungen tänkte att ingen kan hålla sig vaken när man läser ur krönikorna. Eller om han hade gett upp och tänkte att han lika gärna kunde arbeta.

Där fanns skrivet att Mordokaj hade berättat … Det hade gått några år, minst fem (2:16, 3:7) sedan Mordokaj avslöjat en konspiration med mål att döda kungen (2:19-23). Mordokajs avgörande insats fanns dokumenterad, men det stod inget om vilken belöning han fått.

Frid

ErikJA

Andra inlägg

Sista tiden i Kenya

Sista tiden i Kenya

I förra inlägget fick ni höra om hur Kenyas stora översvämningar med största sannolikhet skulle påverka våra sista...

Rapport från NUM – maj

Rapport från NUM – maj

På NUM samtalade vi om ekonomin för det aktuella arbetet, och blev informerade om att ELMs vårkampanj kommer att vara...

Bär en volontär

Bär en volontär

Vi anar en trend av allt fler unga som vill gå ut för Guds rike. De senaste åren har vi överraskats av ett ökande...

2 Kommentarer

  1. Spännande…! Fortsättning följer både i Lund och i Åhus…! Tack, Erik!

    Svara
  2. Tack för att du delar med dig! Välsignelse över helgen och veckan i Åhus!

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.