Idag har mors dag firats här i Peru. Och oj, vad det har firats! Vi hade hört talas om mors dag från andra missionärer, men det var roligt att få uppleva själv 🙂

Som vanligt på söndagar så gick vi till vår kyrka Encuentro con Cristo. När vi kom in fick jag, precis som alla andra mödrar, denna brosch.

Efter gudstjänsten framförde söndagsskolebarnen en sång till alla mammor. Några ungdomar framförde ett litet drama om en mamma med två barn. Därefter fick alla mammor komma fram och få en present (och applåd 🙂 ) Här ser ni när jag fick en kaffemugg av pastor Rodolfo.

Det hela avslutades med lite mat som blev serverad till alla i bänkarna. Jag förstod inte mycket av vad som sas idag, men vid ett tillfälle pratades om hur viktiga vi mammor är ”för livet”. På vägen ut ur kyrkan blev alla mammor fotograferade.

Efteråt gick vi hem som vanligt genom marknaden, och förutom alla vanliga stånd med frukter och kött av olika slag så var där idag också många stånd med hjärtan, prydnadssaker, godisaskar med mera – allt mycket pyntat i rött och märkt med ”Feliz día mamá” (glad dag, mamma) eller liknande. Det märktes på gatorna att det var en festdag och familjehögtid!

Fars dag firas också men inte alls lika storslaget har vi förstått. Det känns ju tråkigt! Min reflektion från dagen är att visst är det härligt att fira mammor, och visst är det sant att mammor är viktiga. Men det är en sådan storslagen hyllning av mammorna att det kan kännas svårt att leva upp till. Och kan det vara så att den storslagna hyllningen också vittnar om ett tomrum efter papporna? Vi har ännu varit för kort tid i Peru för att själva kunna säga något, men enligt vad vi hört från andra missionärer så är papporna tyvärr alltför ofta frånvarande från sina familjer eller alltför ansvarslösa vad gäller både försörjning och känslomässig närvaro. Det är tyvärr ingen positiv bild av peruanska män som vi fått berättad för oss … Samtidigt tycker Hjalmar och jag att vi ofta ser pappor som bär på sina små barn. Så ännu har vi mycket att lära oss om peruansk kultur och familjeliv …!

Till sist: Eriks förskola ska tydligen vara ovanlig på det sättet att de firar varken mors eller fars dag utan istället familjens dag. Lite roligt tycker jag det är att Erik ändå kom hem med detta från förskolan i fredags:

Jag har sedan förstått att för att det ska räknas som att fira mors dag så ska det till att alla föräldrar blir inbjudna till en fest på förskolan.

Frid till er i det härliga majvädret som vi har förstått råder i Sverige!

/Lisa

Andra inlägg

Sista tiden i Kenya

Sista tiden i Kenya

I förra inlägget fick ni höra om hur Kenyas stora översvämningar med största sannolikhet skulle påverka våra sista...

Rapport från NUM – maj

Rapport från NUM – maj

På NUM samtalade vi om ekonomin för det aktuella arbetet, och blev informerade om att ELMs vårkampanj kommer att vara...

1 kommentar

  1. Tack för glimtar från er vardag! Hoppas ni skriver mycket så här i början, innan allt känns ”normalt” och mindre värt att skriva om. Det ger viktiga inblickar i ert liv i Peru och uppslag till förbönsämnen.

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.