Sitta/stå

Kanske har ni också fått en IKEA-katalog hem på posten den sista veckan. Jag har fått det. Och jag letade efter höj- och sänkbara skrivbord. Jag var sugen på att köpa ett sådant eftersom jag känt lite av ryggen i sommar. Men jag hittade inget höj- och sänk. Istället hittade ”sitta/ståbord” i några olika varianter.

Ingen stor förändring, men det är förstås lite intressant att man tänker mer på användaren än på prylen. Jag menar bordet lär väl förbli stående oavsett höjden. Medan användaren knappast ska sänkas – utan just sitta. Eller stå.

Tidningen Till Livs redaktionsråd har samlats under ett par dagar på Hjelmserydstiftelsen utanför Vrigstad. Om kyrklighet och fromhetstyper beskrevs som skrivbord skulle väl Hjelmseryd vara mer stå och ELM mer sitta. Min fromma förhoppning är att båda fromhetsriktningarna ska få leva vidare, utvecklas och bli till välsignelse. Att båda ska visa sig höjbara och osänkbara.

Men kanske är inget sammanhang sådant. Om man ser till den mänskliga sidan. Men kyrkan är inte (bara) mänsklig. Kyrkan är Guds. Den är helig och den bär drag av evighet.

Gamla Hjelmseryds kyrka. (Bild från Wikimedia.)

Det upplevde jag i bönelivet på Hjelmseryd. Växelläsningarna ur Skriften och inte minst att få fira nattvard i den återuppbyggda medeltidskyrkan. Med en barndomskamrat till vänster om mig i nattvardsringen och med en tjänstgörande präst som byggde min barndoms bästa lådbilar.

Sitta/stå förresten. Lite vilse var jag någon gång i liturgin – satt när man kunde stått och stod när man kunde suttit. Kan ett sitta/ståbord hjälpa mig att bättre förstå det liturgiska. Vet inte.

Det småländska möbelvaruhuset i alla ära. Jag köpte ett bord på Blocket i eftermiddags. Ett som tidigare stått på ett elbolagskontor. Månne finns det kraft kvar även till nästa användare.

Med önskan om en god helg
/ErikJA

Andra inlägg

Sista tiden i Kenya

Sista tiden i Kenya

I förra inlägget fick ni höra om hur Kenyas stora översvämningar med största sannolikhet skulle påverka våra sista...

Rapport från NUM – maj

Rapport från NUM – maj

På NUM samtalade vi om ekonomin för det aktuella arbetet, och blev informerade om att ELMs vårkampanj kommer att vara...

1 kommentar

  1. Detsamma till dig och de dina!

    Gunnel

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.