Prediko(för-)förberedelser

Det är väldigt individuellt hur man förbereder en predikan. För egen del vill jag gärna läsa predikotexten i ganska god tid innan och sedan låta texten jobba med mig, innan jag jobbar med texten. På söndag ska jag predika i Åstorp och Ingelsträde, så det passade bra att sätta mig en stund idag för att välja text och läsa. Så får jag mot slutet av veckan sedan jobba mer med predikans innehåll, struktur, poänger, etc.

Katarina von Bora (1499-1552) var gift med Martin Luther. Hon organiserade och skötte makarnas stora hushåll och gästverksamhet. (Bild från Wikimedia.)

I somras ledde jag några bibelstudier över Esters bok, så denna gång ska jag utnyttja att jag gjort en del bakgrundsarbete där. Så det blir Ester kapitel 4 i Åstorp och Ester kapitel 8 i Ingelsträde. Båda texterna har, trots ett tidsmässigt avstånd på 2 500 år något viktigt att säga oss kristna i Sverige.

Vid lördagens besök i Lutherhaus i Wittenberg såg jag förresten en mycket vacker handskriven Ester-rulle på hebreiska, med illustrationer. Jag försökte hitta bilder av den på nätet för att infoga här, men icke. I stället får en annan handlingskraftig kvinna illustrera blogginlägget.

I övrigt har jag ägnat en del av dagen åt en eventuell artikel till höstens nummer av Begrunda. Och ikväll är det styrelsemöte med BV-förlag.

/ErikJA

 

Andra inlägg

Sista tiden i Kenya

Sista tiden i Kenya

I förra inlägget fick ni höra om hur Kenyas stora översvämningar med största sannolikhet skulle påverka våra sista...

Rapport från NUM – maj

Rapport från NUM – maj

På NUM samtalade vi om ekonomin för det aktuella arbetet, och blev informerade om att ELMs vårkampanj kommer att vara...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.