Peru – födelsedagskalas

Hej allihopa! Här i Peru är födelsedagar en stor grej och min upplevelse är att de firas mer än i Sverige. Även om man inte fyller jämnt så bjuder man ofta in till fest. Det bjuds på MYCKET mat och det är viktigt att det både räcker och blir över. Att tacka nej till mat kan ses som otrevligt, hellre då att man packar ner det man inte orkar i sin väska… En aspekt som jag har svårt för är att man bjuds på fest just på födelsedagen även om det är en vardag. Om det hade börjat vid 17 och varit slut vid 21 hade det fungerat för mig, men så är inte fallet. Om man bjuds in till klockan 20 förväntas man komma ca 21/21:30 och stanna till 00/01. För mig som ska upp och jobba dagen efter är det inte hållbart, vilket gör att jag inte kunnat gå på så många av dem. Men det är en tradition här som innebär mycket glädje och gemenskap för familjer och vänner.

I helgen gick jag på en födelsedagsfest. Thea fyller 13 den 9/10 och det firades klockan 16 på söndagen. Rebekka och Freja, volontärerna jag bor med, blev förvånade när jag sa att vi förväntades komma kl 16. Jag förklarade att det var en svensk fest och inte peruansk. Vi hade en härlig eftermiddag tillsammans med Ekströms, Steffens familj och Unossons.

Thea har bett om ledigt på sin födelsedag imorgon, vilket innebär att jag också har fri dag. Jag planerar att besöka studentcaféet på kvällen, något jag inte brukar orka de dagar jag har jobbat.

Anna Nord, volontär

Andra inlägg

Sista tiden i Kenya

Sista tiden i Kenya

I förra inlägget fick ni höra om hur Kenyas stora översvämningar med största sannolikhet skulle påverka våra sista...

Rapport från NUM – maj

Rapport från NUM – maj

På NUM samtalade vi om ekonomin för det aktuella arbetet, och blev informerade om att ELMs vårkampanj kommer att vara...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.